tiistai 8. maaliskuuta 2011

YLE: Turvapaikanhakijoita palaa kotimaihin

YLE Uutiset: Turvapaikanhakijoita palaa kotimaihin 8.3.2011

Suomesta turvapaikkaa hakeneita houkutellaan palaamaan kotimaihinsa erityisen kampanjan avulla. EU-maiden ulkopuolelta tulleille maksetaan matkalippu ja heidät autetaan uuden elämän alkuun kotimaassaan. Palaajia on ollut reilun vuoden aikana yli 300.

25-vuotias Turkin kurdi, Selcuk Aktasi palaa kotimaahansa keskiviikkona. Hän tuli Suomeen seitsemän kuukautta sitten opiskelupaikan toivossa. Oleskelulupaa ei herunut ja tulevaisuus näytti kylmässä Pohjolassa heikolta.

Kun koti-Turkissa äiti sairastui, oli Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön, IOM:n tarjous tarpeeseen. IOM ja Maahanmuuttovirasto tarjoavat vapaaehtoislähtijöille matkaliput kotiin ja mahdollisuutta siellä uudelleenkotoutumiseen.

- Matkaliput on maksettu Istanbuliin ja siitä kotikaupunkiin Konyaan Keski-Anatoliaan ja rahaa annetaan asoiden järjestelemiseen 500 euroa lentokentällä, Selcuk sanoo.

Kokeilusta toivotaan pysyvää

IOM:n ja Maahanmuuttoviraston kolmivuotisen kokeilun ensimmäisenä vuonna vapaaehtoisia lähtijöitä on ollut reilut 300. IOM:n projektikoordinaattori Jacob Jörgensen uskoo, että lähtijöksi haluavia olisi 400-500 vuodessa. Järjestelystä toivotaan pysyvää.

Suurin osa lähtijöistä on ollut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ja hakemisen keskeyttäneitä. Joukossa on ollut myös pakolaisstatuksen saaneita, joiden kotimaassa olot ovat vakiintuneet. Eniten palaajia on ollut Irakiin, Serbiaan ja Venäjälle.

- Pakkopalauttaminen on paljon kalliimpaa, mukana on poliisi ja se vaatii paljon enemmän viranomaistyötä. Hinta ei ole kuitenkaan tärkein asia, vapaaehtoinen paluu on inhimillisempää, sanoo projektikoordinaattori Jacob Jörgensen IOM:stä.

Palaajien kohtalosta ei tietoa

Matkan lisäksi vapaaehtoinen palaaja autetaan uuden elämän alkuun muutaman sadan euron avustuksella. Selcuk Aktas ei pysty hankkimaan avustuksella itselleen koulutusta.

-En vielä tiedä, mitä töitä on tarjolla. Teen mitä satun löytämään, Selcuk sanoo.

Siirtolaisuusjärjestö IOM ei ole selvitellyt palaajien myöhempiä kohtaloita.

-Palaajat tekevät tietoisen päätöksen, he tietävät kotimaansa tilanteen, sanoo projektikoordinaattori Jörgensen.

Edestakaiseen tuettuun matkusteluun kotimaan ja Suomen välillä ei ole mahdollisuutta: matkalippu ja uudelleenkotoutuskorvaus maksetaan vain kerran.