maanantai 3. syyskuuta 2012

Etelä-Suomen Sanomat: Miksi uusnatsit pääsivät Hartolan markkinoille?

Etelä-Suomen Sanomat: Miksi uusnatsit pääsivät Hartolan markkinoille? 3.9.2012

Hartolan lauantaiset markkinat pääsivät laajaan julkisuuteen, kun yhteen kojuun tulivat uusnatsit tarjoamaan esitteitään. Lisäksi kohun lähellä tapahtui pahoinpitely, josta poliisi on aloittanut rikostutkinnan. Markkinavastaava Markku Tuukkanen kertoo, että markkinapaikan valitsi etukäteen Pohjoinen perinne ry, jonka piti kaupata kirjoja ja koriste-esineitä. Lauantaiaamuna järjestäjille paljastuikin, että kojussa myytiin muunlaistakin tavaraa.

Toisaalta uusnatsien sulkeminen pois paikalta voisi poliisin tulkinnan mukaan olla syrjintää.

- Tapahtunut oli meille täysi yllätys, Tuukkanen toteaa.

Pahoinpitelyn uhri on kertonut julkisuuteen, että hyökkääjä oli yksi uusnatsien kojussa ollut mies. Poliisin mukaan hyökkääjä ei tullut kojusta eikä teon yhteyttä uusnatseihin ole poliisin mukaan pystytty osoittamaan.

Markkinavastaava Markku Tuukkanen toteaa, etteivät järjestäjätkään pystyneet lauantaina saamaan täyttä selvyyttä, mitä tapahtui.

Tuukkanen muistuttaa, ettei Hartolan kunta ollut markkinajärjestelyjen osapuoli. Hän uskoo silti, että kunnan poliittiset päättäjät keskustelevat nyt varmasti, miten jatkossa toimitaan.

- Eihän tällainen ole mukavaa julkisuutta.

Poliisin mukaan asia ei ole kovin yksiselitteinen. Heinolan poliisilaitoksen esimies, rikoskomisario Jukka Jaatinen toteaa, että järjestäjä voi syyllistyä syrjintään, jos ei päästä laillista järjestöä markkinoille ilman hyväksyttyä syytä. Hän tulkitsee, että poissuljettu asetettaisiin tällöin eriarvoiseen asemaan yhteiskunnallisen mielipiteen tai poliittisen näkemyksen vuoksi, mikä on rikoslaissa kiellettyä.