sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Ilta-Sanomat: Nuorisojoukko ryösti kymmeniä teinejä Tikkurilassa

Ilta-Sanomat: Nuorisojoukko ryösti kymmeniä teinejä Tikkurilassa 7.9.2014
Helsingin Sanomat: Silminnäkijä Heurekan joukkotappelusta: Joka toinen oli verissä päin

Pesäpallomailalla uhkaillut nuorisojoukko ryösti useita ihmisiä Heurekan puistossa lauantai-iltana.
Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikkö on saanut selvitettäväkseen sarjan rikoksia, jotka tapahtuivat myöhään lauantai-iltana Heurekan puistossa Vantaan Tikkurilassa. Alueella operoinut, liki kymmenpäinen nuorisojoukko ryösti iltayhdeksän ja -kymmenen välillä useita henkilöitä.

- Kysymyksessä on rikossarja, jossa nuorisoporukka on väkivaltaa käyttämällä ryöstänyt matkapuhelimia ja lompakoita puistossa olleilta muilta nuorilta, poliisista kerrotaan.

Maahanmuuttajista ja kantasuomalaisista koostunut nuorisoporukka käytti ryöstöjen yhteydessä pesäpallomailaa ja osa uhreista vahingoittui tilanteessa.

- Henkilövahinkoja on tapahtunut, väkivaltarikosyksiköstä vahvistetaan.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan Heurekan puistossa tapahtuneiden ryöstöjen ja pahoinpitelyjen uskotaan olevan yhden porukan käsialaa.

- Aikaikkuna on sen verran lyhyt ja tapahtuma-alue pieni, että tässä vaiheessa arvioimme tekojen olevan yhden ryhmän tekosia.

Poliisi pyytää yleisövihjeitä Heurekan puistossa tapahtuneiden ryöstöjen ja pahoinpitelyjen selvittämiseen. Vihjeet voi soittaa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön numeroon 0295436442.

___________________________________

Helsingin Sanomat: Silminnäkijä Heurekan joukkotappelusta: Joka toinen oli verissä päin

Maassa makaavia nuoria miehiä, joita toiset nuoret miehet potkivat kylkiin. Pesäpallomailoja. Verisiä kasvoja ja tilanteeseen epätoivoisesti järjestystä luomaan pyrkiviä poliiseja.

Tältä näytti Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan Heurekan puiston edusta lauantai-iltana.

HS:n haastattelemien Tikkurilassa asuvien nuorten mukaan tappeluun osallistui noin 50 nuorta, joiden ikähaarukka ulottui noin 12-vuotiaista aina reilusti yli 20-vuotiaisiin.

"Mukana oli maahanmuuttajataustaisia, suomalaisia ja mustalaisia. Joka toinen näkemäni henkilö oli verissä päin", kertoo Heurekan puistossa lauantaina iltaa istumassa ollut Bilal Hussein, 19.

Husseinin mukaan tappelut alkoivat lauantai-iltana yhdeksän ja kymmenen välissä. Hänen mukaansa tilanne oli epäreilu, sillä tappeluissa oli jatkuvasti tilanteita, joissa kymmenen oli yhtä vastaan.

"Pysyin itse niistä sivussa. Turha sinne olisi ollut mitään sankaria mennä leikkimään", kertaa Hussein tapahtumia noin kilometrin päässä tappelupuistosta sijaitsevassa Kauppakeskus Tikkurissa.

Poliisi oli sunnuntaina tapahtumista vaitonainen. Se tiedotti, että nuorisojoukko ryösteli ja pahoinpiteli ihmisiä Heurekan puistossa lauantai-iltana.

Poliisin mukaan "etnistä taustaa omaava nuorisoporukka" varasti alaikäisiltä muun muassa matkapuhelimia ja lompakoita. Varkaat myös uhkailivat poliisin mukaan kohteitaan esimerkiksi pesäpallomailalla ja teräaseella.

Poliisi kirjasi sunnuntai-iltapäivään mennessä tapauksesta yhdeksän rikosilmoitusta. Rikosnimikkeitä olivat esimerkiksi törkeä ryöstö ja törkeä pahoinpitely.

Kahakan silminnäkijöiden mukaan puhelimia varastettiin kymmeniä.

"Kuulin jälkeen päin, että kännyköitä lähti noin 30–40 kappaletta", kertoi myös Tikkurissa aikaa viettänyt Umer Naif, 21.

Naif ja hänen kaverinsa Raul Markus, 23, sanovat, että tappelut ja ryöstely ovat Vantaalla nuorten keskuudessa varsin yleisiä.

Rähinät ovat tyypillisiä etenkin paikoissa, joihin valvontakameroiden silmä ei osu, irakilaistaustainen kaksikko kertoo. Tällaisia ovat muun muassa juuri Heurekan puisto ja sen takana oleva parkkipaikka, Hiekkaharjun juna-asema ja monet paikat Korsossa.

Kaksikko ei osallistunut eiliseen joukkotappeluun, mutta he kertovat tuntevansa monia, jotka siinä olivat mukana.

Tappelun alkamisen syystä heillä ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa. Naif uskoo syyksi sen, että puistoon oli kerääntynyt satoja "draamaa etsiviä" nuoria.

Naif kertoo, että hän tappeli nuorempana paljonkin.

Hän on muun muassa herännyt sairaalasta saatuaan pesäpallomailasta päähänsä, saanut osuman poliisin käyttämästä etälamauttamisesta sekä ampunut vastaavalla laitteella toista ihmistä.

Nyrkkien avulla hankitaan paitsi rahaa myös mainetta.

"Jos pudotat jonkun yhdellä iskulla, niin kyllä siitä maine nousee", Naif sanoo.

Yli kymmenen vuotta Tikkurilassa asuneet Naif ja Markus toivovat, että vantaalaisnuoret saisivat tappelemista järkevämpää tekemistä.

"Tänne tarvittaisiin esimerkiksi sellaisia nuorisotaloja, joissa järjestettäisiin tapahtumia 15–25-vuotiaille. Alaikäisille voisi olla toimintaa aamuisin ja päivisin ja täysi-ikäisille iltaisin", Markus visioi.

Naif ihmettelee, miksi poliisi puuttuu esimerkiksi nuorten mopokuskien tapaamisiin eli mopomiitteihin.

"Niiden järjestäminen pitäisi sallia. On paljon järkevämpää, että nuoret keskittyvät esimerkiksi mopolla ajamiseen kuin tappelemiseen."