keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Turun Sanomat: Suomi ei voi eristäytyä muurien taakse

Turun Sanomat: Ilkka Kantola: Suomi ei voi eristäytyä muurien taakse 24.9.2014

Kansanedustaja Maria Lohela (ps) peräänkuuluttaa kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan (TS 20.9.). Maahanmuuttopolitiikka on hänen mielestään epäonnistunut, koska työttömyys ja julkinen velka ovat kasvaneet.

Lohelan mukaan erityisesti humanitaarinen maahanmuutto aiheuttaa Suomelle kustannuksia ja turvallisuuden heikkenemistä. Kansanedustaja syyttää maahanmuuttajia turvapaikkamekanismien väärinkäytöstä ja haluaa valikoivampaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Lohela on ollut kärkihahmona, kun perussuomalaiset ovat vaatineet mittavia leikkauksia valtion kehitysapuun. Perussuomalaisten linja on selvä: Suomella ei ole velvollisuuksia osallistua kansainvälisen vastuun kantamiseen. Humanitaarista apua tulee leikata. Maahanmuuttopolitiikka tulee toteuttaa niin, että se tuottaa Suomelle taloudellista hyötyä.

Ajatus EU:n sisäisestä taakanjaosta pakolaisten vastaanottamisessa on tietysti tässä ajattelutavassa mahdottomuus.

Samaan aikaan uutiset kertovat Lähi-idän konfliktien syvenemisestä johtuvista miljoonien ihmisten pakolaisjoukoista. Esimerkiksi Turkin kantama kuorma tässä on valtava.

Uutiset kertovat Pohjois-Afrikasta tulevista pakolaisista, joille myydään paikka laivaan, joka uppoaa Välimereen matkalla kohti Italiaa. Osa matkasta selviytyneistä ajautuu taloudellisen riiston, jopa ihmiskaupan, kohteiksi Euroopan puolelle päästyään.

Puhe elintasopakolaisuudesta tai sosiaalisesta shoppailusta ei tee heille oikeutta. He tietävät, että osa todennäköisesti hukkuu matkalla. Silti he kaikkensa menettäneinä lähtevät pakoon kotimaansa hirvittävän väkivallan keskeltä.

Huoli Suomen vetovoimatekijöistä on liioiteltu. Olemme kaukana, täällä on kylmää ja pimeää. Kulttuuri on vasta hiljalleen avautumassa kansainvälisyyteen. Kieli on outo. Ihmiset suhtautuvat tulijoihin pelokkaasti.

Maria Lohela on kuitenkin oikeassa korostaessaan kotoutumisen merkitystä. Kielitaito on avain Suomen ja suomalaisten ymmärtämiseen ja sosiaalisten ongelmien ennalta ehkäisemiseen. Kielitaito on avain työllistymiseen ja yrittäjyyteen.

Tämä on se alue, jossa pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaamme on parannettava. Muuriemme korkeutta ei tarvitse korottaa.

Ilkka Kantola, kansanedustaja (sd)