Keskisuomalainen: Vuoden pakolaisnainen Fatbardhe Hetemaj:"Tästä ei saa tulla maahanmuuttokeskustelua" 1.1.2010
MTV3: Vuoden pakolaisnainen: En halua, että tragedia kohdistuu kosovolaisuuteen 31.12.2009
Sellon ampujan paljastuminen Kosovon albaaniksi on järkyttänyt Suomessa asuvia kosovolaisia. Kosovosta kotoisin oleva Fatbardhe Hetemaj pelkää, että tragedia yhdistetään keskusteluun maahanmuutosta.
- Tästä ei saa tulla maahanmuuttokeskustelua. Hän (Ibrahim Shkupolli) on asunut Suomessa 90-luvulta asti ja on tullut tänne varsin nuorena. Hänellä on ollut kaikki mahdollisuudet sopeutua, Hetemaj toteaa.
Hän ei kuitenkaan tunne surmista epäiltyä miestä henkilökohtaisesti.
Internetin keskustelupalstoilla keskustellaan kiivaasti Sellon tapahtumista. Keskusteluissa pohditaan muun muassa, miksei Shkupollia karkotettu Suomesta hänen tekemiensä rikosten takia. Yhteisöpalvelu Facebookissa on perustettu ryhmä, joka kehottaa kaikkia pysymään kotimaassaan. Ryhmässä oli perjantai-iltana lähes 4 000 jäsentä.
Hetemaj uskoo, että maahanmuuttoa vastustavat ihmiset saavat tapahtumista vähäksi aikaa ainesta argumentteihinsa. Tapahtumat juurtuvat pitkäksi aikaa ihmisten mieliin, mutta hän toivoo, että kaikki ymmärtävät kyseessä olleen onneton yksittäistapaus.
Hetemaj kokee velvollisuudekseen ottaa osaa julkiseen keskusteluun, koska hän haluaa välttää yhden kansanryhmän leimaamisen. Vuoden pakolaisnaisena hän on puhunut paljon suvaitsevaisuudesta ja maahanmuutosta, mikä ei ole miellyttänyt aina kaikkia.
- Kyllä sitä saa itsekin pelätä, kun kaikkia hulluja on maailmassa. Nyt ei vain voi piiloutua, vaan on pakko ottaa keskusteluun osaa.
____________________________________________
Suomen Kuvalehti: Kosovon albaani Fatbardhe Hetemaj: ”Miksi Shkupollia ei karkotettu Suomesta?”
Viime vuoden ”vuoden pakolaisnainen”, Kosovon albaani ja suomalainen vaikuttaja Fatbardhe Hetemaj, 24, on sydänjuuriltaan järkyttynyt kosovolaisalbaani Ibrahim Shkupollin, 43, tekemästä viidestä uudenvuodenaaton ampumasurmasta, joiden päätteeksi surmaaja riisti hengen myös itseltään.
Shkupollin surmatyöt voivat kaikki olla murhia.
”Tätä puidaan koko kosovolaisyhteisössä. Olemme ihan tenkkapoo, tää on hirveetä”, Hetemaj huokaa.
Hän löi itsensä julkisuuteen viime keväänä rohkealla, maahanmuuttajien oma-aloitteisuutta ja suomalaisten avoimuuden tarvetta korostaneella esiintymisellään tasavallan presidentti Tarja Halosen Muutosten Suomi -presidenttifoorumissa.
Hetemaj oli surmatyön tekijän nimen kuultuaan arvannut, että ampuja voisi olla kotoisin Kosovosta. Hän tiesi, että ”siellä on tuon nimisiä”.
”Tämä on yksilökohtainen tapaus”, Hetemaj käsittää.
”Yksilönvastuu koskee myös jokaista pakolaista Suomessa, eikä kaikki ole aina yhteiskunnan syytä. Hän oli ollut Suomessa jo pitkään.”
”Mutta jos miehellä oli tuollainen tausta, niin miksei häntä karkotettu? Miksi joidenkin syyttömien pakolaisten luo mennään yöllä ja karkotetaan maasta?” Hetemaj murahtaa, vaikka ymmärtääkin, ettei surmaajan karkottamiseen olisi ollut laillista perustetta.
”Mustasukkaisuutta on kaikkialla. Ero on vain siinä, onko se sairaalloista vai ei”, Hetemaj erittelee Sello-tragediaan johtaneita syitä.
Ilo itsenäisyydestä, itku tyrmistyksestä
Kosovolaisia on Suomessa noin 5000.
He juhlivat ja itkivät ilosta Helsingin Senaatintorilla 17. helmikuuta 2008, kun Kosovo itsenäistyi.
Tänään he itkevät tyrmistyksestä.
Hetemajn vihaa Sellon tapahtumia kohtaan ei yhtään vähennä se, että surmatöiden tekijän etnis-uskonnollinen tausta on sama kuin hänellä.
”Se on päinvastoin, kasvaa vain”, Hetemaj puuskahtaa.
Hetemajn perheen Suomeen muuton syyt ovat 1980-1990-lukujen vaihteen tapahtumissa Länsi-Balkanilla.
Serbijohtaja Slobodan Milosevic jyrähti serbien tueksi kuuluisat albaaneille suunnatut sanansa Kosovo Poljessa kesäkuussa 1989: ”Kukaan ei lyö teitä.”
Syksyllä 1989 murtui Berliinin muuri. Pian sen jälkeen entinen Jugoslavia hajosi, Länsi-Balkanilla puhkesivat sisällissodat ja pakolaisaallot vyöryivät sieltä Eurooppaan.
Hetemajn perhe sai vaarallisesta vihanpidosta tarpeekseen vuonna 1992 ja muutti Suomeen.
Shukupolli saapui Suomeen jo vuonna 1990.
Hetemaj on kuitenkin muiden Suomen kosovolaisten kanssa täysin varma, että Shkupollin tausta ja lähtö Kosovosta 20 vuotta sitten eivät voi olla enää syy tapahtumiin Sellossa. Syyt ovat surmaajan viime vuosien elämässä Suomessa, myös Hetemaj uskoo.
Hetemaj pyrkii realistiseen yksilönvastuuta ja yhteiskunnan vastuuta korostavaan asennoitumiseen pakolaisia ja maahanmuuttajia kohtaan.
Hankenin kauppakorkeakoulussa Helsingissä kansainvälisella maisterilinjalla opintojaan jatkava kauppatieteiden kandidaatti Hetemaj on siitä itse huippuesimerkki.
____________________________________________
MTV3: Vuoden pakolaisnainen: En halua, että tragedia kohdistuu kosovolaisuuteen
Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Fatbardhe Hetemaj toivoo, ettei Sellon ammuskelusta tehdä maahanmuuttajakysymystä.
Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Kosovon albaani Fatbardhe Hetemaj kertoo olevansa syvästi järkyttynyt Ibrahim Shkupollin veriteoista Espoon Sellossa. Shkupolli oli niin ikään Kosovon albaani, joka oli asunut Suomessa useita vuosia.
- En haluaisi tehdä tästä mitään Kosovo-kysymystä. Kyseinen henkilö on asunut 18 vuotta Suomessa, olettaisin, että hän on sopeutunut hyvin, oppinut ilmeisesti kielen ja oli töissä. En tiedä hänestä kuitenkaan muuta kuin sen, mitä uutisissa on kerrottu. Tekijä on ollut sairaalloisen mustasukkainen ja henkisesti järkkynyt, mutta teko ei liity maahanmuuttoon, Hetemaj sanoo.
Hetemaj ei tunne Shkupollia tai tämän perhettä, mutta arvasi nimen kuultuaan, että mies olisi kosovolainen.
Hetemaj'n mukaan mustasukkaisuus on tyypillistä myös Kosovossa, mutta korostaa, että teon olisi voinut tehdä kuka tahansa henkisesti järkkynyt henkilö, kansallisuudesta riippumatta.
- Hänellä on ollut albanialainen perhehegemonia vaimonsa kanssa, mutta ilmeisesti hän on myös halunnut omistaa tämän entisen naisystävänsä. Teko on järkyttävä ja kuvottava.
- Olen keskustellut tänään muidenkin kosovolaisten kanssa ja olemme olleet yhtä järkyttyneitä kuin muutkin suomalaiset. Olen järjettömän pahoillani tapahtuneesta, mutta en halua, että vastuuta sysätään muille kosovolaisille.