maanantai 22. syyskuuta 2014

Pohjalainen: Isis-värvätyn tulee tietää vakavat seuraukset

Pohjalainen, pääkirjoitus: Isis-värvätyn tulee tietää vakavat seuraukset 22.9.2014

Heitä alkaa olla lähemmäs 50. Suomen 60 000 hengen muslimiyhteisöön suhteutettuna ja kansainvälisesti vertailtuna paljon. Syyria ja Irak houkuttavat uskonsotaan Suomesta lähteviä nuoria maahanmuuttajia ja jopa Suomessa syntyneitä. Oma kuolema ei pelota, vaan voi jopa yllyttää.

Lähtijät eivät ole päähän potkittuja poloisia, vaan joukossa on yliopisto-opiskelijoita korkeakouluistamme.

Espoossa asuva Suomen somali Nur Mohamed vetoaa Suomen viranomaisiin ääri-islamistisen Isisin värväystoiminnan pysäyttämiseksi. Yli 20 vuotta Suomessa asunut varastomies toivoo blogikirjoituksessaan, että Suomeen perustettaisiin vinkkausjärjestelmä, jonne voitaisiin antaa vihjeitä sosiaalisen median toimijoista ja Suomeen saapuvista Isisin rekrytoijista.

Mohamed puhuu "kyykäärmeen sikiöstä", joka levittää myrkkyä Suomeen ja houkuttelee nuoria. Rekrytoijat lupaavat sotaretkestä jopa 10–15 000 euroa. Jengi ei päästä otteestaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Isis pyrkii tuhoamaan kaikki, jotka eivät ole arabeja tai sunnimuslimeja. Ryhmittymällä on arvioiden mukaan noin 30 000 ihmistä riveissään Syyriassa ja Irakissa. Yli 400 on liittynyt järjestön riveihin Saksasta. Saksan maaperällä asuu parhaillaan yli sata taistelukentiltä tullutta jihadistia.

Suomen muslimit ovat yrittäneet purkaa väkivallan kulttia keskustelemalla. Suurta skismaa sunni- ja shiamuslimien välillä on pyritty sovittelemaan moskeijoissa. Maltillinen muslimiyhteisö näyttää yksin olevan tuskallisen voimaton ääriaatteiden edessä.

Britannian pääministeri David Cameron ehdottaa, että poliisi voisi takavarikoida terrorismista epäiltyjen passit rajalla. Samaa pohditaan ympäri Eurooppaa, myös Suomessa. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) asetti työryhmän pohtimaan, voisiko Suomi kriminalisoida matkustamisen taistelualueelle tai viedä kansallisuuden taisteluihin lähtevältä.

Oikein toimiminen on vaikeaa. Suomen ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen torjuu kansallisuuden poistamisen sekä juridisesti että ongelman hoitamisen kannalta vääränä toimenpiteenä (HS 12.9.).

Kansallisuuden peruminen voi sysätä syvemmälle ääriaatteisiin. Nurkkaan ajettu tappelee raivokkaammin.

Erikoista on, että väkivaltaan viehtyneet muslimit tulevat juuri Euroopasta, vaikka Euroopan maat ovat tehneet kotoutumissuunnitelmistaan lähes hallinnollisia taideteoksia. Yhdysvalloista menijöitä on vähemmän, vaikka USA näyttäytyy muslimeille usein pahan ruumiillistumana.

Euroopassa kulttuurit ja uskonnot eriytyvät omiin leireihinsä, kun Yhdysvalloissa toimii sulatusuuniperiaate. Lopulta kaikista tulee amerikkalaisia.

Veronmaksajien kannalta harmillista on tietää, että osa verovaroista menisi ääriryhmien jäsenten integroimiseen suomalaiseen yhteiskuntaan.

Musliminuorten syrjäytymistä vastaan pitää kamppailla lujasti, mutta terroristeiksi lähtijöille pitää tehdä selväksi, että väkivaltaisilla valinnoilla on Suomessa ankarat seurauksensa.