tiistai 16. syyskuuta 2014

Yle: Muslimiyhteisön sisäinen lähde: Suhtautuminen Syyriaan lähtöön muuttui ISISin myötä

Yle: Muslimiyhteisön sisäinen lähde: Suhtautuminen Syyriaan lähtöön muuttui ISISin myötä 16.9.2014
Yle: Somalivanhemmat vastustavat Isis-värväystä: Saarnaisin ja pesisin hänestä sellaiset ajatukset pois
Svenska Yle: Finländska IS-krigare sprider propaganda

Syyriaan lähteneitä suomalaisia läheltä seurannut muslimi kertoo, että vielä viime vuonna Syyriaan menoa pohdittiin suht yleisesti joissakin sunnimuslimipiireissä. Kimmoke lähteä olivat Syyrian presidentin al Assadin julmuudet. Kun ISIS on tullut mukaan kuvioihin, lähtöä ei enää katsota hyvällä.

A-studio haastatteli yhtä muslimiyhteisön jäsentä, joka on seurannut Syyriaan lähteneitä lähietäisyydeltä. Hän ei esiinny nimellään, mutta haluaa kertoa, miksi moni koki viime vuonna velvollisuudekseen lähteä "auttamaan" muslimiveljiä ja -sisaria Syyriaan.

– Vuosi sitten suurin osa levitetyistä raakuuksista oli Assadin joukkojen rikoksia siviilejä vastaan. Tilanteen hirvittävyys ja sen uskonnollinen puoli sai monet lähtemään, hän kertoo.

Hän korostaa, että lähtökohta viime vuonna oli aivan toisenlainen kuin nyt. Diktaattorimainen Bashar al Assad kaasutti syyrialaisia hengiltä, ja fatwoja eli uskonnollisia lausumia avun antamisesta antoivat muun muassa Egyptin ja Syyrian uskonoppineet.

– Syyrian tilanne kosketti syvästi muslimeita Suomessa. Moni pyöritteli lähtöä mielessään. Viime vuonna oli aika lailla ilmassa yleisesti se vaihtoehto tietyissä piireissä, hän kuvaa.

Kun al Assadia vastustavat joukot alkoivat tappaa toisiaan – eli sunnit sunneja – ja asetelma muuttui kaoottisemmaksi, ilmapiiri muuttui Suomessakin.

– Viimeistään sen jälkeen kun kapinalliset alkoivat taistella keskenään, on yhä useampi kyseenalaistanut lähdön järkevyyden. ISIS:in tulo uutisten keskipisteeksi on entisestään saattanut alueelle lähdön huonoon valoon.

ISIS vetoaa vain ääriainekseen

Hänen havaintojensa mukaan suhtautuminen on vuoden aikana todella muuttunut.

– Tuskin kukaan enää avoimesti kannustaa lähtemään, päinvastoin. Yhteisön sisällä tuntuvat nyt kaikki olevan sitä vastaan.

– Ne jotka ovat katsoneet Syyriaan lähtöä hyvällä, ovat varmaan aiemminkin olleet vähemmistö Suomen muslimeista, hän huomauttaa.

Muslimiyhteisön aktiivisena jäsenenä hän ei ymmärrä, keneen ISISin raa'at videot vetoavat, paitsi ääriainekseen.

– Porukka johon lähteminen vetoaa, pienenee koko ajan. Luulen, että tällä hetkellä menee harva ellei ole suuri vakaumus liittyä juuri ISISiin.

Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala toteaa A-studiolle ainoastaan, että viime vuonna koettiin piikki lähtijöissä, mutta ei ole merkkiä siitä, että liikenne olisi "lopullisesti tyrehtymässä".

Lähteemme tietojen mukaan aiemmin lähteneet suomalaiset eivät hakeutuneet juuri ISISiin, vaan lähtivät alueelle ilman tarkkaa suunnitelmaa. Usea päätyi ISISiin, koska sen kerrotaan ottaneen avosylin ulkomaalaisia vastaan nuppilukunsa kasvattamiseksi. Varsinkin arabiaa taitamattomilla tiedetään oleen heikommat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, mihin he päätyvät.

– Eihän viime vuonna kukaan edes tiennyt mikä on ISIS! Tässä menee pahasti sekaisin tilanne nyt ja tilanne silloin, kun useimmat ovat lähteneet.

Samalla tiedetään, ettei ISISistä pois lähteminen ole helppoa, vaikka haluaisikin. Myös alueelle meno on vaikeampaa kuin vielä viime vuonna.

Kaikki mustan lipun symppaajat eivät ole ISIS-faneja

ISIS-sympatiaa näkee sosiaalisessa mediassa Suomessa. Alueella olevien statukset ja valokuvat saavat tykkäyksiä. ISISin symbolikseen ottaman mustan lipun kuvia julkaistaan.

Kaikki mustan lipun fanitus ei liity ISISiin, selittää yksi muslimi kosovolaisyhteisöstä, jolla on lippu profiilikuvanaan.

– Se on 1 400 vuotta vanha lippu, jossa on islamin pyhä uskontunnustus, kuin risti Suomen ja Ruotsin lipussa. Kun lippua on poltettu eri maissa, laitoin sen itsekin Facebookiin vastalauseeksi.

– Tämä ISIS-asia on saanut Suomessa naurettavat mittasuhteet. Puhutaan vain ISIS-näkökulmasta ja annetaan kuva, että kaikki muslimit ovat samanlaisia. Ihan sama kuin syyttäisi kaikkia kristittyjä siitä, että Breivik tappoi ihmisiä Norjassa, hän puuskahtaa.

On totta, että ISIS on ominut islamin vanhan lipun itselleen, joskin jo vuosia lippu on liitetty mielikuvissa enimmäkseen äärijärjestöjen Al-Shabaabin ja ISISin toimintaan.

Lipulla saatetaan ilmaista myös toinenlaista protestia. Toinen muslimilähteemme arvelee, että jotkut nuoret viestittävät lipun sympatiseerauksella irtisanoutumista läntisen yhteiskunnan arvoista.

– Heillä, jotka heiluttelevat mustia lippuja, voi olla kaipuu ympäristöön, joka olisi otollisempi oman uskonnon harjoittamiselle kuin Suomi.

Aiheesta lisää illan Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa klo 21.

-----

Yle: Somalivanhemmat vastustavat Isis-värväystä: Saarnaisin ja pesisin hänestä sellaiset ajatukset pois

Joukko somalivanhempia on päättänyt toimia somalinuorten Isis-värväystä vastaan pääkaupunkiseudulla. Vastalääkkeeksi tarjotaan kuuntelua ja keskustelua urheilun parissa.

Pääkaupunkiseudun koulu perjantai-iltana. Täällä tiivistyy suomalaisvanhempien huoli Syyriasta. Koolla on poikkeuksellinen ryhmä. Joukko somali-isiä on päättänyt tarttua ongelmaan, joka koskee suomalaisten somalinuorten liittymistä Isis-järjestön riveihin.

Vanhemmat järjestävät ensimmäistä tapaamista nuorten kanssa. Tarkoitus on viettää aikaa pelaten, mutta myös kuunnellen, missä somalinuoret menevät tällä hetkellä.

Ryhmän vetäjä Elm on ainoa, joka suostuu haastattelun somaliyhteisön tämän hetken kipeästä kysymyksestä: Miksi Isis-järjestö on pystynyt houkuttelemaan somalinuoria Suomesta?

– Minun mielestäni se on aika vakava juttu. Minä ja minun kaltaiseni vanhemmat ovat huolissaan siitä, että miten voidaan nämä ilmiöt estää. Meidän nuoremme eivät osallistuisi sellaisiin asioihin, jotka eivät kuulu heidän elämäänsä, Elm sanoo pelikentän laidalla.

Vanhemmat antavat neuvoja

Elm on mukana kansainvälisessä verkostossa, jossa tehdään vastaavaa vapaaehtoistyötä somalinuorten parissa. Suomessa työhön ei ole rahaa.

Mitä vanhemmat ovat päättäneet tehdä Isis-värväystä vastaan?

– Me emme voi tehdä monia asioita, mutta me voimme järjestää sellaisia paikkoja, missä nuoret tulee kokoontumaan ja pelaamaan yhdessä. Samoin kierrämme ostoskeskuksia ja suurimpia moskeijoita, joissa liikkuu somalinuoria.

– Aina kun näemme sellaisen nuoren, joka oireilee, me yritämme houkutella hänet mukaan. Annetaan neuvoja, jos hän niitä tarvitsee. Me voimme ohjata hänet esimerkiksi työvoimatoimistoon, jossa on tarjolla koulutusta, Elm kertoo.

Karu tosiasia on se, että Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 ikäluokan 15–29-vuotiaista somalinuorista reilut 31 prosenttia ei ollut töissä tai koulussa.

Vanhemmat haluavat saada nyt kontaktin somalinuoriin, jotka miettivät lähtöä Isis-järjestön riveihin.

– Kotouttamisjuttuja on tehty vaikka kuinka paljon, mutta minun mielestäni kysymys on, ovatko ne onnistuneet. Kun nuori ihminen syrjäytyy, häntä voidaan käyttää hyväksi, häneen voidaan vaikuttaa, Elm pohtii tilannetta.

Somalinuoret olleet erityisesti esillä

Isis-järjestön riveissä on useista eri kansallisuuksista tulevia henkilöitä Suomesta.

Suomalaistaustaiset somalinuoret ovat nousseet esiin näyttävien esiintulojen takia jihad-viesteillään sosiaalisessa mediassa.

Mitä vapaaehtoista nuorisotyötä tekevä Elm haluaisi sanoa nuorelle, joka suunnittelee lähtöä Syyriaan ja Isiksen riveihin?

– Minä ottaisin asian puheeksi. Menisin hänen lähelleen. Pyytäisin hänet tulemaan minun kotiini. Saarnaisin hänelle ja yrittäisin pestä hänestä pois tällaiset ajatukset, Elm sanoo.

Lisää aiheesta illan Ajankohtaisessa kakkosessa kello 21.00 TV2.

------

Svenska Yle: Finländska IS-krigare sprider propaganda

Finländare som strider för jihadistgruppen Islamiska staten IS sprider också propaganda på sociala medier.

Yles program A-studio rapporterar i kväll om flera finländska profiler som sprider Islamiska statens budskap från Syrien, Irak och från Finland.

A-studio har under flera veckor följt med åtminstone sex personers flöden på Facebook, Twitter och Instagram.

Tre av dem är kvinnor, tre män.

Jag blev glad över halshuggningen, twittrade en av kvinnorna på engelska efter att amerikanen James Foley hade dödats.

Den finländska somaliern Hussein från Esbo, som har synts på en av IS:s videor, delar också brutalt material på de sociala medierna.

Två av männen påstår sig delta i IS:s styrkor i Irak.

Alla sex uppmanar andra muslimer att ta värvning i Islamiska staten.

Bland annat Twitter har stängt flera konton som sprider IS-propaganda.

Skyddspolisen: Alla utgör inte säkerhetshot

Enligt A-studios uppgifter har en del av de finländska medborgare som har åkt till Syrien senare återvänt, besvikna eller till och med traumatiserade.

Skyddspolisen betonar att alla som har åkt till Syrien inte utgör ett säkerhetshot för Finland. Skyddspolisen vill inte ge ut några siffror, men bekräftar att i deras beräkningar på omkring ett 40-tal personer som har åkt till Syrien så har en del kommit tillbaka, en del åker fram och tillbaka mellan länderna och en del har stupat.

A-studio har lyckats spåra 15 personer som har åkt till Syrien, eller åtminstone besökt landet. En tredjedel av dem har gjort någon form av humanitärt arbete där, medan två tredjedelar har deltagit i våldsamheter eller åtminstone visat sitt stöd för dem.