maanantai 7. kesäkuuta 2010

YLE: Muutos 2011 -liike muuttumassa puolueeksi

YLE Uutiset: Muutos 2011 -liike muuttumassa puolueeksi 7.6.2010
Vihreä Lanka: Muutos 2011 toivoo vaaliliittoa perussuomalaisten kanssa

Kansanvallan vahvistamiseen pyrkivä Muutos 2011 -niminen ryhmä ilmoittaa keränneensä puoluerekisteriin pääsemiseksi vaadittavat 5 000 kannattajakorttia. Puolueen tavoitteena on saada 2 - 3 kansanedustajaa heti ensimmäisissä vaaleissaan.

Muutos 2011:n päätavoite on kasvattaa kansanvaltaa ja tuoda Sveitsin mallin mukainen suoran demokratian järjestelmä Suomeen. Se tarkoittaa, että kaikista kansallisesta tärkeistä päätöksistä järjestettäisiin sitova kansanäänestys.

- Joka pikku asiasta äänestystä ei järjestettäisi vaan vain merkittävimmistä. Tällaisia aiheita voisivat olla Nato- tai ydinvoimapäätökset. Äänestyksiä tulisi pari vuodessa ja ne voitaisiin järjestää muiden vaalien yhteydessä, Muutos 2011:n puheenjohtaja Juha Mäki-Ketelä kuvailee.

Mäki-Ketelä on harmissaan, että Muutos 2011:tä on jo ehditty kuvailla tiedotusvälineissä maahanmuuttovastaisena puolueena. Hän myös kiistää, että kyseessä olisi perussuomalaisista erkaantunut ryhmä.

- Emme ota kantaa maahanmuuttoon vaan pikemminkin maahanmuuttopolitiikkaan. Suomeen voidaan ottaa maahanmuuttajia, jos heistä on hyötyä eli he tulevat tekemään työtä, jonka tekijöille Suomessa on tarvetta, Mäki-Ketelä sanoo.

Pääkohderyhmänä nukkuvien puolue

Muutos 2011 -puolueen ensimmäiset vaalit ovat ensi vuonna pidettävät eduskuntavaalit. Puolueen tavoitteet ovat heti varsin korkealla: se tähtää täysiin ehdokaslistoihin ympäri Suomea ja 2 - 3 kansanedustajapaikkaan. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa tavoitteena on saada vielä useampia ehdokkaita läpi.

Puheenjohtaja Mäki-Ketelän mukaan Muutos 2011:n menestys riippuu siitä, minkälaisia vaaliliittoja saadaan aikaiseksi.

- On odotettavaa, että muita puolueita kiinnostaa lähteä vaaliliittoon meidän kanssamme ja ihmettelen, jos ne eivät itse ehdota vaaliliittoja meille, Mäki-Ketelä toteaa itsevarmana.

Muutos 2011 aikoo kerätä ääniä ennen kaikkea niiltä ihmisiltä, jotka eivät yleensä äänestä vaaleissa.

- Tätä ei ole perustettu siksi, että voisimme viedä ääniä muilta puolueilta. Todennäköisesti saamme ääniä ennen kaikkea demareiden ja perussuomalaisten äänestäjiltä mutta kaikkein eniten nukkuvien puolueesta, Mäki-Ketelä tuumii.

Muutos 2011:n kannattajakorttien keruu alkoi viime syksynä. Alunperin ryhmän tavoitteena oli kerätä vaadittava määrä kortteja yhden vuoden aikana, mutta tavoite saavutettiin etuajassa. Puolue suunnittelee jättävänsä kannattajakortit oikeusministeriön tarkastettavaksi juhannusviikolla.

__________________________________________

Vihreä Lanka: Muutos 2011 toivoo vaaliliittoa perussuomalaisten kanssa

Viime syksynä julkisuuteen noussut Muutos 2011 -yhdistys on saamassa virallisen puolueen aseman. Ensi kevään eduskuntavaaleissa sen tavoitteena on kahdesta kolmeen eduskuntapaikkaa, joiden saamiseksi hakeudutaan vaaliliittoihin.

”Nykyisellä vaalimatematiikalla on parhaat mahdollisuudet, kun tekee liittoja. Edellytyksenä on, että toisella puolueella on samansuuntaiset tavoitteet. Valitettavasti esimerkiksi vihreiden kanssa on aika vähän yhteistä, lukuun ottamatta puheita avoimesta demokratiasta”, puheenjohtaja Juha Mäki-Ketelä sanoo.

Hänen mukaansa perussuomalaiset on yksi varteenotettavista kumppaneista.

Mutta onko mahdollista, että maahanmuutosta puhuvat puolueet syövät toistensa kannatusta ja jäävät yhdessä marginaaliin?

”Se riski on aina olemassa, mutta ei se meitä harmita, sillä me olemme uusi toimija. Perussuomalaisille se voi olla kohtalokasta”, Mäki-Ketelä sanoo.

Hänen mukaansa keskustalaisia on vaikea houkutella, koska nämä asuvat alueilla, jossa on vähän maahanmuuttajia tai maahanmuutosta aiheutuvia ongelmia. Mäki-Ketelä uskoo myös kokoomuksen pitävän kiinni kannattajistaan ”Stubbista ja Kataisesta huolimatta”.

”Vihreillä on taas ihan oma linjansa, mikä heille suotakoon. Sdp:n kannattajissa sen sijaan on paljon nykyjohtoon väsähtäneitä työmiehiä, jotka voivat siirtyä meidän kannattajiksimme. Toinen on sitten tietysti perussuomalaiset”, Mäki-Ketelä sanoo.

Tärkein kohde on kuitenkin nukkuvien puolue. Puolueessa lasketaan, että eduskuntapaikkaan riittää, jos kymmenen prosenttia nukkuvista saadaan herätettyä.

Puolue on saanut kerättyä viisi tuhatta kannattajakorttia, ja ne toimitetaan oikeusministeriöön vielä ennen juhannusta. Sen jälkeen keskitytään vaalityöhön, jota tehdään Mäki-Ketelän mukaan varsin perinteisin keinoin.

”Aika paljon kyseessä on toreilla pyörimistä, face to face -kampanjointia, esitteiden jakamista. Palautamme politiikan tekemisen sinne, missä se kuuluu olla, eli ihmisten keskuudessa.”