lauantai 1. syyskuuta 2012

Iltalehti: Hoitajia ei löydy huoltoaseman baarista

Iltalehti, pääkirjoitus: Hoitajia ei löydy huoltoaseman baarista 1.9.2012

Jos vanhukset halutaan hoitaa, tarvitaan maahanmuuttoa.

Yhä jatkuva riitely hoitajamitoituksesta on vasta alkusoittoa tuleville ongelmille. Yli 65-vuotiaiden määrä ylitti äsken miljoonan ja kasvaa vielä sadoilla tuhansilla. Vauhti on EU-maiden ennätystasoa. Mistä löytyvät hoitajat? Ja rahat?

Demokraatti-lehti toki riemuitsi etusivun leveydeltä, miten "budjettiin lisättiin sata miljoonaa riihikuivaa". Miksei saman tien miljardia, niin olisi poistettu lisää ongelmia? Kaikki lisäykset maksetaan kuitenkin velalla.

Taannoisessa laskuesimerkissä totesimme, että jos puolet eläkeläisistä sijoitettaisiin laitoksiin, joissa olisi vaadittu hoitajamitoitus, tarvittaisiin 350 000 hoitajaa. Paljon pienempikin määrä on mahdoton - eli painopiste on pantava koti- ja omaishoitoon. Laitosten ongelmia vähättelemättä.

SDP:n politiikan ydintä ovat toki valtion ja kuntien laitokset, joiden väki on sen äänestäjäkunnan perusjoukko. Esimerkiksi Helsingin Kustaankartano on Arvo Paasivuoren (sd.) luomus. SDP:n pyhin katu kantaa hänen isänsä nimeä. Yksityisissä hoivakodeissa on kuitenkin yleisesti parempi hoitajamitoitus jo siksi, että niin asiakkaat kuin paikkoja tilaavat kunnat voivat sitä vaatia.

Hoitoalan oloja parantamalla saanee ammattilaisia palaamaan niihin, mutta tämä ei riitä. Tarvitaan maahanmuuttajia. Tässä törmätään saatavuusharkintaan. SAK:n Eva Kyntäjä kiitteli (HS 28.8.), että siivousalalla peräti 40 prosenttia oleskelulupahakemuksista oli hylätty. Hän viittasi Suomen työttömiin, joilla kai hoitajapulakin ratkaistaisiin.

Löydetäänkö uudet hoitajat siis huoltoasemien baareista? Etenkin nuorten syrjäytymiseen on puututtava, mutta tällä ei ratkaista pulaa hoitajista eikä monista muistakaan työn tekijöistä.

Lauri Ihalaisen hallinto toimii ristiriitaisesti. Sen strategiat painottavat maahanmuuttoa ja kotouttamista. Oleskeluluvat ratkaisevat Ely-keskukset tekevät kuitenkin kaikkensa karkottaakseen EU:n ulkopuoliset.

Jos siis toista vuotta vakinaisessa hoivatyössä uurastanut, suomea osaava tulokas on erehtynyt osallistumaan kotoutuskoulutukseen jääden vaille palkkatuloja pari kuukautta, hänet halutaan heittää maasta. Pienikin virhe byrokratian sokkeloissa on hylkäämisperuste.

Jos vanhukset halutaan hoitaa, ei tarvita niinkään kuntakohtaisia strategioita, vanhusasiamiestä tai edes hoitajamitoitusta kuin riittävästi auttavia käsiä.

Kuvateksti:
Lauri Ihalaisen hallinto tunnustaa maahanmuuton välttämättömyyden, mutta tekee kentällä kaikkensa karkottaakseen tulokkaat. Ilman heitä ei vanhusten hoidosta selvitä.