keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Yle: Syyriaan lähtenyt jihadisti opiskeli Kokkolassa

Yle: Syyriaan lähtenyt jihadisti opiskeli Kokkolassa 17.9.2014
Svenska Yle: Jihadist radikaliserades i Helsingfors
Svenska Yle: Forskare: Utanförskap och rasism orsaker till radikalisering

Kaupungin ammattikorkeakoulussa opiskellut bangladeshilaismies on liittynyt islamistitaistelijoihin Syyriassa. Kokkolasta hän muutti Helsinkiin, jossa radikalisoituminen alkoi.

Parikymppinen mies saapui Kokkolaan opiskelemaan it-alaa kaksi vuotta sitten. Hänen vanhempansa olivat lainanneet rahaa matkustamiseen. Rahapulan takia mies joutui kuitenkin muuttamaan Helsinkiin.

– Hän ei voinut kysyä vanhemmiltaan enempää rahaa. Tämän takia hän joutui jättämään opintonsa ja muuttamaan Helsinkiin. Hän muutti sinne töiden perässä, jotta saisi kerättyä rahaa perheelleen, kertoo miehen tuntenut henkilö Svenska Ylen haastattelussa.

Mies sai töitä lihakaupasta ja kävi aina silloin tällöin myös Kokkolassa.

– Hän tuli useamman kerran kaupunkiin myymään lihaa. Hänellä oli hyvä työpaikka ja luulin, että kaikki oli hyvin. Hän myös puhui, että saattaisi palata Kokkolaan tekemään opintonsa loppuun. Nyt hän ei enää vastaa puhelimeen, toinen tuttava kertoo.

Tuttavien mukaan miehen puheet muuttuivat radikaaleiksi Helsingissä asumisen aikana. Elo-syyskuussa hän kertoi Facebookissa saaneensa uuden työn ISISIn sotilaana.

____________________________________________

Svenska Yle: Jihadist radikaliserades i Helsingfors

En till person från huvudstadsregionen verkar nu ha rest till Syrien för att kriga för Islamiska staten. Mannen uppger det här på Facebook och på Twitter. Före det bodde han ungefär ett år i Helsingfors och under den tiden började han föra fram radikala åsikter.

Mannen skriver nu på Facebook och på Twitter att han jobbar för den Islamiska staten. Under våren jobbade han i en köttaffär i Helsingfors.

- Kommer du ihåg att du frågade mig var jag bor? Jag är i den Islamiska staten nu, skrev mannen på engelska på Twitter i början av september.

I går skrev han, innan nyheten om att IS skjutit ner krigsflyg i Syrien ens hade spridits, att det att flygplan hade skjutits ner var ett löfte från Allah.

Yle Huvudstadsregionen kom mannen på spåren i samband med kartläggningen av extremister på sociala medier. Då kontaktades affären där han uppgavs jobba, men beskedet var då att han hade åkt i väg utomlands. Nu kan vi berätta hans historia.

Familjen betalade för studier i Finland

2012 anlände mannen, som är lite på 20 år, till en yrkeshögskola i Karleby. Hans föräldrar hade betalat för resan dit. Mannen är från Bangladesh där han också har fått sin grundutbildning. Han studerade IT vid yrkeshögskolan i Karleby på engelska på en internationell linje, men hade ont om pengar.

- Han berättade att hans familj hade tagit lån för att han skulle kunna resa till Finland och därför kunde han inte be dem om pengar när han behövde det. Därför lämnade han sina studier vid yrkeshögskolan och flyttade till Helsingfors för att jobba och för att skaffa pengar till familjen, berättar en person som känner mannen.

I september 2013 bor mannen i Helsingfors och han berättar då på Facebook till en annan person att han gillar Helsingfors mer än små städer. Han skriver också att han älskar Karleby, "men att du vet min situation …" Med det syftar mannen på sin dåliga ekonomi.

- Han verkade också vara missnöjd med sitt liv i Helsingfors och jag tror han var arbetslös, berättar personen som var i kontakt med mannen via Facebook.

Facebookkorrespondensen pågick under några månader och i början fanns inga tecken på att mannen hade radikala åsikter. I meddelandena berättar mannen om islam och han ber till och med för den andra personen. Men han skriver ”sluta tala med alla människor. Håll bara kontakt med några utvalda bröder och systrar som du tror att är goda muslimer”. I slutet av korrespondensen blir det ändå tydligt att mannen hyllar terrorister.

- Vi diskuterade talibaner. Och enligt mig är det fråga om en terroristorganisation, men det höll inte mannen alls med om, berättar personen som hade kontakt med mannen.

Mannen skriver också i meddelandena på Facebook att han är stolt över att hylla terrorister. Efter det här skickas inte längre några Facebookmeddelanden mellan mannen och den andra personen.

- Det han skrev blev så obehagligt att jag blockerade honom och sade att jag inte längre kan vara hans vän.

Hittade ingen bostad i Helsingfors

En annan person som känner mannen berättar att hans ekonomiska problem inte verkade lösas i Helsingfors.

- Han berättade att det var svårt att hitta en bostad i Helsingfors och att livet fortsättningsvis var besvärligt. Han bodde då med flera vänner i samma lägenhet, men jag vet inte exakt vem som bodde med honom.

Mannen hittade ändå till sist ett jobb i en köttaffär i Helsingfors, men hade inte övergett Karleby helt och hållet.

- Han kom flera gånger till Karleby för att sälja kött. Han hade ett bra jobb i Helsingfors och jag trodde allt var bra. Han sade i något skede att han skulle återvända till Karleby för att slutföra sina studier. Men nu när jag har ringt honom har han inte svarat och jag har trott att han rest tillbaka till Bangladesh.

En tredje person som känt mannen under hans tid i Helsingfors säger så här:

- Orsaken till att någon åker i väg är oron över andra muslimer. Enligt vår religion är alla muslimer som en enda stor familj och om någon lider mår alla dåligt. Därför anser många att de vill ingripa, men om man inte vet något om situationen borde man inte fara i väg.

- Jag vet att han vill försvara muslimer och det är inget fel att göra det av humanitära skäl, men att göra det med vapen i hand är en helt annan sak.

Lärde sig skjuta i Helsingfors

I början av 2014 lägger han upp ett foto på sig själv på Facebook och skriver att det är en ett år gammal bild, men att året har förändrat hans liv. I januari i år uppger han också att han för första gången har skjutit med ett riktigt vapen. Det hela illustreras med ett foto och texten "den verkliga makten finns i att skjuta". Mannen har då besökt en skytteklubb i Helsingfors.

Enligt uppgifter till Yle-programmet A-studio väckte mannens besök i skytteklubben uppmärksamhet.

- Han verkade vara rädd för vapen och jag fick en känsla av att någon hade uppmuntrat honom att utbilda sig, uppger man vid skytteklubben för A-studio.

Personalen förundrade sig också över varför en ung man ville ta ett foto med ett stort vapen och därefter dela det på Facebook. En annan person hade dessutom bokat besöket och personalen trodde att två personer var på väg, men mannen kom ensam.

- Vi kan inte förbjuda någon att komma hit på basis av hur denne verkar men jag måste säga att vi inte skulle ha önskat honom hit på nytt. Vi skrev upp hans namn och informerade myndigheterna, säger man vid skytteklubben som vill hållas anonym.

Under våren lägger mannen upp flera texter på bengali på sin Facebooksida. I april lägger han sedan upp ett foto på en ring med Islamiska statens logo på.

I början av juni i år lägger han upp en bild på Facebook med texten "Halshugg alla som förolämpar islam". Vid samma tidpunkt börjar han twittra och twittrar bland annat vidare budskapet "demokrati är roten till allt ont".

Vid månadsskiftet augusti-september i år lägger mannen ut på Facebook att han har ett nytt jobb. Han jobbar inte längre i en köttaffär i Helsingfors, som han ännu gjorde i augusti. Nu är han soldat i den Islamiska staten. Några veckor senare skriver han på Twitter:

"Min mamma frågade: Kommer jag aldrig mer att se dig?
Jag: Jag dör i dag och du i morgon och efter det träffas vi.
Mamma jag älskar dig. Ha tålamod, din son är i det heliga kriget"

_______________________

Svenska Yle: Forskare: Utanförskap och rasism orsaker till radikalisering

Forskaren Juha Saarinen vid Försvarshögskolan säger att en bidragande orsak till radikalisering kan vara känslan av utanförskap, men det finns flera olika faktorer som påverkar. Yle Huvudstadsregionen kan i dag berätta historien om hur en man radikaliserades i Helsingfors och att han nu sannolikt strider för Islamiska staten i Syrien.

- Den information vi har om enskilda liknande fall visar att personer som har radikaliserats ofta haft en subjektiv känsla av rasism eller utanförskap. Den känslan visar sig ofta vara viktigare än den objektiva realiteten, säger forskare Juha Saarinen.

Saarinen säger att motiveringarna till att någon reser i väg och kriga för Islamiska staten kan variera en hel del.

- Motiveringarna till att åka i väg och hurdant livet har varit innan dess kan variera ganska mycket. Några direkta gemensamma nämnare mellan dem som beslutar sig för att delta i kriget finns inte, säger Saarinen.

"Vissa IS-krigare vill synas på sociala medier"

Enligt Saarinen är en persons nätverk avgörande för om man kan åka i väg.

- En av de avgörande frågorna är ens nätverk och vem man känner.

När Yle Huvudstadsregionen försökte spåra mannen som nu antas kriga för IS i Syrien visade det sig vara svårt att få personer som verkade veta något att säga någonting överhuvudtaget. Saarinen säger att den som bestämmer sig för att delta i kriget sällan berättar om det för en större krets på förhand.

- Speciellt i de västländer där det är förbjudet att åka i väg för att kriga för IS strävar man ofta att hemlighålla avfärden och bara en liten grupp deltar i planeringen.

När en person väl har anlänt till krigsområdet är det däremot vanligt att meddela om det på sociala medier.

- Alla markandsför inte sig själva på sociala medier men det finns vissa som starkt identifierar sig med den här ideologin och vill synas. Flera krigare har narcissistiska impulser som gör att man vill synas och sprida propaganda om IS, säger Saarinen.

Sammanlagt bedömer skyddspolisen att omkring 40 personer från Finland har åkt till Syrien, men alla har inte gjort det för att kriga för Islamiska staten.

I början av augusti förekom en kille från Esbo i en propagandavideo på Youtube. I videon uppmanade han andra att komma till Syrien och kriga för den Islamiska staten. Han är född 1991 och hans kusin som också har bott i Esbo åkte i väg redan tidigare och dog i början av juni i Syrien.