torstai 18. syyskuuta 2014

Helsingin Sanomat: Liittyikö omaisesi Isis-järjestöön?

Helsingin Sanomat, kolumni: Pekka Mykkänen: Liittyikö omaisesi Isis-järjestöön? 18.9.2014

Suomella on ongelma, jollaista se ei ole ennen kohdannut: puolensataa Suomen asukasta 17:stä eri etnisestä taustasta on matkannut alueelle, jossa tehdään raakoja rikoksia.

Lähtijöistä valtaosa on liittynyt islamistiseen Isis-äärijärjestöön, joka on tämän vuoden aikana vallannut laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa. Järjestön julkaisemilla videoilla isisläiset katkovat ihmisten kauloja, kiduttavat ja ristiinnaulitsevat.

Isis on paisunut ennennäkemätöntä tahtia: Yhdysvaltain mukaan järjestöön voi kuulua jo yli 30 000 taistelija. Moni haluaa liittyä Isisiin, koska sen perustama kalifaatti mielletään puhdasoppisten sunnimuslimien luvatuksi maaksi.

Asiantuntijoiden mukaan osa Isisiin liittyneistä ulkomaalaisista on matkannut alueelle syvästi radikalisoituneessa tilassa, osa seikkailunhalusta. Osa on paennut normaalielämän tyhjyyttä. Osa on värvätty, osa on kiihottunut sosiaalisen median ääressä. Osa on voinut lähteä taistelemaan Syyrian diktatuurihallitusta vastaan ja päätynyt kuin vahingossa Isisiin. Suomesta lähteneistä ehkä viisi on kuollut.

Suomen muslimipiireissä Isisin vetovoima on jo hätäännyttänyt. Toissa viikolla espoolaispoliitikko Nur Mohamed vetosi viranomaisiin, että nämä auttaisivat somalialaistaustaista väestöä. Hänen mukaansa Isisin "kyykäärmeen sikiö levittää myrkkyään aktiivisesti Suomeen" ja houkuttelee nuoria riveihinsä.

Maanantaina poliisi järjesti Helsingissä tapaamisen shiiojen ja sunnien välillä, koska Syyrian sodan pelätään tulehduttavan kahden islamin haaran suhteita myös Suomessa. Aloite tuli muslimeilta.

Asiantuntijoiden mukaan ei pidä ajatella, että jokainen Syyriasta palaava suunnittelisi itsemurhaiskua, eikä jokaista sellaiseen iskuun kelpuutettaisikaan. Monen voi odottaa palaavan syvästi pettyneenä. Läheskään kaikki eivät lähteneet Syyriaan mestaamaan viattomia ihmisiä.

On myönteistä, että muslimivaikuttajat ovat avoimesti yhteyksissä viranomaisiin hätänsä kanssa. Yhteistyöllä muslimiaktiivien ja toivottavasti myös jihadistien omaisten ja muun lähipiirin kanssa saadaan parempi kuva siitä, ketkä palaajista – jos he palaavat – ovat potentiaalinen uhka ja ketkä tarvitsevat mielenterveyspalveluja tai muuta tukea.

Syyriaan matkustaminen ei ole rikos, ei edes terroristijärjestöön kuuluminen, ellei henkilö ole syyllistynyt sotarikoksiin. Suomi nykyisine lakeineen on varsin armelias paikka väkivallasta pidättyvälle entiselle jihadistille. Se on paljon Syyriaa armeliaampi.