maanantai 15. syyskuuta 2014

Yle: Uudet kunnat pohtivat pakolaisten vastaanottamista

Yle: Uudet kunnat pohtivat pakolaisten vastaanottamista 15.9.2014

Kiintiöpakolaisia jo vastaanottaneiden kuntien lisäksi kaksi uutta kuntaa on keskustellut viranomaisten kanssa alustavasti, voisivatko ne tarjota paikan kotimaastaan paenneille. Viranomainen heittää palloa myös Varkaudelle.

Kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen on tarjolla uusia kuntia Pohjois-Savossa. Kiintiöpakolaisia ovat vastaanottaneet Kuopio sekä Ylä-Savon kunnista Iisalmi, Lapinlahti ja Sonkajärvi. Lisäksi kaksi kuntaa on käynyt Pohjois-Savon maahanmuuttoviranomaisten kanssa asiasta alustavia keskusteluja.

Pohjois-Savon ELY-keskus toivoo, että Iisalmi, Lapinlahti ja Sonkajärvi jatkavat kiintiöpakolaisten vastaanottamista myös tulevina vuosina. Neuvottelut kunnanjohtajien kanssa asiasta alkavat lokakuussa. Kuopio ottaa kiintiöpakolaisia normaalisti vuodessa 65, mutta tänä vuonna määrää korotettiin 80:een Syyrian tilanteen vuoksi. Ylä-Savoon kiintiöpakolaisia on saapunut kolmessa vuodessa lähes 130.

– Tilanne näyttää hyvältä ja ainakin hyvässä lykyssä saamme mukaan pari uutta kuntaa. Lisäksi toivon todella, että Ylä-Savon paikat säilyvät, koska he ovat saaneet valtakunnallistakin huomiota esimerkillisestä kotouttamisesta. Toivomus on, että kiintiöstä sovittaisiin useammaksi vuodeksi kerrallaan. Se on myös kunnan etu, kun he pystyvät ennakoimaan tilannetta, sanoo Pohjois-Savon ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson.

Pohjois-Savossa kiintiöpakolaisasiaa on pohdittu ainakin Leppävirralla. Mattssonin mukaan myös toinen uusi kunta on ilmaissut alustavaa kiinnostusta asiaan.

– Näiden kuntien lisäksi toivoisin, että Varkaus lähtisi tähän mukaan. Siellä on jo nyt enemmän maahanmuuttajia kuin esimerkiksi Ylä-Savossa, ja ulkomaalaisten palvelutarpeisiin vastaaminen osataan jo nyt. Varkauden kanssa ei ole asiasta keskusteltu, mutta ainakin jaksaisin toivoa, että Varkaus lähtisi tähän mukaan, Mattsson sanoo.

Valtio korvaa kunnille pakolaisten vastaanotosta ja kotouttamisesta aiheutuvia kustannuksia.