maanantai 8. syyskuuta 2014

Yle: Historiantutkija Suomen vierastaistelijoista Syyriassa: "Ulkomailla sotiminen suomalaisten kansallisurheilua"

Yle: Historiantutkija Suomen vierastaistelijoista Syyriassa: "Ulkomailla sotiminen suomalaisten kansallisurheilua" 8.9.2014
Jussi Jalonen: Syyria, Ukraina ja suomalaiset vierastaistelijat (blogi)

Tietokirjailija Jussi Jalosen mukaan suomalaisilla on pitkät perinteet vieraiden aatteiden puolesta taistelemiselle. Sen vuoksi ei Jalosen mukaan kannata ihmetellä, jos "vähemmistöt ovat oppineet talon tavoille".

Suomalaisten kiinnostusta taistella Syyriassa selittää osaltaan Suomen kulttuuri, jossa vapaaehtoista sotimista ulkomailla on pidetty hyväksyttävänä, kirjoittaa historiantutkija ja tietokirjailija Jussi Jalonen blogissaan.

Uutiskanava CNN uutisoi viime viikolla, että Suomesta lähtee muslimien määrään suhteutettuna eniten jihadisteja Syyriaan. Jalosen mukaan valmiudella taistella ja kuolla vieraiden aatteiden ja kansakuntien puolesta on Suomessa ollut pitkät ja kunniakkaat perinteet.

– Ulkomailla sotiminen on ollut sukupolvesta toiseen suomalaisille tavallaan kansallisurheilua – – Vapaaehtoiseksi lähteminen on ollut Suomessa yhteiskunnallisesti hyväksytty asia. Tämän takia ei tarvitse ihmetellä, jos "maamme vähemmistöt ovat oppineet talon tavoille".

Hän kuitenkin alleviiivaa, että kyse on arviosta.

Hän muistuttaa vieraassa univormussa palvelleista suomalaisista Kaarlo Kurkosta, Marco Casagrandesta ja useasta muusta. Jalonen on perehtynyt ulkomailla useissa eri konflikteissa taistelleihin suomalaisiin vapaaehtoisiin, ja hän on kirjoittanut muun muassa toisen maailmansodan suomalaisista SS-miehistä ja buurisodan suomalaisista vapaaehtoisista 1899 –1902.

Jalosen mukaan uskonsoturiksi lähtöä voi selittää myös Suomen musliminuorison hyvä verkostoituminen, koska uusien taistelijoiden värväys tapahtuu paljolti internetissä ja sosiaalisessa mediassa.

– Suomalaiset nuoret muslimit ovat pohjoismaisia ikätovereitaan paremmin verkottuneita, kuten maamme nuoriso yleensäkin.

Vierastaistelijaksi lähteminen on Jalosen mukaan keskiluokkainen ilmiö, ja sitä voi selittää siirtolaisten vähäinen taloudellinen syrjäytyminen. Absoluuttisesti Suomesta lähtee kuitenkin vain vähän ihmisiä Syyriaan sotimaan, Jalonen muistuttaa.