tiistai 2. syyskuuta 2014

Uusi Suomi: Kansanedustajan tv-haastattelu tyrmistyttää: ”Iljettävää”

Uusi Suomi: Kansanedustajan tv-haastattelu tyrmistyttää: ”Iljettävää” 2.9.2014
Hbl: Samlingspartist: Invandrare får bättre barnvagnar
MTV3: Maahanmuuttajista möläyttänyt Kauma: ”Minähän en tiedä, pitääkö se paikkansa”
Helsingin Sanomat/Nyt: Kyllä, tämä keskustelu käytiin eilen A-studiossa
Helsingin Uutiset: Somalipoliitikko lastenvaunukohusta: ”Ihmisiä haukutaan ja kuvataan nyt julkisesti”
Helsingin Sanomat: Kansanedustaja Pia Kauma pahoittelee maahanmuuttajiin liittyvien kommenttien tuomaa "mielipahaa ja aggressiota"
MTV3: Lastenvaunukohu: Maahanmuuttajapoliitikko masinoi somekampanjan
Iltalehti: Uudet lastenvaunut sosiaalituella? - Sosiaalipomo vastaa
Iltalehti: Kansanedustaja yllättyi kohusta - "Halusin katkaista huhuilta siivet"
Iltalehti: Ryhmäjohtaja vaunukohusta: "Kokoomuksen toiminta perustuu faktoihin"
Ilta-Sanomat: Lastenvaunupuheillaan kohauttanut Kauma saamastaan palautteesta: Maahanmuuttajat hiukan ihmetelleet
Svenska Yle: "Som invandrare är man extra granskad"
Kotimaa24: Biaudet: Lastenvaunut ovat maahanmuuttovastaisen keskustelun urbaani legenda

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) sai monet ärsyyntymään selittelemällä Ylen A-studiossa aiempaa lausuntoaan maahanmuuttajien lastenrattaista.
Kauma kertoi saaneensa tiedon maahanmuuttajien uusista lastenrattaista vaalikentiltä.

–Tietenkin faktatietoa on hyvin vaikea saada. Kun olen ollut 10 vuotta mukana politiikassa, kiertänyt erilaisten vaalien yhteydessä Suomea ja saanut aina aika ajoin tähän viittaavia kommentteja erilaisilta ihmisiltä ympäri Suomen, erilaisista yhteiskuntaluokista, Kauma sanoi A-studiossa.

Hänen mukaansa ”suomalaisia, nimenomaan kantasuomalaisia” ärsyttää se, että suomalaisia ei välttämättä kohdella tasapuolisesti kotimaassaan.

Kauman esiintymisen jälkeen sosiaaliseen mediaan tuli useita tyrmistyneitä kommentteja aiheesta.

–Raivostuttavaa! Kaikenlaisten vaalikentillä kuultujen ”faktojen” pohjalta kansanedustaja Pia Kauma sitten käyttää valtaa, Anja Malm kommentoi mikroblogipalvelu Twitterissä.

–Pia Kauma hieman heikoilla jäillä. Kannattaisi ehkä suhtautua hieman kriittisemmin siihen, mitä kadulla kuulee? Matias Kallio totesi Twitterissä.

–Pia Kauman kokoomus luo köyhyyttä ja syyttää siitä maahanmuuttajia. Iljettävää. Ehkä kannattaisi katsoa peiliin esittäessä syytöksiä, Pia Lohikoski (vas.) kirjoitti Twitteriin.

Kansanedustaja Kauma myönsi lähetyksessä, että hän ei voi tietää, millä rahalla vaunuja on ostettu.

–Kun riittävän monelta tulee tällaista viestiä vuosien varrella, se kertoo siitä, että rakennamme turhaan vastakkainasettelua kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välille, jos emme selvitä, onko se asia näin. Siksi nostin tämän asian esille, hän sanoi.

Kauma kohahdutti perjantaina ihmettelemällä maahanmuuttajien uusia lastenrattaita Länsiväylän haastattelussa.

–Miksi maahanmuuttajaperheen pitää esimerkiksi hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja, Kauma sanoi Länsiväylälle.

Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remes korosti A-studiossa, että laki on kaikille sama.

–Meillä on Espoossa tasalaatuisuus toteutuu niin, että meillä on tietty summa, jolla toteutetaan lastenvaunujen hankinnat, ja se on kaikille sama, Remes sanoi.


_____________________________________

Hbl: Samlingspartist: Invandrare får bättre barnvagnar

Riksdagsledamot Pia Kauma (Saml) kan inte presentera några fakta för att stöda sitt påstående om invandrares bättre socialstöd.

– Varför måste invandrare köpa en ny barnvagn med socialstöd när en finländsk familj återanvänder en gammal barnvagn? frågade riksdagsledamoten i tidningen Länsiväylä i helgen.

I gårdagens A-studio fick hon förklara sitt påstående. Esbobon Kauma erkände att hon inte kan veta om en barnvagn har köpts med socialbidrag. Hon sade att uppgiften kommer från flera olika finländare som hon träffat under sina tio år i politiken.

Enligt Kauma måste frågan utredas för att inte bygga upp motsättningar mellan finländare och invandrare.

I studion fanns också Marja-Leena Remes från familje- och socialtjänsterna i Esbo. Hon sade att alla barnfamiljer som är berättigade till stöd för köp av barnvagn får 200 euro och påpekade att det inte räcker till köp av en ny vagn.

Kaumas uttalanden fick direkt hård kritik på Twitter.

De grönas ordförande Ville Niinistö twittrade ironiskt: ”Hört från Samlingspartiets fält: 'Men hallå vem tjänar mindre än 2 600 euro per månad?' 'Inte många, men de får säkert gratis barnvagnar.”

”Vad anser Alexander Stubb och Samlingspartiet om att riksdagsledamot Pia Kauma sprider rasistiska fördomar om invandrares socialstöd?” frågade Vänsterförbundets fullmäktigeledamot Dan Koivulaakso.

____________________________________

MTV3: Maahanmuuttajista möläyttänyt Kauma: ”Minähän en tiedä, pitääkö se paikkansa”

Maahanmuuttajalausunnollaan kohua herättänyt kokoomuspoliitikko Pia Kauma kertoo MTV Uutisille, mitä hän oikeastaan halusi sanoa.

Kansanedustaja ja Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma katsoo, että hänen lausuntonsa maahanmuuttajista on irrotettu asiayhteydestään hyvin pitkälle.

Kauma ihmetteli perjantaina Länsiväylä-lehden haastattelussa, ”miksi maahanmuuttajaperheen pitää esimerkiksi hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja”.

– Tämä on jo nyt levinnyt yli äyräidensä ja sellaiseen suuntaan, jota en itse alun perin tarkoittanut, Kauma sanoo MTV Uutisille.

Länsiväylän jutussa puhuttiin Espoon säästötarpeista. Kauma kertoo halunneensa tuoda esiin, että kaikista asioista on tehtävä säästöjä ja arvioitava uudelleen, miten säästöjä saada aikaan.

– Otin esimerkiksi sen, että kierrätystä pitäisi hyödyntää enemmän kaupungin hankinnoissa, hän selventää.

– Kun on toimeentulotuki, ja siitä osa on harkinnanvaraista eli täydentävää, minkä puitteissa tehdään hankintoja. Myöskin näitä hankintoja pitäisi kohdistaa kierrätettyihin tavaroihin.

Kauma huomauttaa, että ihan tavalliset keski- ja hyvätuloiset ihmiset ostava käytettyä tavaraa.

– Minulla on neljä lasta, joista kaksi on syntynyt lähellä toisiaan. Ostin itsekin netistä käytettynä heille kaksosten rattaat kymmenkunta vuotta sitten.

"Törmään usein vihamielisyyteen"

Kauma kertoo törmäävänsä usein kentällä ajatuksiin, joiden mukaan kaikissa kulttuureissa ei hyväksytä kierrättämistä tai esimerkiksi sitä, että vauva laitetaan käytettyihin lastenvaunuihin.

– Minähän en siis tiedä, pitääkö se paikkansa, mutta jos pitää paikkansa, niin tällaiset asiat pitää selkeyttää, jotta samat säännöt koskevat kaikkia suomalaisia, niin kantasuomalaisia kuin maahanmuuttajia.

– Olen koko ajan korostanut sitä, etten väitä asioiden olevan faktaa, vaan pikemminkin tuonut asian niin, että kun tähän törmää niin usein kadulla liikkuessa ihmisten kanssa jutellessa ja se herättää vihamielisyyttä. Jos tämä pitää paikkansa, asia pitää korjata ja jos ei pidä paikkaansa, niin sitten sosiaaliviranomaisten pitää tulla ulos julkisuuteen ja kertoa, mitkä ne kriteerit ovat, jotta väärinkäsitykset poistuvat ihmisiltä.

Kauma haluaa, että ainakin Espoossa kirjataan selkeät käytännöt näkyville niin, että kaikki espoolaiset tietävät, millä perusteella sosiaalitukia myönnetään.

– Ettei tule epäselvyyksiä siitä, että jotakin ihmisryhmää joko syrjittäisiin tai suosittaisiin.

– Vastakkainasettelu kantaväestön ja maahanmuuttajien välillä vain kasvaa, jos tällaiset kenties perättömät kaupunkilegendat elävät omaa elämäänsä.

Kauma kierrättää kestokulutustavaroita myös itse.

– Lastenvaatteita. Sen olen tehnyt, minkä olen pystynyt. Autoni olen ostanut käytettynä.

Ihmisiltä tulvii palautetta

Kauma puhui möläytyksestään eilen Ylen A-Studiossa, minkä jälkeen hänen sähköpostiinsa tulvi viestejä.

– Tuntuu siltä, että tämä on asia, josta on syytä käydä keskustelua ja korjata väärinkäsityksiä. Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa, jossa Suomi on ja ihmiset kamppailevat toimeentulon kanssa, tällaisen asian esiin nostaminen on aika tulenarkaa. Jokaisella tuntuu olevan oma mielipiteensä tästä.

Viesteissään ihmiset ovat nostaneet esiin omia kokemuksiaan vastaavista tilanteista, omasta tuentarpeestaan tai siitä, millaisia kokemuksia ja havaintoja heillä on maahanmuuttajista sosiaalitukiin liittyen. Esimerkkejä Kauma ei halua kertoa.

– Ihmiset ovat kiitollisia siitä siviilirohkeudesta, että joku uskaltaa puhua vaikeista asioista ääneen, hän kuitenkin kuvailee viestien yleistä äänenpainoa.

Kauman mukaan vain pienessä osassa viestejä on vaadittu faktoja pöytään ja närkästytty siitä, että kansanedustaja takertuu pikkuasioihin.

– Koen että kansanedustajana yksi tehtävistäni on pitää nostaa julkisuuteen asioita, joita kuulen kaduilla, jos kukaan muu ei sitä tee.

Aiheesta keskustellaan tänään MTV Uutislivessä suorana kello 15

___________________________________________

Helsingin Uutiset: Somalipoliitikko lastenvaunukohusta: ”Ihmisiä haukutaan ja kuvataan nyt julkisesti”

Helsinkiläinen somalipoliitikko tyrmää Pia Kauman väitteet maahanmuuttajien suosimisesta ja käytettyjen vaunujen välttelystä.

Keskustalainen poliitikko ja Helsingin kaupungin tasa-arvotoimikunnan jäsen Abdirahim ”Husu” Hussein on tyrmistynyt julkisuudessa ison äläkän aiheuttaman lastenvaunukohun vaikutuksista. Hussein sanoo, että kokoomuslaisten Pia Kauman heitolla kaikki maahanmuuttajat on nyt nostettu tikun nokkaan.

– Olen viikonlopun aikana saanut yhteydenottoja, että maahanmuuttajataustaisia ihmisiä on haukuttu ja kuvattu julkisilla paikoilla.

Lastenvaunukohu alkoi siitä, kun kokoomuspoliitikko Pia Kauma kommentoi kyseenalaisti viime viikolla harkinnanvaraisten sosiaalitukien myöntämisperiaatteet Espoossa. Länsiväylän haastattelussa Kauma kysyi ”Miksi maahanmuuttajaperheen pitää esimerkiksi hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja?”.

Hussein on pettynyt siihen, että Kauma ei ole edes pahoitellut sanomisiaan, jolla on ollut ikäviä vaikutuksia monen maahanmuuttajataustaisen elämään.

– Tämä on tyypillinen poliitikon möläytys, joka on pelkkää huomion hakemista, jolla vaikeutetaan merkittävästi ihmisten elämää ja josta ei kuitenkaan jälkikäteen oteta mitään vastuuta.

Itse Kauman väitteisiin Hussein vastaa suoraan.

Kauma on väittänyt julkisuudessa, että maahanmuuttajille on myönnetty sosiaalitoimesta rahaa uusien lastenvaunujen ostoon.

– Tässä asiassa on nyt otettava faktat ja fiktio erilleen. Kuten Espoon perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remeskin sanoi A-studiossa, sosiaalitoimessa ei ole olemassa erilaisia käytäntöjä kantasuomalaisille ja maahanmuuttajille. Olen myös itse toiminut tulkkina toimeentulotukiasioissa, enkä ole koskaan törmännyt mihinkään vastaavaan. Jos joku sosiaalityöntekijä on näin joskus toiminut, on hän tehnyt väärin eikä toimeentulotukea saava maahanmuuttaja.

Kauma väitti myös, että joissakin kulttuureissa on käytäntö, että lasta ei voi laittaa käytettyihin vaunuihin tai että tyttölasta ei voi laittaa samoihin vaunuihin, missä on ollut poikalapsi.

– Nämä väitteet ovat ihan absurdeja.

Husseinin mielestä Kauman esiintulo haiskahtaa enemminkin provokaatiolta ja äänten kalastelulta.

– Ensi vuonna on vaalit ja tavallisilla lööpeillä ei saa enää huomiota, joten kokoomuskin on alkanut perussuomalaisten vanavedessä käyttää maahanmuuttovastaista retoriikkaa. Natostakin saisi keskustelun aiheen, jos laittaisi maahanmuuttajakortin pöytään.

Hussein on huolestunut siitä, miten kantasuomalaisten ja maahanmuuttotaustaisten toimeentulotukiasiakkaiden välille on luotu tarkoituksenhakuista vastakkainasettelua.

– Kauman lastenvaunuheitto oli pelkästään silmänkääntötemppu, jonka tarkoitus kääntää katseet pois kokoomuksen köyhät kyykkyyn -politiikasta.

Hussein tunnetaan paitsi poliitikkona, myös Yle Puheessa kuullusta keskusteluohjelmasta Ali ja Husu, jota hän vetää yhdessä koomikko Ali Jahangirin kanssa.

_______________________________________________

Helsingin Sanomat: Kansanedustaja Pia Kauma pahoittelee maahanmuuttajiin liittyvien kommenttien tuomaa "mielipahaa ja aggressiota"

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma pahoittelee maahanmuuttajien sosiaalietuuksiin liittyvien kommenttiensa aiheuttamaa mielipahaa ja niistä mahdollisesti kummunnutta aggressiivista käytöstä. Kauma on synnyttänyt sosiaaliseen ja perinteiseen mediaan kärjekkään keskustelun viime viikon kommentillaan, jonka mukaan sosiaalituilla elävien maahanmuuttajien tulisi tyytyä käytettyihin lastenvaunuihin.

"Sitä voin hyvinkin pyytää anteeksi, että olen aiheuttanut joillekin henkilöille mielipahaa. Ja sitä voin myös pyytää anteeksi, että jos tämä pitää paikkansa, että jotkut lastenvaunujen kanssa kulkeneet maahanmuuttajanaiset ovat saaneet kohtaansa aggressioita", Kauma kertoo.

Hän kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että "asian esille nostaminen on toiminut juuri päinvastoin kuin olin halunnut sen toimivan".

Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Kauma kysyi Länsiväylä-lehdessä viime perjantaina: "Miksi maahanmuuttajaperheen pitää esimerkiksi hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja?"

Somalialaistaustaisten yhteisössä aktiivisesti toimiva radiopersoona Abdirahim "Husu" Hussein sanoo, että Kauman kommentti on otettu nimenomaan somalialaisiin kohdistuvana purkauksena. Kauma ei kuitenkaan suostu kertomaan, mitä maahanmuuttajaryhmiä hän kommenteillaan tarkoittaa.

"Somalit kantavat yhdeksän kymmenesosaa kaikesta, mikä liittyy maahanmuuttoon. Olen kuullut somaliäideltä, että heitä on viikonloppuna tuijotettu ja yksi kertoi, että häntä yritettiin kuvata salaa."

Maahanmuuttajiin vihamielisesti suhtautuvassa Hommaforumissa on viritelty Kauman lausunnon pohjalta ajatusta valokuvata somalialaistaustaisten äitien lastenvaunuja.

"Täytyykin muuten tästä päivästä lähtien aina sopivan tilaisuuden tullen kuvata somalien lastenvaunut", totesi yksi forumin keskustelija sen jälkeen kun Kauman kommentit julkaistiin Länsiväylässä.

Yleisradion A-Studiossa Kauma kertoi maanantaina kuulleensa, että joistakin kulttuureista tulevat ihmiset eivät voisi laittaa lapsiaan käytettyihin lastenvaunuihin ja että eri sukupuolta olevat lapset eivät voisi käyttää samoja vaunuja.

Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remes kertoo, että Kauman kertomukset kulttuurieroista ovat hänelle uutisia. Hän eivätkä hänen kollegansa tiedä, että jollekin ryhmälle ei kelpaisi käytetty vaunu tai että eri sukupuoliin kuuluvia lapsia ei voisi pitää samoissa vaunuissa.

"Ikinä en ole kuullut", Remes sanoo.

Abdirahim Hussein sanoo, että ainakin somalialaisten osalta Kauman väitteet ovat "täysin absurdeja".

"En ole koskaan kuullut keneltäkään somalialaiselta, ettei tytön vaunu kävisi pojalle tai että olisi pakko saada uusi", Yle Puheella työskentelevä Hussein sanoo.

Hussein oli vedonnut Facebook-ystäväänsä Kaumaan, että tämä pyytäisi virallisesti anteeksi maahanmuuttajien loukkaamista.

Pia Kauma sanoo, että hänen kommenttinsa on irronnut täysin asiayhteydestään, koska alun perin hän pohdiskeli säästöjen tarpeellisuutta alijäämäisen talouden kanssa kamppailevassa Espoossa ja otti maahanmuuttajien lastenvaunut vain yhtenä esimerkkinä siitä, että "ihan kaikesta" on haettava säästöjä.

Kauma kertoo kuulleensa vuosien varrella monilta suomalaisilta tarinoita maahanmuuttajien lastenvaunukäytännöistä. Tiedot ovat "kentältä", ihmisiltä, jotka työskentelevät lähellä sosiaalituen saajia. Kauman mukaan kansanedustajien tulee perustaa väitteensä "mahdollisimman pitkälle faktoihin", mutta myös herättää keskustelua asioista, jotka ihmisiä puhuttavat.

"Aina minä kohtaan tämän samantyyppisen dialogin. Minun mielestäni on aika, nyt varsinkin kun köyhyys on lisääntynyt Suomessa, että me puhumme avoimesti, että onko näin vai eikö ole, ja selvitetään ne [sosiaalietuuksien jakoon liittyvät] periaatteet", Kauma sanoo.

Espoon sosiaalipalveluiden johtaja Remes kertoo, että hänen kaupungissaan kaikkia toimeentulotuen asiakkaita kohdellaan samanarvoisina – maahanmuuttajia ja kantasuomalaisia. Jos perustoimeentulotuen päälle annetaan niin sanottua harkinnanvaraista rahaa eli täydentävää tukea, se on 200 euroa lastenvanuihin ja 120 euroa lastenrattaisiin. Summat eivät uusiin vaunuihin tai rattaisiin yleensä riitä.

Mikäli Espoo alkaisi säästää maahanmuuttajien lastenvaunuista- ja rattaista – tai muusta täydentävästä toimeentulotuesta, säästö olisi yli 1,3 miljardin verotuloja saavalle kaupungille pieni. Kaupungin kaikki toimeentulotuet maksoivat viime vuonna 50 miljoonaa euroa, josta täydentävän tuen osuus oli 7,7 prosenttia eli 3,9 miljoonaa.

Lastenvaunuille menevän tuen osuutta ei ole erikseen laskettu, mutta Remes pitää summaa "täysin marginaalisena".

Espoossa toimeentulotuen piirissä on noin 3 600 alaikäistä eli 0–17-vuotiasta. Jos jokaista heistä tuettaisiin 200 euron lastenvaunutuella – vaikka kaikki eivät vaunuja tarvitse –, se maksaisi 720 000 euroa ja vastaisi 1,4 prosenttia kaupungin toimeentulotuen menoista.

Marja-Leena Remes toteaa, että toimeentulotuen luukuilla nähdään silti selkeä maahanmuuttajien yliedustus. Heitä on toimeentulotuen saajista 30 prosenttia.

"Siitä sopii olla huolissaan. He ovat yliedustettuina, ja se johtuu puhtaasti siitä, että heidän on vaikeampi työllistyä", Remes sanoo.

Pia Kauman mukaan hän ei nostanut maahanmuuttajien lastenvaunuja julkisuuteen populistisista syistä tai ensi vuoden eduskuntavaalien vuoksi, vaan keskustellakseen taloustilanteesta.

"En ole missään vaiheessa ollut maahanmuuttokriittinen enkä maahanmuuttovastainen. Olen koko ajan sanonut kaikissa haastatteluissa, että minä kannatan maahanmuuttoa. Minun mielestäni Suomi näivettyy, jos me ei saada muualta maailmasta tänne ihmisiä, vaikutteita ja työntekijöitä", hän toteaa.

Kauma kertoo saaneensa valtavasti palautetta kommenttiensa perusteella. Hänen mukaansa noin 90 prosenttia on ollut positiivisia, koska hänen esiin nostamansa asia "huolestuttaa monia ihmisiä".


______________________________________________

MTV3: Lastenvaunukohu: Maahanmuuttajapoliitikko masinoi somekampanjan

Kansanedustajaehdokas Nasima Razmyar (sd.) viritti sosiaalisessa mediassa lastenvaunukampanjan, joka liittyy kokoomuspoliitikko Pia Kauman möläytykseen maahanmuuttajista.

Razmyar kehottaa tviittamaan lastenvaunuista:

– Ennakkoluulot lähtevät tiedolla. Kerro vaunuistasi ja lataa kuva häsärillä: "meidänvaunut #piakauma. Jokainen lapsi on vaununsa ansainnut! :).

Kauma ihmetteli perjantaina Länsiväylä-lehden haastattelussa, ”miksi maahanmuuttajaperheen pitää esimerkiksi hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja”.

– Tämä on jo nyt levinnyt yli äyräidensä ja sellaiseen suuntaan, jota en itse alun perin tarkoittanut, Kauma sanoo MTV Uutisille.

Länsiväylän jutussa puhuttiin Espoon säästötarpeista. Kauma kertoo halunneensa tuoda esiin, että kaikista asioista on tehtävä säästöjä ja arvioitava uudelleen, miten säästöjä saada aikaan.

– Otin esimerkiksi sen, että kierrätystä pitäisi hyödyntää enemmän kaupungin hankinnoissa, hän selventää.

________________________________________________

Iltalehti: Uudet lastenvaunut sosiaalituella? - Sosiaalipomo vastaa

Espoon kaupunki myöntää toimeentulotukea samoin ehdoin sekä kantasuomalaisille että maahanmuuttajille.

Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja-Leena Remes vakuuttaa, että ohje toimeentulotuen myöntämiseksi on täsmälleen sama, oli kyseessä sitten espoolainen kantasuomalainen tai maahanmuuttajataustainen tuenhakija.

- Laki on tietenkin sama. Myös sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet ovat samat. Espoossa tasapuolisuuden halutaan toteutuvan siten, että meillä on sisäiset, sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymät toimintaohjeet päätöksentekijöille.

- Siellä tähän yksittäiseen asiaan eli lastenvaunuihin on ohjeet. Lastenvaunuihin myönnetään 200 euroa sellaisille perheille, jotka ovat olleet toimeentulotuen saajina pidempään tai vähävaraisille perheille. Lastenrattaisiin tuki on 120 euroa, Remes luettelee faktat.

Espoossa summat on päivitetty viimeksi vuonna 2010.

Hänen mukaansa ohjeistuksella varmistetaan se, että asiakkaita kohdellaan tasapuolisesti heidän taustastaan riippumatta.

- Olemme yrittäneet tehdä Espoon sisäisiä soveltamisohjeita siten, ettei työntekijä joudu yksin asiakkaan kohdatessaan ja tehdessään taloudellisen tuen suunnitelmaa miettimään, "mikäs tämä summa nyt on". Se on yksiselitteisesti ohjeistettu, Remes kertoo Espoon toimintatavoista.

Itse voi maksaa ekstraa

Remes korostaa, että asiakkaat tekevät oman valintansa.

- Itsekin kävin eilen netissä katsomassa Emmaljungan ja Brion vaunuja ja totesin, ettei kukaan Espoon myöntämällä 200 eurolla mitään vaunuja kaupasta saa. Hinnat ovat huikeita: ne ovat tuhannen euron molemmin puolin. Jos aikoo rattaat sillä summalla hankkia, niin ne täytyy ostaa käytettyinä, Remes sanoo.

- Ihmiset tietysti tekevät omia valintojaan, taustastaan riippumatta. Joku laittaa siihen lisää saamaansa kotihoidontukea, lapsilisää tai vastaavaa, ja ostaa kaupasta haluamansa uudet vaunut, Remes toteaa.

Remes kehuu suomalaisten kierrätysintoa.

- Suomalaiset ovat huippukierrättäjiä, Remes kehuu.

Hän sanoo, että varsinkin lastentarvikkeet ovat suosittuja kierrätyskohteita.

- Varmasti moni on ostanut sukset ja luistimet sun muut kierrätettyinä. Olen Pia Kauman kanssa aivan samaa mieltä siitä, että on fiksua kierrättää. Espoon kaupunki on tehnyt sopimuksenkin pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kanssa.

Polkupyörien osalta kierrätys jo toimii.

- Polkupyörien kanssa toimimme siten siten, että ohjaamme asiakkaan työvoimapalvelukeskuksen fillaripajaan. Emme myönnä tukea, vaan huolletun, toimivan polkupyörän voi hakea fillaripajalta silloin kun sieltä kierrätettyjä pyöriä löytyy.

Sitkeä kaupunkilegenda

- Se on sitkeässä se käsitys, että toimeentulotuki maahanmuuttajille olisi suurempi. Se ei pidä paikkaansa, Remes toteaa.

Laki määritellään melko väljästi täydentävän toimeentulotuen (eli harkinnanvaraisen tuen) sisältö. Kyseessä on kuitenkin suuri menoerä, sillä Espookin sitä myönnettiin viime vuonna 3,9 miljoonaa euroa.

Remes kertoo, että Espoon kaupungin sisäisissä toimeentulotuen ohjeissa on ohjeistettu tarkemmin täydentävää tukea. Esimerkiksi lastenvaunut kuuluvat täydentävään tukeen.

Täydentävässä toimeentulotuessa on kyse muun muassa päivähoitomaksuista, jotka voivat olla esimerkiksi koululaisten iltapäiväkerho. Lisäksi kyseessä voivat olla asumiskustannukset.

- Asumiskustannukset saattavat tilapäisesti olla suuremmat kuin asumistuen normi antaisi myöten. Se on tyypillisin ja suurin menoerä täydentävissä tuissa, Remes kertoo Espoon tilanteesta.

Hän korostaa, että täydentävään tukeen liittyy aina yksilöllistä harkintaa.

- Joku erityistilanne kuten ylisuuri terveydenhuoltomeno tai asumiskustannukset voi aiheuttaa tarpeen täydentävään tukeen. Perustoimeentulotuki on sama kaikille, jotka siihen ovat oikeutettuja.

Remes sanoo, että usein maahanmuuttajien perheet ovat monilapsisia, ja näin tukiakin kertyy enemmän.

Saako sossusta helposti rahaa tavaraan?

Kansanedustaja Pia Kauma (kok) kyseenalaisti Länsiväylä-lehden haastattelussa harkinnanvaraisten sosiaalitukien myöntämisperiaatteet Espoossa. Kohun sai aikaan hänen väitteensä siitä, että maahanmuuttajaperheitä suosittaisiin näissä päätöksissä esimerkiksi lastenvaunujen osalta.

Mikä on oma näkemyksesi harkinnanvaraisten tukien saamisen helppoudesta? Millaisiin hankintoihin olet saanut sossun tukea, millaisiin et? Kuinka paljon rahaa niihin herui? Kerro kokemuksesi alla, ja mikäli suostuisit edes nimettömään haastatteluun, jätä oheen myös yhteystietosi.

Kerro kokemuksesi siitä, miten harkinnanvarainen sosiaalituki käytännössä toimii.

________________________________________________


Iltalehti: Kansanedustaja yllättyi kohusta - "Halusin katkaista huhuilta siivet"

Kansanedustaja Pia Kauma (kok) kertoo Iltalehdelle, että läheisimmät puoluetoverit ovat olleet ymmärtäväisiä niin sanotun lastenvaunukohun keskellä.

Oletko saanut puoluetovereiltasi tukea?

- Kaikkein läheisimmät ovat sanoneet, että kohu menee kyllä kohta ohi. Ei sen kummempaa.

Sanot, että faktaa on vaikea saada: kysyitkö esimerkiksi Espoon sosiaalitoimesta lukuja?

- Minulla on faktat siinä mielessä, että tiedän, että Espoossa menee tänä vuonna toimeentulotukiin 54 miljoonaa euroa, se jopa ylittyy 10 miljoonalla. Siitä sellainen vajaa 10 prosenttia menee täydentävien toimeentulotukien puolelle eli harkinnanvaraisiin tukiin.

- Kun olen sanonut, ettei faktaa pysty saamaan, niin olen tarkoittanut, ettei yksittäisiin henkilöihin liittyvää faktaa ole. Eli kuka on saanut ja mitä on saanut. Tämähän on suojattua tietoa, eikä heidän (sosiaalitoimen) sitä kuulukaan antaa.

Mistä on peräisin tietosi, ettei samoja vaunuja voi käyttää eri lapsille?

- Olen hyvin monelta yksittäiseltä henkilöltä kuullut tämän suuntaisia viestejä. En minä faktana sitä esittänyt.

- Pointti koko keskustelussa oli se, että me tarvitsemme maahanmuuttoa Suomeen. Mutta tämän tyyppiset asiat liikkuvat ihmisten kanssa keskustellessa. He ajattelevat, että maahanmuuttajat saavat jotain perusteettomia etuja, parempia kuin kantasuomalaiset. Se herättää vastakkainasettelua ja närää ihmisten keskuudessa.

- Se mitä kansanedustaja voi tehdä, niin nostaa asian julkisuuteen. Että selvitetään tämä. Pitääkö se paikkansa? Mitkä ovat ne toimintaohjeet, jotka sosiaalitoimille on annettu kaupungeissa? Että päästään irti osittain kaupunkilegendoista. Jotkut tarinat voivat olla totta, suurin osa varmastikaan ei. Tai ainakin ne ovat liioiteltuja.

- Minun tarkoituksenani on ollut, että katkaistaan huhuilta siivet. Koko asia on saanut aivan toisenlaisen käänteen kuin mitä ajattelin.

Onko kansanedustajalle soveliasta tulla asiassa esille kuulopuheiden perusteella?

- Ei. Pointti on se, että nähtiinhän me jo perussuomalaisten menestyksestä edellisissä eduskuntavaaleissa, että tietynlaiset käsitykset liikkuvat hyvin vahvoina suomalaisten keskuudessa. Haluan, että näissä asioissa tuodaan totuus ilmi, eli miten se on. Jos ne eivät pidä paikkaansa, niin ne voidaan kumota.

Vastustat vastakkainasettelua: eikö tämä ole juuri vastakkainasettelua?

- Olen huomannut, että näinhän siinä on käynyt. Joku espoolainen Facebook-kaverini kävi merkitsemässä, että jotkut maahanmuuttajaäidit jotka kulkevat lastenvaunujen kanssa ovat joutuneet kohtaamaan jonkin tyyppistä aggressiota. En tiedä mitä ja ketkä, mutta jos tämä on johtanut sellaisiin lieveilmiöihin, niin se ei ole ollut se mitä tavoittelin.

Miksi nostit asian juuri nyt esille?

- Nostin asian esille Länsiväylä-lehden haastattelussa. Olen haastateltavana siinä sen vuoksi, että olen kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Espoossa, ja meillä on isot säästöt tulossa. Kerroin haastattelussa erilaisia säästökohteita, ja nostin esimerkkinä kierrätyksen. Että kierrätyksen täytyy koskea kaikkia kaupungin hankintoja, ja siinä ei voida tehdä poikkeuksia.

- Sivulauseessa olen maininnut, että kun turuilla ja toreilla liikkuessa kuulee tällaista, ettei kierrätystä voida soveltaa kaikkiin kohteisiin. Olen tuonut esille sen, että jos näin on, ja en väitä että näin on, niin täytyy muuttaa nämä käytännöt.

______________________________________________

Iltalehti: Ryhmäjohtaja vaunukohusta: "Kokoomuksen toiminta perustuu faktoihin"

Iltalehti kysyi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satoselta, ovatko kansanedustaja Pia Kauman näkemykset puolueen yleinen kanta koskien maahanmuuttajien saamia sosiaalitukia.

Kysyimme myös, vaikuttaako niin sanottu lastenvaunukohu kokoomuksen suosioon.

- Kokoomuksen teot ja toiminta eivät perustu kuulopuheisiin vaan selvitettyihin faktoihin ja toisia kunnioittavaan, avoimeen keskusteluun, Satonen vastaa.

Hän sanoo, että Suomessa laki on kaikille sama huolimatta siitä, oletko maahanmuuttaja vai et, ja että toimeentulotukea maksetaan yhtenevin perustein.

- Kokoomus luottaa siihen, että päätöksiä tekevät sosiaaliviranomaiset toimivat tällä tavalla. Kokoomus pitää ehdottomasti kiinni siitä, että kaikkia kohdellaan samanarvoisesti.

________________________________________________

Ilta-Sanomat: Lastenvaunupuheillaan kohauttanut Kauma saamastaan palautteesta: Maahanmuuttajat hiukan ihmetelleet

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kertoo runsaasti palautetta lastenvaunulausunnoistaan.
Kauma ihmetteli Länsiväylä-lehden haastattelussa perjantaina sitä, miksi maahanmuuttajaperheille pitää hankkia uudet lastenvaunut täydentävällä toimeentulotuella, eli veronmaksajien rahoilla.

Kauman mukaan palautetta on tullut niin kantasuomalaisilta sosiaalituen hakijoilta kuin maahanmuuttajiltakin.

– He ovat hiukan ihmetelleet kommentointiani asiassa, mutta osoittaneet myös ymmärrystä, Kauma kertoo maahanmuuttajilta saamastaan palautteesta.

Kauma valittelee, että ihmisiltä on unohtunut, että hänen tarkoituksensa oli nostaa asia julkisuuteen sen takia, koska moni ajattelee, että maahanmuuttajille myönnetään tukia paremmin kuin suomalaisille.

– Halusin selventää sitä keskustelua, hän kertoo.

Hän on aiemmin kommentoinut julkisuudessa, että aiheesta on kuitenkin hyvin vaikea saada tietoa.

– Minulla on aika tarkat luvut, miten toimeentulotukea maksetaan Espoossa. Kysymys on kymmenistä miljoonista euroista, josta harkinnanvaraisen eli täydentävän toimeentulon osuus on kolmesta viiteen miljoonaan euroon vuodessa. Niitä käytetään jonkin verran hankintoihin, hän muun muassa vastaa kysyttäessä, onko hän yrittänyt etsiä aiheesta tietoa.

________________________________________________


Svenska Yle: "Som invandrare är man extra granskad"

Bland det senaste dygnets nyheter har man kunnat läsa om en finländsk riksdagsledamot som är bekymrad över att invandrarfamiljer köper så dyra barnvagnar med socialstödet, samt om polisen som gör razzior mot uttryckligen s.k. etniska restauranger i Västnyland. Båda händelserna har skapat debatt och många anser att invandrare som grupp är speciellt utsatta för kritisk granskning.

Liselott Sundbäck jobbar på Luckan Bridge i Helsingfors, en informations- och handledningspunkt för invandrare som hjälper nyinflyttade med arbetssökning, studievägledning, språkkurser och fritidssysselsättning och enligt henne har man som invandrare ögonen på sig i det mesta man gör.

- Ur mitt perspektiv så är många invandrare konstant under lupp och det här är en grupp i samhället som alltid är tvungen att bevisa att de gör allt rätt.

Liselott Sundbäck har i tre års tid jobbat med Bridgeprogrammet på Luckan och även före det med integrationsfrågor och kan med erfarenhet säga att det är en grupp som ofta särbehandlas. Och inte på ett positivt sätt.

- Vi får många klagomål över hur myndigheterna bemöter personer med utländsk bakgrund.

Speciellt som arbetssökande så är man tvungen att bevisa sig vara bättre än andra sökande. Ett utländskt namn tvingar en person att skicka in dubbelt flera ansökningar för att komma till en intervju.

- Det här stöter vi på ofta och det finns mycket att göra ännu. Vissa branscher är väldigt stängda ännu och egentligen handlar det i grund och botten om okunskap och rädsla, säger Sundbäck.

____________________________________________________

Kotimaa24: Biaudet: Lastenvaunut ovat maahanmuuttovastaisen keskustelun urbaani legenda

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet´n mukaan kansanedustaja Pia Kauman (kok) lausunnoista versonut keskustelu maahanmuuttajien saamista sosiaalituista toistaa maahanmuuttovastaisen keskustelun myyttejä.

– Lastenvaunuasia nousee tasaisin väliajoin esiin maahanmuuttovastaisessa keskustelussa. Kyseessä on tunteita herättävä ja sitkeästi elävä urbaani legenda, jonka muistan vuosikymmenien takaa, Biaudet sanoo.

Kauma kysyi Länsiväylä-lehdessä perjantaina miksi maahanmuuttajaperheiden pitää hankkia sosiaalituella uudet lastenvaunut, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja. Hän selitti näkemyksiään myös maanantain A-Studiossa.

Onko Kauman lausunto rasistinen?

– On hirveän vaikea tietää hänen tarkoitusperiään. Täytyy selvittää hänen kanssaan, että miksi hän haluaa nostaa tämän juuri nyt esille.

Perussuomalaiset ovat jo ehtineet vaatia selvitystä maahanmuuttajien saamista tuista. Näetkö sellaiselle tarvetta?

– Ne jotka tuntevat toimeentulolainsäädännön, tietävät, että se on hyvin tarkkaan säädelty ja koskee kaikkia samalla tavoin. Mielestäni lainsäädäntö on aika selkeä ja lait ovat kaikkien luettavissa. Siellä ei ole sellaista kohtaa, jossa todetaan, että eri alkuperän tai muun ominaisuuden perusteella saisi enemmän tukea. Voi olla, että jokainen kokee kohtelun omalla kohdallaan kovana ja silloin tuntuu, että muut saavat enemmän. Uskoisin, että eduskunnassa on vankkaakin tietämystä sosiaalilainsäädännöstä.

– On tärkeätä muistaa, että Suomessa yleensä viranomaisten toiminta perustuu laille ja yhdenvertaisuudelle. Silloin kun joku kokee saaneensa epäoikeudenmukaista kohtelua, on olemassa keinot valittaa ja kannella siitä. Yksittäisiä tapauksia pitää pyrkiä korjaamaan, mutta tukien myöntämisessä ei ole järjestelmällistä ongelmaa.

Biaudet´n mukaan myyttien toistaminen ei palvele oikeiden ongelmien selvittelyä.

– Toisten kunnioittaminen tai pyrkimys ihmisarvoiseen kohteluun on tärkeämpi tavoite kuin urbaanien legendojen ylläpitäminen.