torstai 4. syyskuuta 2014

Kansan Uutiset: ”EK haluaa säilyttää halvan työvoimareservin”

Kansan Uutiset: ”EK haluaa säilyttää halvan työvoimareservin” 4.9.2014

Verotusneuvos Markku Hirvosen mukaan elvytys valuu Viroon, koska ulkomaalaisilla yrityksillä on kevyemmät velvoitteet.

Hallitus panee elvytystoiveensa rakentamiseen, mutta harmaan talouden asiantuntijan, verotusneuvos Markku Hirvosen mukaan urakat valuvat Viroon ulkomaisten yritysten erityisaseman takia.

Hirvonen sanoo torstaina Rakennuslehden haastattelussasuomalaisten yritysten valvontaa kiristettävän, mutta valtiovarainministeriö ei ole jostain syystä halunnut asettaa ulkomaisille yrityksille samanlaisia työnantajavelvoitteita kuin suomalaisyrityksille.

Hirvosen mukaan ulkomaalaisia yrityksiä kohdellaan kevyemmin ennakonpidätys- ja rekisteriasioissa.

”Veronumerolla saadaan työntekijät rekisteriin, mutta se ei auta, jos he eivät maksa veroja. Olisi huomattavasti tehokkaampaa, jos työnantaja hoitaisi ennakonpidätyksen tai lähdeveron perimisen”, Hirvonen sanoo Rakennuslehdessä.

Menetykset 600–700 miljoonaa

Hänen mukaansa verotulojen menetykset Suomessa ovat tämän takia 600–700 miljoonaa euroa vuodessa.

Rakennusteollisuus RT on Hirvosen mukaan ajanut aktiivisesti harmaan talouden vastaisia toimia turvatakseen rehellisesti toimivien yritysten kilpailumahdollisuudet. Elinkeinoelämän keskusliitto EK sen sijaan on Hirvosen mukaan suhtautunut moniin kiristystoimiin torjuvasti. Hän epäilee, että taustalla on halu säilyttää Suomessa halpa ulkomainen työntekijäreservi.

Hirvonen sanoo valtiovarainministeriön kuunnelleen herkällä korvalla elinkeinoelämää veroasioissa.