maanantai 7. kesäkuuta 2010

Savon Sanomat: Suonenjoen pakolaiset torjuttiin yksimielisesti

Savon Sanomat: Suonenjoen pakolaiset torjuttiin yksimielisesti 7.6.2010
Savon Sanomat: Suonenjoki ei halua pakolaisia vastuulleen 4.6.2010

Suonenjoen kaupunginhallitus päätti maanantaina yksimielisesti, ettei se ole halukas tekemään sopimusta pakolaisten vastaanottamisesta. Vain yksi hallituksen jäsen olisi myöntänyt Vanhamäessä asuville somalinuorille kuntapaikan.

Maakuntajohtaja Jussi Huttunen sanoi, että ongelma on pakolaisten epäselvä korvauspolitiikka. Hän piti myös pakolaiskorvauksia liian pieninä.

Itä-Suomen ETNO:n puheenjohtajana Huttunen lupasi olla Suonenjoen tukena pakolaisiin liittyvän byrokratian setvimisessä.

---

Savon Sanomat: Suonenjoki ei halua pakolaisia vastuulleen 4.6.2010

Suonenjoen kaupunki ei aio ottaa vastuuta Vanhamäen perheryhmäkotiin sijoitetuista alaikäisistä pakolaisista.

Kaupunginhallitus antaa ensi maanantaina vastauksensa Pohjois-Savon ely-keskuksen kirjeeseen, jossa kaupunkia pyydetään tekemään sopimus pakolaisten vastaanottamisesta.

Ehdotuksen mukaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle, ettei kaupunki "tässä vaiheessa" ole valmis tekemään sopimusta. Ehdotuksen valmistelija on kaupunginjohtaja Olavi Ruotsalainen.

- Suonenjoen kaupunki katsoo olevansa sellaisessa taloudellisessa tilanteessa, ettei meillä ole mahdollisuutta ottaa sellaista riskiä, että lähtisimme ottamaan uusia tehtäviä itsellemme, Ruotsalainen perustelee.

Suonenjoen kaupunginvaltuusto tekee lopullisen päätöksen pakolaisten vastaanottamisesta 14.6. Jos päätös on kielteinen, Vanhamäen nykyisille 13 somalinuorelle ryhdytään etsimään uusia sijoituspaikkoja välittömästi. Lisäksi Vanhamäessä aloitettaneen yt-neuvottelut noin 15 työntekijän irtisanomiseksi.

Maahanmuuttovirasto on ilmoittanut lopettavansa pakolaisten sijoittamisen Suonenjoelle vuoden loppuun mennessä, koska alaikäisten yksin Suomeen saapuvien pakolaisten määrä on vähenemässä.