torstai 4. syyskuuta 2014

Aamulehti: Ukrainalaisten turvapaikanhakijoiden määrä kasvussa – valtaosalle kielteinen päätös

Aamulehti/STT: Ukrainalaisten turvapaikanhakijoiden määrä kasvussa – valtaosalle kielteinen päätös 4.9.2014
Maahanmuuttoviraston tiedote: Kansainvälinen tilanne näkyy turvapaikanhakijatilastoissa

Ukrainan konflikti on lisännyt merkittävästi ukrainalaisten turvapaikanhakijoiden määrää Suomessa. Maahanmuuttoviraston mukaan elokuun loppuun mennessä turvapaikkaa oli hakenut Suomesta yli 190 ukrainalaista. Viime vuonna ukrainalaisia turvapaikanhakijoita oli vain viisi. Hakijoiden määrä on kasvanut etenkin maaliskuun jälkeen.

Ukrainalaiset ovat tänä vuonna olleet toiseksi suurin turvapaikkaa hakevien ryhmä. Eniten turvapaikkoja ovat hakeneet viime vuosien tapaan irakilaiset.

Maahanmuuttoviraston mukaan kevään ja kesän aikana turvapaikkaa hakeneille ukrainalaisille on pystytty tekemään 53 turvapaikkapäätöstä. Lähes kaikki hakijat ovat saaneet kielteisen päätöksen. Osa hakijoista on peruuttanut hakemuksensa.

Hakemukset tutkitaan yksilöllisesti, ja usein perusteena on vain Itä-Ukrainan tilanne. Viraston mukaan tämä ei kuitenkaan riitä perusteeksi oleskeluluvalle kansainvälisen suojelun perusteella.

________________________________________

Maahanmuuttoviraston tiedote: Kansainvälinen tilanne näkyy turvapaikanhakijatilastoissa

Tammi–elokuussa turvapaikkaa on hakenut kaikkiaan 2 105 henkilöä. Määrä on hiukan enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, jolloin turvapaikkaa haki 2 032 henkilöä.

Kansainväliset konfliktit heijastuvat yleensä hakijatilastoihin. Ukrainalaisten turvapaikanhakijoiden määrä on noussut kesällä 2014. Tammi–elokuun aikana turvapaikkaa on hakenut 191 ukrainalaista, joista suurin osa haki turvapaikkaa maaliskuun jälkeen. Kun maaliskuussa hakijoita oli 4, elokuussa turvapaikkaa haki 87 ukrainalaista.

Irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrä sen sijaan ei ole merkittävästi noussut, mutta Irakin tilanne on muuttunut huonommaksi ja se voi vaikuttaa loppuvuoden hakijatilastoihin.

Irakilaiset ovat edelleen viime vuosien tapaan suurin turvapaikkaa hakeva ryhmä. Toiseksi eniten turvapaikkaa ovat elokuun loppuun mennessä hakeneet ukrainalaiset. Kolmantena hakijatilastoissa pysyi Somalia. Viime vuonna vastaava kolmen kärki oli Irak, Venäjä ja Somalia.

Maahanmuuttovirasto ennustaa vuodelle 2014 noin 3 500 hakijaa

Maahanmuuttoviraston tämänhetkinen ennuste on, että vuonna 2014 turvapaikkaa hakisi yhteensä noin 3 500 henkilöä, jos hakijoita tulee edelleen noin 350 kuukaudessa. Yleensä syksyisin hakijamäärät ovat hieman nousseet.

Nykyisillä resursseilla Maahanmuuttovirasto arvioi pystyvänsä tänä vuonna tekemään päätöksiä reilulle 3 500 turvapaikanhakijalle.

Ukrainalaisista hakijoista valtaosa saa kielteisen päätöksen

Kevään ja kesän aikana turvapaikkaa hakeneille ukrainalaisille on pystytty tekemään jo 53 päätöstä. Lähes kaikki hakijat ovat saaneet kielteisen päätöksen. Osa hakijoista on peruuttanut hakemuksensa.

Hakemukset tutkitaan yksilöllisesti. Usein perusteena on vain Itä-Ukrainan tilanne. Tämä ei pelkästään riitä perusteeksi oleskeluluvalle kansainvälisen suojelun perusteella. Useita hakemuksia on myös jätetty tutkimatta Suomessa ja hakija on palautettu toiseen EU-valtioon, joka on vastuullinen tutkimaan turvapaikkahakemuksen (Dublin-menettely).

Useimmat ukrainalaisista turvapaikanhakijoista ovat saapuneet Suomeen ja oleskelleet täällä Suomen ulkoministeriön myöntämällä viisumilla. On huomattava, että turvapaikan hakemisella ja kielteisellä päätöksellä hakemukseen voi olla vaikutuksia nykyiseen ja tulevaan viisumiin.

Alkuvuonna vastaanottopaikkoja on vähennetty ja kaksi vastaanottokeskusta lopettaa toimintansa

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole laskenut, mutta nykyisin hakijat poistuvat vastaanoton piiristä aiempaa nopeammin. Siksi moniin vastaanottokeskuksiin on jäänyt ylimääräisiä paikkoja. Tästä syystä vastaanottokeskusten paikkamääriä on vähennetty.

Punkalaitumen alaikäisyksikkö lopetti toimintansa tammikuun 2014 lopussa ja Siuntion vastaanottokeskus huhtikuun 2014 lopussa. Sen lisäksi Kotkan, Kristiinankaupungin, Mänttä-Vilppulan sekä Lammin, Oravaisten ja Vaasan vastaanottokeskuksista vähennettiin yhteensä 400 asiakaspaikkaa.

Myös Ruukin ja Punkalaitumen vastaanottokeskukset päätettiin lakkauttaa, ja molempien vastaanottokeskusten toiminta päättyy lokakuun lopussa.

Tilannetta seurataan jatkuvasti ja reagoidaan tarpeen mukaan

Koska turvapaikanhakijamäärissä on tapahtunut kesän aikana selvää kasvua, on vastaanottokeskusten valmiutta lisätä majoituspaikkoja nostettu. Helsingin ensivaiheen vastaanottokeskusten majoituspaikkoja on jo lisätty yhteensä 100 paikalla. Lisäksi 100-paikkaisten niin sanottujen odotusajan keskusten paikkalukua varaudutaan tarvittaessa nostamaan 150:een.

Toimeksiannot paikkamäärän nostamiseksi tekee Maahanmuuttovirasto. Näillä järjestelyillä kyetään saamaan yhteensä noin 400–500 uutta majoituspaikkaa. Jo lakkautettuja yksiköitä ei tulla avaamaan uudelleen tai uusia yksiköitä perustamaan, jos tulijamäärissä ei tapahdu huomattavasti nykyistä suurempaa kasvua.

Tarkemmat tilastot verkossa

Tarkempi katsaus tammi–kesäkuun vastaanottotoiminnan tilastoista löytyy Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta www.migri.fi > Medialle > Tilastot > Vastaanottotilastot.

Uusimmat turvapaikkatilastot löytyvät verkkosivuiltamme www.migri.fi > Medialle > Tilastot > Turvapaikka- ja pakolaistilastot

Poikkeuksellisesti emme julkaise tänä vuonna turvapaikka-asioiden puolivuotiskatsausta.