YLE Uutiset: Törkeiden asuntomurtojen määrä kasvaa 5.1.2010
Poliisin tilastoista selviää, että asuntomurtojen määrä kasvaa Suomessa. Osa murroista on törkeitä varkauksia, jolloin murtautujat tunkeutuvat asuttuun asuntoon.
Poliisin tietoon tuli viime vuoden marraskuun loppuun mennessä muun muassa lähes 1 500 törkeää varkautta eli asuttuun asuntoon tunkeutumista. Koko edellisvuonna vastaavia tapauksia oli kolmannes vähemmän. Tiedot ilmenevät poliisin tilastoista.
Itä-Uudenmaan poliisissa on huomattu asuntomurtojen määrän selkeä nousu. Viime vuoden marraskuun loppuun mennessä alueella oli tehty asuntomurtoja noin 160 kappaletta. Määrä on yli kaksinkertainen vuoteen 2008 verrattuna.
Parhaillaan poliisilla on tutkinnassa kaksi laajalle Etelä-Suomeen levittäytynyttä murtosarjaa, joissa on tunkeuduttu useisiin kymmeniin asuntoihin.
- Murtautumiset sarjoina ovat olleet viime aikoina arkipäivää. Sarjarikoksia tehdään useampaan asuntoon samalla alueella, jonka jälkeen vaihdetaan toiselle alueelle, kertoo rikoskomissario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta
Asuntomurtojen määrä vaihtelee eri alueiden välillä, esimerkiksi Päijät-Hämeessä syksy on ollut kevättä vilkkaampi.
Murtoja ympäri Suomen
Valtakunnallisestikin asuntoon luvatta tunkeutumiset ovat lisääntyneet sekä poliisin että Tilastokeskuksen tilastojen mukaan. Esimerkiksi Poliisiammattikorkeakoululta saaduista tilastoista ilmenee se, että poliisin tietoon oli tullut viime vuoden marraskuun loppuun mennessä lähes 1 500 asuttuun asuntoon tunkeutumista.
Koko vuonna 2008 tapauksia oli kolmannes vähemmän. Myös tunkeutumisyritykset lisääntyivät. Itä-Uudellamaalla poliisin selvittämät asuntomurtosarjat olivat viime vuonna kaikki ulkomaalaisten ryhmien tekemiä.
- Ulkomaalaisten rikosryhmät ovat löytäneet Suomen. Itä-Euroopasta tuleville ryhmille rahallinen hyöty saattaa olla suuri, vaikka se suomalaisille näyttää pienemmältä.
Itä-Uudellamaalla asuntomurrot ovat kohdistuneet pääasiassa omakotitaloihin. Hyvien asuntomurron ehkäisyvinkkien antaminen on rikoskomisario Kimmo Hyvärisen mukaan hieman hankalaa, sillä murtoja tehdään usein päiväsaikaan.
- Perinteinen huolehtiminen ja naapurivalvonta voivat olla silloin vähäistä, mutta hälytinlaitteet ovat aina hyvä vaihtoehto; asuntomurto voi niiden ansiosta jäädä yritysasteelle.
- Ehkä valojen jättäminen saattaa jossain tapauksessa auttaa. Yleensä jos joku on kotona, asuntoon ei mennä.