tiistai 1. maaliskuuta 2011

YLE: Thors: Suomi ei ole valmistautunut Libyan pakolaisiin

YLE Uutiset: Thors: Suomi ei ole valmistautunut Libyan pakolaisiin 1.3.2011

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) sanoo, että Suomi ei ole vielä valmistautunut ottamaan pakolaisia Libyasta. Libyasta on tähän mennessä paennut ainakin 100 000 ihmistä. Thorsin mukaan tärkeintä on tällä hetkellä EU:n linjausten mukaisesti auttaa pakenemaan joutuneita ihmisiä Libyan lähialueilla.

EU-komissaari Cecilia Malmström kertoi eilen maanantaina, että hän pitää epätodennäköisenä suuren pakolaisvirran syntymistä Libyasta Eurooppaan.

Helsingissä vierailleen Malmströmin mukaan pakolaiset pyrkivät ensi sijassa naapurimaihin Tunisiaan ja Egyptiin. EU on jo päättänyt antaa humanitaarista apua Libyan naapurimaille pakolaistilanteen hoitamiseen.

Thorsin mukaan pakolaisten ottamisesta Suomeen ei ole vielä keskusteltu, koska tilanne ei ole sitä vaatinut.

- Hyvin tärkeää olisi auttaa paikan päällä ja katsoa, mitkä ovat humanitaariset tarpeet, sillä ne ovat erityisen suuria lähialueilla, Thors kertoo.

Hänen mukaansa Suomella ei ole vielä edellytyksiä keskustella edes mahdollisista pakolaismääristä, koska Libyan tilanne on niin uusi.

____________________________________________

Kauppalehti: Stubb: Libyassa on sisällissota - pakolaistilanne epäselvä

Missä kulkee se raja, jossa kansainvälisen yhteisön on pakko turvautua voimakeinoihin Libyassa?

Muun muassa tätä maailman ulkoministerit pohtivat YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa Genevessä maanantaina. Suomesta kokoukseen osallistui ulkoministeri Alexander Stubb (kok).

Ulkoministeri Alexander Stubb, Libyan on pelätty luisuvan sisällissotaan. Mikä tilanne maassa on nyt?

- Kyllä tilannetta voi jo kutsua sisällissodaksi. Se on kaoottinen, eri ryhmittymät taistelevat toisiaan vastaan.

Milloin kansainvälinen yhteisö päättää, että Libyaa hallitsevan Muammar Gaddafin on lähdettävä?

- Minun mielestäni Gaddafin aika oli jo. Voi tietysti kysyä, oliko se päiviä sitten vai vuosia sitten.Gaddafi on ajautunut sellaiseen siilipuolustukseen, josta ei ole ulospääsyä kuin käyttämällä väkivaltaa. Hänen pitäisi vetää johtopäätökset. Olen melko varma, että näitä johtopäätöksiä hän ei tee.

- Gaddafi tosin on arvaamaton, mitä tahansa voi tapahtua.

Miten EU on varautunut siihen, että Pohjois-Afrikasta tulee mahdollisesti pakolaisten vyöry?

- Siihen ei ole varauduttu, siihen ei voi varautua. Tästä käydään EU:ssa erittäin kuuma keskustelu, se on varmaa. Mikä on taakanjako pakolaisten vastaanottamisessa? Miten voidaan edetä?


Kuinka paljon Suomi voisi ottaa vastaan Pohjois-Afrikan pakolaisia?

- Hallitus ei ole vielä keskustellut tästä aiheesta lainkaan. On mahdotonta sanoa. Nyt tärkeintä on ollut saada Pohjois-Afrikasta pois kaikki ne eurooppalaiset, jotka haluavat.