keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Yle: Pakolaisen tukihenkilölle vilpitön halu auttaa on kielitaitoa tärkeämpää

Yle: Pakolaisen tukihenkilölle vilpitön halu auttaa on kielitaitoa tärkeämpää 3.9.2014

Lappeenrantaan saapuu syksyn aikana 20 pakolaista Syyriasta. Heitä varten koulutetaan tukihenkilöitä, jotka neuvovat arkipäiväisissä asioissa.

Lappeenranta on ilmoittanut voivansa ottaa ensimmäiset Syyrian pakolaiset vastaan lokakuun alkupuolella. Lappeenrannan kaupunki on sitoutunut ottamaan vastaan kaksikymmentä Syyrian sisällissotaa pakenevaa ihmistä, joista puolet on aikuisia ja puolet lapsia. Lappeenrantaan pakolaiset tulevat todennäköisesti Libanonista.

Pakolaiset joutuvat lähtemään kotoaan vasten omaa tahtoaan erittäin rankkojen olosuhteiden vuoksi. Heillä on kotimaassaan selkkauksia, turvattomuutta ja ongelmia ravinnon saannissa.

– Syyriassa on selkkauksia ja sotaa, joista kärsii eniten siviiliväestö. Näitä naisia, lapsia ja ikäihmisiä juuri halutaan auttaa, sanoo monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Anna Buzaeva Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiristä.

Kaupunki on varautunut pakolaisten vastaanottoon muun muassa asumisjärjestelyjä suunnittelemalla, mutta ne ovat vielä osittain kesken. Mahdolliset tarvittavat traumahoidot järjestetään yksilöllisesti tarpeen mukaan. Rankat kokemukset vaativat usein jatkohoitoa.

– Ihmiset ovat traumatisoituneita Jotkut ovat esimerkiksi nähneet, kun heidän läheisiään on surmattu. Myös lapset ovat nähneet väkivaltaa, kertoo Anna Buzaeva Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiristä.

Pakolaiset tarvitsevat apua arkisissa asioissa

Pakolaiset tietävät Suomesta etukäteen varsin vähän. Suomen tiedetään olevan kylmä ja pimeä maa. Eniten hämmästystä aiheuttaa lumi. Koska kaikki on vierasta Suomen Punainen Risti kouluttaa vapaaehtoisia tukihenkilöitä pakolaisten tueksi. Tukea tarvitaan aivan arkisiin asioihin.

– Jos he esimerkiksi tulevat pakolaisleirin teltoista joissa ei ole ovia aloitetaan siitä, miten kodin ovet suljetaan. Opastetaan, että tässä on lukko ja ovi menee kiinni näin. Esitellään miten keittiössä jääkaappi ja hella toimii. Tosi yksinkertaisia asioita meille, mutta heille aivan uutta ja vierasta, valaisee tukihenkilötoimintaa monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Anna Buzaeva.

Tukihenkilöltä vaaditaan vain vilpitöntä halua auttaa

Lappeenrantalaisista löytyy halua auttaa. Jokaiselle pakolaisperheelle on luvassa oma tukihenkilö. Tukihenkilöistä on valtava apu.

– Suomeen tullessaan pakolaiset tapaavat useita virkamiehiä ja uusia ihmisiä. Tukihenkilöltä odotetaan sitoutumista, jotta hänestä tulee perheelle tuttu, turvallinen ja luotettava ihminen, korostaa Anna Buzaeva Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiristä.

Anna Buzaeva kannustaa lähtemään rohkeasti tukihenkilöksi. Edes yhteisen kielen puuttuminen ei ole ongelma. Suomen kieli riittää.

– Meillä on kädet joilla näyttää kuinka asiat toimivat. Ei tässä vaadita mitään kielitaitoa vaan vilpitöntä halua auttaa, täsmentää monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Anna Buzaeva Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiristä.

Tukihenkilöt käyvät läpi SPR:n kurssin, jossa he saavat tietoa ja taitoa toimia pakolaisen tukihenkilönä.