tiistai 1. maaliskuuta 2011

Vasemmistonaiset: Suomesta saatava turvapaikka seksuaalisen suuntautumisen vuoksi vainotuille

Vasemmistonaiset: Suomesta saatava turvapaikka seksuaalisen suuntautumisen vuoksi vainotuille 1.3.2011
Kansan Uutiset: Maahanmuuttovirasto: Turvapaikan tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti 8.3.2011

Vasemmistonaiset vaatii, että Maahanmuuttovirasto päivittää osaamisensa ja myöntää turvapaikkoja seksuaalisen suuntautumisen vuoksi vainon kohteeksi joutuville.

Vuoden sisällä ainakin kaksi Suomesta turvapaikkaa hakenutta homomiestä on päätetty käännyttää kotimaihinsa vaikka Suomen Maahanmuuttovirastossa tiedetään, että heidän seksuaalinen suuntautuminen on rikos heidän lähtömaissa.

Kansainväliset ihmisoikeussopimukset sekä Suomen lainsäädäntö kieltävät palauttamasta henkilöä maahan, jossa häntä uhkaa vaino seksuaalisen suuntautumisen tai seksuaalivähemmistöön kuulumisen seurauksena. Monissa maissa homoilla ei ole oikeuksia ja jopa heidän ystäviään ja perheenjäseniään uhkaa viranomaisten vaino ja häirintä, jos he auttavat homoksi tiedettyä läheistään.

On erikoista, että kielteisillä turvapaikkapäätöksillään Suomi haluaa viestittää muulle maailmalle, että sukupuolinen suuntautuneisuus tai seksuaalivähemmistöön kuuluminen on hyväksytty vainoamisen syy. Suomen Maahanmuuttovirasto osoittaa oman epäpätevyytensä rikkoessaan sekä Suomen lakia että kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia hylätessään turvapaikkahakemukset.

Tuoreimmassa eli zimbabwelaisen Farain tapauksessa Maahanmuuttovirasto ei edes selvittänyt hänen suojeluntarvettaan vaan pelkästään poliisi teki Faraille suppean haastattelun jo vuosia sitten.

– Kielteinen turvapaikkapäätös tehtiin rutiininomaisesti; se osoittaa, ettei Suomessa viranomaisilla ole riittävää asiantuntemusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta, Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth sanoo.

___________________________________________________

Maahanmuuttovirasto: Turvapaikan tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti

Kansan Uutisten verkkouutisessa ”Turvapaikka seksuaalisen suuntautumisen vuoksi vainotuille”(1.3.2011) vasemmistonaiset vaativat seksuaalisen suuntautumisen vuoksi vainotuille turvapaikkaoikeutta Suomesta. He muistuttavat kahden homomiehen tilanteesta, jossa Maahanmuuttovirasto päätyi käännyttämiseen, vaikka tiesi homoseksuaalisuuden olevan rikos heidän lähtömaissaan. Vasemmistonaisten mielestä Maahanmuuttovirasto on toiminut epäpätevästi, rikkonut Suomen lakia ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Turvapaikan myöntämisen perusteet määritellään ulkomaalaislaissa. Lain mukaan henkilölle annetaan turvapaikka, jos hänellä on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi ja hän on pelkonsa vuoksi haluton turvautumaan kyseisen maan suojeluun. Yhteiskunnallisen ryhmän ominaisuutena voi lain mukaan olla myös sukupuolinen suuntautuminen. Vainoksi puolestaan voidaan katsoa esimerkiksi kohtuuton tai syrjivä syytteeseen paneminen tai rankaiseminen.

Maahanmuuttovirasto on myöntänyt kansainvälistä suojelua seksuaalisesta suuntautumisesta johtuvan vainon sekä epäinhimillisen tai ihmisarvoa loukkaavan kohtelun perusteella. Jokainen turvapaikkahakemus ratkaistaan yksilöllisin perustein. Päätöksenteossa otetaan huomioon sekä hakijan kertomuksen uskottavuus vainon pelosta että mahdollisuus saada suojelua kotivaltionsa viranomaisilta. Tukena käytetään useita luotettavia maatietolähteitä. Homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi tietyssä valtiossa ei aina riitä yksinään turvapaikan saamiseksi, jos maatietouden valossa on selvää, ettei homoseksuaaleja rangaista tai häiritä kyseisessä valtiossa niin, että perusteet kansainväliselle suojelulle täyttyvät.

Vasemmistonaiset nostavat verkkouutisessa esiin zimbabwelaisen homoseksuaalin tapauksen. Zimbabwessa homoseksuaalisuus on määritelty laittomaksi, mutta paikallinen seksuaalisten vähemmistöjen asemaa ajava järjestö GALZ katsoo, että erityisesti kaupungeissa suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on parantunut. Maatietoraporttien mukaan Zimbabwessa on mahdollista osoittaa homoseksuaalisuutensa avoimesti.

Uutisessa sanotaan, että Maahanmuuttovirasto ei selvittänyt hakijan suojelutarvetta, vaan poliisi haastatteli häntä vuosia sitten. Turvapaikkapuhutteluja on tehty Maahanmuuttovirastossa täysimääräisesti vuodesta 2004. Jos hakemus on jätetty tätä ennen, Maahanmuuttovirasto ei ole tavannut hakijaa henkilökohtaisesti. Jos hakija on jättänyt myöhemmin uuden hakemuksen samoilla perusteilla, se on voitu lain mukaan ratkaista uusintahakemuksena ilman uutta turvapaikkapuhuttelua. Tämä edellyttää sitä, että hakemuksessa ei vedota sellaisiin uusiin perusteisiin, joihin aiemmassa viraston päätöksessä ei ole jo otettu kantaa.

Kaikista Maahanmuuttoviraston päätöksistä voi valittaa hallintotuomioistuimeen, joka omalla päätöksellään joko vahvistaa viraston päätöksen tai palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi.

Juha Similä
Tulosalueen johtaja
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikkö