lauantai 6. syyskuuta 2014

Yle: Avoin kirje viranomaisille: "Me suomensomalit tarvitsemme apuanne ISIS:n pysäyttämisessä"

Yle: Avoin kirje viranomaisille: "Me suomensomalit tarvitsemme apuanne ISIS:n pysäyttämisessä" 6.9.2014
Iltalehti: Näin Isis värvää Suomessa: Maksaa jopa 15 000 euroa
Ilta-Sanomat: Maahanmuuttaja-aktiivi: Isis houkuttelee suomalaisnuoria sotaan rahalla
Yle: Supo: Suomessa toimivista terroristivärvääjistä tihkuu aiempaa enemmän tietoja

Maahanmuuttaja-aktiivi Nur Mohamed pyysi lauantaina Uuden Suomen blogissaan julkaistussa avoimessa kirjeessä viranomaisilta apua suomensomaleille ISIS-terroristijärjestön rekrytointitoimenpiteiden pysäyttämiseen.

Suomen somalitaustaisen väestön yhteisössä toimiva Nur Mohamed pyysi lauantaina Uuden Suomen blogissaan julkaistussa avoimessa kirjeessä pikaista apua viranomaisilta ISIS -terroristijärjestön rekrytointitoimenpiteiden pysäyttämiseen.

Muhamedin mukaan ISIS:n rekrytointotoimenpiteet ovat hälyttävän aktiivisia suomensomalien keskuudessa. Hän kirjoittaa, että kymmenittäin nuoria miehiä on lähtenyt ISIS:n riveihin taistelijoiksi.

– Ammattimaisesti toimivat rekrytoijat kohdistavat toimenpiteensä 16–25 –vuotiaisiin nuoriin miehiin ja ovat ikävä kyllä onnistuneet tässä useaan otteeseen, sanoo Mohamed.

Mohamed korosti blogissaan etteivät "vastuulliset Suomen somalitaustaiset" hyväksy ISIS.n rekrytointitoimia.

– Tämä tuntuu meistä yhtä pahalta kuin kenestä tahansa kantasuomalaisesta, Mohamed kirjoitti.

Muhamedin mukaan Suomessa elävät somalitaustaiset nuoret ovat otollista maaperää propagandaa suoltaville rekrytoijille, koska he kokevat täällä juurettomuutta ja ovat pettyneitä siihen miten he ovat päässeet integroitumaan yhteiskuntaan.

– Kun yhteiskunta torjuu somalitaustaiset nuoret, he ovat suuressa vaarassa syrjäytyä. Tällöin ISIS:n rekrytoijat iskevät, sanoi Mohamed.

Muhamedin mukaan ISISin rekrytoijat ovat ammattilaisia ja pystyvät lupaamaan nuorille suuria summia rahaa.

– Sotaretkestä voi saada jopa 10 – 15 000 euroa. Terroristijärjestö luonnollisesti maksaa nuorille matkat. Harva nuori tulee ajatelleeksi, että sotaan lähtenyttä ei hevin päästetä pois. Sotilaat ovat kuin jengiläisiä – jengi ei päästä heitä otteestaan, kirjoitti Mohamed.

Avunpyynnössä toivotaan vinkkausjärjestelmää ja tiedotusapua

Muhamed ehdottaa kirjeessään vinkkausjärjestelmää, jonne voisi antaa vihjeitä sosiaalisen median toimijoista ja Suomeen saapuvista rekrytoijista. Hän kertoo yhteisön tarvitsevan myös apua tiedottamiseen.

– ISIS on rikollisjärjestö ja sen toimintaan mukaan lähteminen tekee myös nuorista rikollisia. Auttakaa meitä kertomaan tämä nuorillemme, Mohamed sanoi.

Mohamedin mukaan tarvitaan kenttätyöntekijöitä, jotka jalkautuvat somalitaustaisten kanssa puhumaan nuorille ja jakamaan heille tietoa. Lisäksi hän toivoo rehabilitointiohjelmaa niille nuorille, jotka ovat jo lähteneet ISIS:n toiminaan mukaan ja haluavat palata yhteiskuntaan.

– Me suomalaiset somalialaistaustaiset vanhemmat olemme valmiita kaikkiin yhteistyötoimenpiteisiin viranomaisten kanssa. Me emme halua menettää nuoriamme, emmekä antaa ISIS:lle milliäkään jalansijaa Suomessa, Mohamed päättää avunpyyntönsä.

______________________________________

Iltalehti: Näin Isis värvää Suomessa: Maksaa jopa 15 000 euroa

Maahanmuuttaja-aktiivi Nur Mohamedin mukaan Isis-terroristijärjestö rekrytoi suomensomaleja riveihinsä.

Sotaretkestä voi Mohamedin mukaan saada jopa 10 000-15 000 euron palkkion, ja terroristijärjestö maksaa lisäksi matkat.

Mohamed kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan lauantaina, että Isisin rekrytointitoimenpiteet ovat hälyttävän aktiivisia suomensomalien keskuudessa. Hänen mukaansa ammattimaisesti toimivat rekrytoijat kohdistavat toimenpiteensä 16-25 -vuotiaisiin miehiin. Isis-rekrytoijat olivat Mohamedin kirjoituksen mukaan myös onnistuneet toimissaan. Hän kirjoittaa, että Suomesta on lähtenyt jo kymmeniä nuoria miehiä Isis-taistelijoiksi.

Mohamed sanoo blogissaan, että Suomessa elävät somalitaustaiset nuoret ovat otollista maaperää propagandaa suoltaville rekrytoijille. Hän kirjoittaa, että nämä nuoret kokevat Suomessa juurettomuutta, ja että töiden löytäminen on vaikeaa.

- Kun yhteiskunta torjuu somalitaustaiset nuoret, he ovat suuressa vaarassa syrjäytyä. Tällöin Isisin rekrytoijat iskevät, Mohamed varoittaa blogissaan.

Mohamed pyytää blogissaan apua Suomen viranomaisilta.

- Me suomensomalit tarvitsemme apuanne Isisin pysäyttämisessä, hän kirjoittaa.

Hän on laatinut viiden kohdan listan avuntarpeesta. Siinä pyydetään apua muun muassa tiedottamiseen. Yksi konkreettinen ehdotus on vinkkausjärjestelmä, jonne voidaan antaa vihjeitä sosiaalisen median toimijoista ja paikan päälle saapuvista rekrytoijista.

______________________________________

Ilta-Sanomat: Maahanmuuttaja-aktiivi: Isis houkuttelee suomalaisnuoria sotaan rahalla

Maahanmuuttaja-aktiivin Nur Mohamedin Uuden Suomen blogin mukaan Isis-rekrytoijat ovat luvanneet Suomessa taistelijoiksi lähteville jopa 15 000 euron palkkioita.
Espoolainen maahanmuuttaja-aktiivi Nur Mohamed julkaisi lauantaina Uuden Suomen blogissaan kirjoituksen, jossa hän ilmaisi huolensa siitä kuinka terroristijärjestö Isis on värvännyt taistelijoita myös Suomesta. Mohamedin mukaan Syyriassa ja Irakissa kauhua kylvävän terroristijärjestön rekrytoijat ovat toimineet "hälyttävän aktiivisesti" erityisesti suomensomalien keskuudessa.

- Ammattimaisesti toimivat rekrytoijat kohdistavat toimenpiteensä 16–25–vuotiaisiin nuoriin miehiin ja ovat ikävä kyllä onnistuneet tässä useaan otteeseen, Mohamed kirjoitti blogissaan lauantaina.

Eri arvioiden mukaan Syyriaan on lähtenyt Suomesta jopa 30-40 islamistia. Amerikkalaisen uutiskanavan CNN:n tiistaisen uutisen mukaan joukko on maassa olevien muslimien väkilukuun suhteutettuna maailman suurimpia.

Mohamedin mukaan Suomessa elävät somalitaustaiset nuoret ovat otollista maaperää Isisin propagandalle koska he kokevat Suomessa juurettomuutta ja ovat pettyneitä siihen miten ovat päässeet integroitumaan yhteiskuntaan.

- [T]öiden löytäminen on vaikeaa ja islam edelleen Suomessa uusi uskonto. Muslimin silmissä Suomi on selkeästi kristitty maa. Kun yhteiskunta torjuu somalitaustaiset nuoret, he ovat suuressa vaarassa syrjäytyä. Tällöin Isisin rekrytoijat iskevät, varoittaa Mohamed.

Hänen mukaansa Isis on myös valmis maksamaan sotaan lähtijöille summia, jotka saattavat nuoresta kuulostaa suurilta, jos työn saaminen on vaikeaa.

- Isis on tavattoman hyvin rahoitettu organisaatio. Sen rekrytoijat ovat ammattilaisia ja pystyvät lupaamaan nuorille suuria summia rahaa. Sotaretkestä voi saada jopa 10 000–15 000 euroa, Mohamed kirjoittaa.

Hänen mukaansa terroristijärjestö maksaa nuorille matkat.

- Harva nuori tulee ajatelleeksi, että sotaan lähtenyttä ei hevin päästetä pois. Sotilaat ovat kuin jengiläisiä – jengi ei päästä heitä otteestaan.

___________________________________________

Yle: Supo: Suomessa toimivista terroristivärvääjistä tihkuu aiempaa enemmän tietoja

Suojelupoliisin mukaan vihjeet Suomessa asuvien nuorten houkuttelemisesta ISIS-terroristijärjestön joukkoihin ovat lisääntyneet.

Suojelupoliisi on saanut viime aikoina aiempaa enemmän vinkkejä Suomessa asuvien musliminuorten houkuttelemisesta ISIS-terroristijärjestön riveihin. Asia nousi esille lauantaina somalitaustaisen Nur Mohamedin blogikirjoituksen myötä. Supon mielestä värväys ei kuitenkaan ole Suomessa laajamittaista.

Nur Mohamed kirjoitti Uuden Suomen blogissaan, että Syyriassa ja Irakissa toimivan ISIS-järjestön rekrytointi on nyt Suomessakin ammattimaista ja hälyttävän aktiivista. Hän pyysi viranomaisten apua somaliyhteisölle, jotta nuorten lähteminen terroristijärjestön toimintaan saataisiin estettyä.

Supo vahvistaa Yle Uutisille, että viime aikoina sille on tullut aiempaa enemmän vinkkejä nuorten houkuttelemisesta taisteluihin.

– En halua ottaa kantaa yksittäisiin blogikirjoituksiin, mutta meille on kantautunut yhä enemmän tietoja siitä, että liikkeellä on yksittäisiä henkilöitä, jotka houkuttelevat väkeä lähtemään kohti Syyrian ja Irakin kriisialueita. Laajamittaisesta, järjestelmällisestä rekrytoinnista ei kuitenkaan toistaiseksi ole merkkejä, kertoo Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala puhelinhaastattelussa.

Rantalan mukaan tiedossa ei ole, onko ISIS:n toiminta Suomessa aktivoitunut vai onko ilmoituskynnys madaltunut runsaan julkisuuden myötä.

– Saattaa olla, että ihmiset eri yhteisöissä ovat heränneet ilmiön vakavuuteen. Ongelman olemassaolo tiedostetaan yhä paremmin.

Nuoret houkuttelun kohteena

Supon mukaan Suomesta on lähtenyt Syyriaan yli 40 ihmistä. Joukossa on sekä miehiä että naisia, kaikkiaan 17 etnisestä taustasta. Joukossa on myös syntyperäisiä suomalaisia. Enemmistö lähtijöistä on hieman yli 20-vuotiaita. Väkeä houkutellaan mukaan taisteluihin netissä ja esimerkiksi ostoskeskuksissa.

Somalinuoret ovat Nur Mohamedin mukaan otollinen kohde värväykselle, sillä heitä on kohtalaisen paljon Suomessa. Moni ei ole saanut töitä, vaikka olisi halunnut.

Nur Mohamed kertoi puhelinhaastattelussa Yle Uutisille, että muun muassa öljykenttien kaappauksilla toimintaansa rahoittava ISIS pystyy maksamaan 10 000 - 15 000 euroa lähtijöille.

– ISIS on iso järjestö, joka vaurastunut ryöstelyllä. He ovat kiinnostuneita sellaisista nuorista, joilla on kenties huono olo uudessa kotimaassaan.

Nur Mohamedin mielestä suomalaisviranomaisten pitäisi alkaa tehdä entistä enemmän yhteistyötä esimerkiksi somaliyhteisön kanssa, jotta nuorten lähteminen saataisiin estettyä. Hänen mukaansa suomalaisviranomaiset eivät aina ota tosissaan somalivanhempien huolestuneita ilmoituksia.

Suojelupoliisin mukaan yhteistyö somaliyhteisön kanssa on sujunut tähän asti hyvin.

– Toivottavasti sitä voidaan jatkossa tehostaa entisestään, Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo.