Kansan Uutiset: Vantaan kulttuuriseppä toivoo rauhaa sekä Vantaalle että Lähi-itään 9.1.2010
Vantaalla valittiin itsenäisyyspäivänä kolmannen kerran vuoden kulttuuriseppä.
Vuoden 2009 Vantaan kulttuurisepäksi valittiin Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen puheenjohtaja, syyrialaissyntyinen Burhan Hamdon, joka on asunut Suomessa 20 vuotta. Vuodesta 2001 lähtien hän on toiminut Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen toiminnanjohtajana. Hamdon on perehtynyt eri kulttuureihin ja edistänyt kulttuurien kohtaamisia saattamalla yhteen taustoiltaan hyvinkin erilaisia ihmisiä. Hän on myös Suomi–Syyria-yhdistyksen puheenjohtaja.
Burhan Hamdonin organisoimissa kulttuuritapahtumissa yhdistyvät hyvä ruoka, hyvä musiikki ja kansainväliset sosiaaliset suhteet. Hän on itse maahanmuuttaja, joka korostaa saavansa työssään tukea monilta ihmisiltä. Hänen Vantaalla tekemänsä kriisinhallintatyö on helpottanut pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien elämää kaupungissa.
Kansainvälisenä ihmisenä Hamdon puhuu sujuvasti arabiaa, turkkia, suomea ja englantia. Hän on koulutukseltaan sosiologi ja medianomi, ammatiltaan myös muusikko.
Hakunilaa rauhoittamassa
Burhan Hamdon oli vaikuttamassa siihen, että vuonna 2000 Hakunilassa kärjistyneet suomalaisten ja somalialaisten väliset yhteenotot eivät ole toistuneet. Silloin niissä heiluivat puukot ja ihmisiä haavoittui.
20 vuoden aikana maahanmuuttajien määrä on kymmenkertaistunut Suomessa 17 000:sta 180 000:aan.
Hamdon kiittää suomalaisia siitä, että muslimien vastaisuus ei ole päässyt leviämään maassamme yhtä laajalle kuin muualla Euroopassa. Tämä johtuu Hamdonin mukaan suomalaisten korkeasta koulutustasosta. Jopa presidentti on puuttunut asiaan, jos pakolaisvastaisuutta on ilmennyt. Pakolaisvastaisuutta on alkanut esiintyä muun muassa perussuomalaisten kohdalla. Kaikki perussuomalaiset eivät Hamdonin mielestä kuitenkaan ole rasisteja.
Juutalaisten ja muslimien suhteiden mallimaaksi
Burhan Hamdon on ollut aloitteellinen myös Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen rauhanprojektissa, jolla pyritään luomaan kansainvälistä yhteisymmärrystä juutalaisten ja muslimien kesken Lähi-idässä. Helsingissä on järjestetty muutamia kertoja islamilais-juutalainen foorumi, johon on kutsuttu molempien uskontojen edustajia keskustelemaan keskenään. Paikalla on ollut Suomen juutalaisten ja islamilaisten seurakuntien edustajia ja ihmisiä, jotka ovat kansainvälisesti mukana juutalais-islamilaisessa keskustelussa.
Viime maaliskuussa Burhan Hamdon kävi Varsovassa tapaamassa Varsovan Gheton kansannousun viimeistä johtajaa Marek Edelmania ja kutsui tämän mukaan foorumiin. Jo tuolloin sairas Edelman ei jaksanut saapua tapaamiseen, vaan lähetti Helsingin foorumille tervehdyksen. Hän sanoi, että juutalaisuuden ja islamin välistä vuoropuhelua kannattaa käydä vaikka Helsingissä, sillä tällainen vapaa keskustelu edistää aina ihmisten välistä yhteisymmärrystä.
Viime lokakuussa 90-vuotiaana kuollut Edelman ei onnistunut pyrkimyksessään saada rauhaa Lähi-itään. Burhan Hamdonin mukaan Helsingin rauhanfoorumi toimii kuitenkin esimerkkinä juutalaisten ja muslimien yhteistyöstä siellä, missä nämä kansallisuudet riitelevät keskenään. Näin tapahtuu esimerkiksi Ranskassa.
Seuraaviin Helsingin rauhanfoorumeihin on suunniteltu kutsuttavan muun muassa europarlamentissa toimiva Saksan vihreiden edustaja Daniel Cohn-Bendit, ranskalainen kirjailija Bernard Henry Lévy ja puolalainen Adam Michnik. He ovat kaikki kansallisuudeltaan juutalaisia. Cohn-Bendit ja Michnik ovat aiemminkin toimineet yhdessä Lähi-idän rauhan edistämiseksi.