perjantai 26. syyskuuta 2014

Yle: Vastuu omasta Facebook-seinästä voi viedä oikeuteen

Yle: Vastuu omasta Facebook-seinästä voi viedä oikeuteen 26.9.2014

Voitko sinä joutua oikeuteen, jos sinun Facebook-seinälläsi tai blogisi kommenteissa keskustelija loukkaa jonkun toisen kunniaa tai yllyttää kansanryhmää vastaan?

Internetissä keskustelu kuumenee herkästi tulikuumaksi. Ilman eleitä, ilmeitä ja äänensävyjä viestit voidaan tulkita helposti väärin ja hermostunut keskustelija saattaa kirjoittaa jotain mitä ei tarkoitakaan.

Yksityisyyden- ja kunnianloukkauksista nettikesksuteluissa on olemassa jo useita oikeuden päätöksiä. Kirjoittaja on aina vastuussa omista kirjoituksistaan. Keskustelufoorumin omistaja sen sijaan ei ole vastuussa. Jos kaverisi kirjoittaa sinun Facebook- seinälläsi toista kaveriasi loukkaavia kommentteja, sinä et ole vastuussa viestin mahdollistajana.

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaaren mukaan kunnian- ja yksityisyydenloukkaustapauksissa ei ole vielä olemassa oikeuden päätöksiä siitä, onko keskustelufoorumin omistajalla oikeudellista vastuuta.

– Oikeuskäytäntöä tästä ei vielä ole, mutta yleinen näkemys on, että siitä ei joudu vastuuseen, Korpisaari sanoo.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tulee rangaistus

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sen sijaan on olemassa jo säädös, jonka mukaan myös sivuston ylläpitäjä voi joutua oikeudelliseen vastuuseen.

– Viestin lausuja on aina vastuussa, mutta kiihottamisessa kansanryhmää vastaan on säädetty rangaistavaksi myös viestin saatavilla pitäminen, Korpisaari kertoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että keskustelupalstan, esimerkiksi blogin, omistajalla on poistamisvelvollisuus. Sen laiminlyömisestä voi siis saada rangaistuksen.

Oikeudellisen vastuun voi tosin välttää, jos pystyy todistamaan, että ei ole nähnyt kirjoitusta.