perjantai 12. syyskuuta 2014

Yle: Ukrainalaiset turvapaikanhakijat lisäsivät asiakasmäärää Konnunsuolla

Yle: Ukrainalaiset turvapaikanhakijat lisäsivät asiakasmäärää Konnunsuolla 12.9.2014

Konnunsuon vastaanottokeskus Lappeenrannassa on pitkään ollut vajaakäytössä. Asiakkaita on kesällä tullut lisää, kun Ukrainasta paenneet ovat jättäneet turvapaikkahakemuksia Suomeen.

Ukrainalaisten turvapaikanhakijoiden ilmaantuminen on lisännyt asiakkaita Konnunsuon vastaanottokeskuksessa. Joutsenon keskus on ollut jo pidempään vajaakäytössä. Kesällä vajaa kolmannes paikoista oli tyhjänä, nyt tyhjänä on noin viidennes vastaanottokeskuksen paikoista. Vajaa käyttö johtuu turvapaikanhakijoiden määrän vähentymisestä.

– Turvapaikanhakijoiden määrät ovat olleet pienet. Suurin osa hakee Helsingistä turvapaikkaa, välttämättä kaikki eivät ohjaudu meille. Myös Maahanmuuttoviraston puhuttelutilanne vaikuttaa siihen, mihin turvapaikanhakijoita sijoitetaan, sanoo Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen.

Kaakossa yksittäisiä hakemuksia

Kesän aikana turvapaikkahakemukset koko Suomessa ovat lisääntyneet Ukrainan kriisin takia. Yksittäiset ukrainalaiset ovat hakeneet turvapaikkaa myös Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

– On niitä joitakin ollut, ei tosin kovin paljon. Virta on ollut muihin kaupunkeihin. Ukrainalaisten turvapaikkahakemukset eivät aiheuta päivittäiseen toimintaan mitään erityistä, yksittäiset hakemukset pystymme täällä hoitamaan, sanoo rikoskomisario Pekka Gavrilov.

Jatkossa ukrainalaisten turvapaikanhakijoiden määrä riippu siitä, myöntääkö Maahanmuuttovirasto Ukrainan kansalaisille turvapaikkoja.