tiistai 1. maaliskuuta 2011

Uusi Suomi: Ministeri ärsytti poliisit: ”Kaksinaamaista”

Uusi Suomi: Ministeri ärsytti poliisit: ”Kaksinaamaista” 1.3.2011
Tom Packalen: Suomi ei kestäisi enää toista Thorsia (blogi)

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) on ärsyttänyt Helsingin poliisit väitteillään, joiden mukaan kunniaväkivalta ei kiinnosta ministeriöissä.

Thorsin väitteisiin vastaavat tänään Helsingin poliisin komisario Tom Packalén ja Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtaja Kari Tolvanen. Molemmat ovat ehdolla eduskuntavaaleissa, Packalén perussuomalaisten ja Tolvanen kokoomuksen listoilta.

Packalén kritisoi Throsia vastuun siirtämisestä muille asiassa, joka on nimenomaan Thorsin heiniä.

- Mitä Thors on tehnyt esimerkiksi kunniaväkivaltaan liittyvien ihmisoikeusrikkomusten esiintuomiseksi ja niihin puuttumiseksi? Ei mitään, Packalén kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

- Peli on kaksinaamaista, mutta onneksi se on tullut selväksi.

Kari Tolvanen puolestaan kiistää Helsingin Sanomien mielipidepalstalla lehden eiliset väitteet, joiden mukaan poliisissa ei olisi varauduttu kunniaväkivallan ehkäisyyn.

Tolvasen mukaan poliisi on kouluttanut Helsingissä henkilöstöään tunnistamaan ja ymmärtämään kunniaväkivallan uhan. Tolvasen mukaan ulkomaalaistaustaisten naisten surmat pääkaupunkiseudulla on tutkittu tarkasti, samoin kuin ulkomaalaistaustaisten tyttöjen katoamiset ja itsemurhat. Kunniamurhia ei Tolvasen mukaan ole Suomessa tapahtunut.

Thors sanoi eilen Helsingin Sanomissa, että muissa ministeriöissä ”ei ole ollut paljon kiinnostusta” nostaa esiin kunniaväkivaltaa. Myöskään oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ei hyväksy Thorsin näkemystä.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on arvioinut tuhansien maahanmuuttajatyttöjen elävän Suomessa fyysisen tai henkisen väkivallan alistamina.

_______________________________________________

Tom Packalen: Suomi ei kestäisi enää toista Thorsia (blogi)

Ministeri Thors päivitteli Helsingin Sanomissa, että maahanmuuttajien keskuudessa vallitsevasta kunniaväkivallasta eivät hänen lisäkseen muut piittaa.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kunnon+toimintamallit+puuttuvat+maahanmuuttajatytt%C3%B6jen+auttamisessa/1135264136878

Hän työntää siis vastuun muille asiassa, joka on nimenomaan maahanmuuttoministerin heiniä. Mitä Thors on tehnyt esimerkiksi kunniaväkivaltaan liittyvien ihmisoikeusrikkomusten esiintuomiseksi ja niihin puuttumiseksi? Ei mitään.

Sen sijaan maahanmuuttoministeri on kärkkäästi tuonut esiin erilaisia rasistisia rikoksia. Hän on ollut huolestunut suomalaisten "rasismista" ja pitkälti leimannut suomalaisen yhteiskunnan rasistiseksi.

Virkamiehistö ja järjestöt ovat kyllä kertoneet Thorsille ympärileikkauksista (sukuelinten silpomisesta) ja muusta tyttöjen alistamisesta, kuten pakkoavioliitoista. Ministeriä on informoitu myös maahanmuuttajien suomalaisiin kohdistamista pahoinpitelyistä, laittomista maahantulijoista, moniaviosuudesta ja työriistosta ulkomaalaisten omistamissa työpaikoissa.

Mitään näistä asioista hän ei ole ottanut julkisesti puheeksi. Nyt vaalien lähestyessä hän syyttelee muita haluttomuudetsa puuttua näihin ongelmiin.

Peli on kaksinaamaista, mutta onneksi se on tullut selväksi.

Kaikille edellä mainituille asioille voidaan tehdä jotain, jos halutaan. Ja nimenomaan maahanmuuttoministerillä olisi tässä keskeinen rooli.

Kun esimerkiksi somalityttö lähetetään takaisin Somaliaan, voidaan vanhemmat kutsua kuultaviksi, ja tytön palattua tehdä tälle terveystarkastus. Pahoinpitely kun on Suomessa yksiselitteisesti kielletty.

Niin ikään lainvastaiseen moniavioisuuteen voidaan puuttua. Kertoisitteko nyt, ministeri Thors, miksi somalialaisista äideistä 46% on yksinhuoltajia? Johtuuko se islamin vapaamielisyydestä vai ihmiskaupasta, pakkoaviioliitoista ja moniavioisuudesta?

Olen kyllästynyt hyssyttelyyn myös rikosten osalta. Ulkomalaisten tekemistä rikoksista pitää voida puhua avoimesti, kuten suomalaistenkin tekemistä rikoksista. Rikokset eivät ole yksityisasioita.

Mielestäni sisäministeriössä ei pitäisi olla kahta ministeriä, vaan poliisi-, raja- ja maahanmuuttoasiat voisivat olla samassa salkussa.

Thors on ollut omalla toiminnallaan ajamassa asioita tähän tilaan, jossa hänen kaltaisensa "monikulttuurisuusministeri" on tasan tarpeeton. Nyt pitää nimittäin kääriä hihat ja alkaa hommiin.
_______________________________________________

Uusi Suomi: HS: Tuhansia tyttöjä alistetaan Suomessa – Ministeriltä kova väite

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ei niele maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) rankkaa näkemystä, että kunniaväkivalta ei kiinnostaisi muita ministeriöitä. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on arvioinut tuhansien maahanmuuttajatyttöjen elävän Suomessa fyysisen tai henkisen väkivallan alistamina.

Sisäministeriössä on Thorsin mukaan koettu, ettei ilmiö ole muiden ministeriöiden mielestä tärkeä.

- Ei ole ollut paljon kiinnostusta nostaa tätä asiaa esiin. Pitkän väännön jälkeen sisäministeriö asetti ryhmän, joka nyt miettii, miten viranomaisten koulutuksessa otettaisiin huomioon kunniaväkivalta, Thors sanoi HS:lle eilen.

Brax puolustautuu muistuttamalla, että vuoden alusta tulleen lakimuutoksen myötä perheessä tapahtuvat lievätkin pahoinpitelyt ovat rikoksia, joista voidaan nostaa syyte ilman, että uhri vaatii tekijälle rangaistusta.

- Se on yksi vaalikauden tärkeimmistä uudistuksista. Se liittyi paljon juuri kunniaväkivaltaan, Brax sanoo.

Brax myöntää, että kunniaväkivallan kitkeminen on valtion tehtävä.

Sen sijaan viranomaiskoulutusta pohtivaa työryhmää vetävä Georg Henrik Wrede opetusministeriöstä myöntää, että kiinnostusta kunniaväkivallan kitkemiseen ei välttämättä ole ollut tarpeeksi.

Helsingin poliisit ovat ärsyyntyneet ministeri Thorsin kommenteista. Komisario Tom Packalénin mielestä Thors on kaksinaamainen. Lue lisää tästä.
_______________________________________________

Helsingin Sanomat: Brax: Kunniaan liittyvä väkivalta valtion asia

Kunniaan liittyvän väkivallan kitkemisen on siirryttävä valtiolle, myöntää oikeusministeri Tuija Brax (vihr).

Hän ei niele maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) näkemystä, ettei viranomaisten kouluttaminen kiinnostaisi sisäisestä turvallisuudesta vastaavia ministereitä.

Thors esitti maanantain HS:ssa, ettei kouluissa, sosiaaliviranomaisilla, terveydenhuollossa ja poliisilla ole yhtenäistä ohjeistusta, koska se ei ole ollut ministeriöiden asialistalla "edes kakkosena".

"Jo vuonna 2008 ministeriryhmä käskytti ministeriöt koulutuksen järjestämiseen. Olen ymmärtänyt, että jatkotyössä ministeriöissä aikajänne on ollut vähän pitkä", Brax sanoo.

Tammikuussa Thors ja sisäministeri Anne Holmlund (kok) asettivat koulutusta valmistelevan työryhmän, jota vetää ohjelmajohtaja Georg Henrik Wrede opetusministeriöstä. Esityksen on määrä valmistua maaliskuun lopussa.

Wrede tukee Thorsin kantaa, ettei tälläisen väkivallan taltuttaminen ole ollut ykkösasia.

Ministeriöt olisivat Wreden mukaan voineet päättää, että koulutus toteutetaan hallintokunnittain: esimerkiksi opettajat Opetushallituksen ja poliisit organisaationsa kautta.

"Ettei näin tapahtunut voi olla viittaus, ettei kiinnostusta ole ollut tarpeeksi. Toivon, että nyt löytyy rahaa."

Esityksestä pitäisi selvitä, millä aikavälillä ja millainen koulutusohjelma tehdään.

Brax toteaa, että koulutus on "yllättävän iso ruljanssi".

"Jalkauttaminen vaatii päättäväisyyttä, aikaa ja rahaa. Se on parin kolmen vuoden työ, vastuun ja rahan pitää tulla ministeriöistä", Brax lupaa.

Koulutuksen lisäksi vuoden alusta tuli voimaan rikoslain muutos. Nyt perheessä tapahtuvat lievätkin pahoinpitelyt ovat rikoksia, joista voidaan nostaa syyte ilman, että uhri vaatii tekijälle rangaistusta.

"Se on yksi vaalikauden tärkeimmistä uudistuksista. Se liittyi paljon juuri kunniaväkivaltaan", Brax sanoo.

_______________________________________________

Ilta-Sanomat: Nyt täyttyi poliisin mitta - raju vastareaktio kunniaväkivaltaan

Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön johtaja, rikosylikomisario Kari Tolvanen ja perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas, komisario Tom Packalén ovat ällistyneet kunniaväkivaltaan liittyvistä väitteistä.
Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) kuvasi maanantain Helsingin Sanomissa muiden ministeriöiden asenteita välinpitämättömiksi. Hän vertasi niitä sammutusjärjestelmään.

- Sprinklereitäkään ei asenneta, ennen kuin on sattunut tulipalo ja syntynyt uhreja. Liian usein vasta kriisin kautta saadaan tuloksia aikaan, Thors sanoi lehdessä.

Hän myös mainitsi, että muissa Pohjoismaissa on perheväkivallan vastaisia yksiköitä, joissa työskentelee kymmenittäin ihmisiä.

- Meillä on muutama ihminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.

Rikosylikomisario Kari Tolvanen vastaa tiistain Helsingin Sanomien mielipidesivulla, että ainakin poliisissa on varauduttu kunniaväkivaltaan ja kunniamurhien ehkäisyyn.

"Vastoin julkisuudessa esitettyjä väitteitä, poliisi osaa tunnistaa kunniamurhan ja -väkivallan", Tolvanen kirjoittaa.

Hän kertoo, että Helsingissä poliisi on kouluttanut operatiivisen tason henkilöstöään nimenomaan tunnistamaan kunniaväkivallan uhan.

Komisario Tom Packalén syyttää Uuden Suomen blogissaan, että Thors siirtää ministerille kuuluvan vastuun muille. Hän on otsikoinut tekstin provosoivasti: "Suomi ei kestäisi enää toista Thorsia".

"Ministeri Thors päivitteli Helsingin Sanomissa, että maahanmuuttajien keskuudessa vallitsevasta kunniaväkivallasta eivät hänen lisäkseen muut piittaa," Packalén kirjoittaa.

"Hän (Thors) työntää siis vastuun muille asiassa, joka on nimenomaan maahanmuuttoministerin heiniä. Mitä Thors on tehnyt esimerkiksi kunniaväkivaltaan liittyvien ihmisoikeusrikkomusten esiintuomiseksi ja niihin puuttumiseksi?" Packalén lataa.