lauantai 5. maaliskuuta 2011

YLE: Imaameille toivotaan lisää koulutusta

YLE Uutiset: Imaameille toivotaan lisää koulutusta 5.3.2011

Saksalaisen islamintuntijan mukaan Suomessa opettavien imaamien koulutukseen pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Huonosti koulututetuilla imaameilla saattaa olla uskonnollisia näkemyksiä, jotka eivät sovi suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan mukaan suomessa on 40 - 50 imaamia, jotka opettavat ja johtavat moskeijansa tai rukoushuoneensa uskonnollisia toimituksia. Heidän koulutustaustansa imaamin tehtäviin vaihtelee.

- Monet ovat saaneet koulutusta yhdyskuntansa sisällä tai lähtömaassaan. Tarve olisi, että kaikki olisivat korkeakouluoppineita, sanoo Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami Anas Hajjar.

Hajjar itse sai uskonoppinsa lähipiirissä.

- Olen oppinut kotona, äitini isoisän oppilailta Syyriassa. Olen saanut oppia myös omassa yhdyskunnassani Suomessa. En ole yliopistokouluttautunut uskonnollisiin tieteisiin, Hajjar sanoo.

Hajjarin mukaan Suomessa on kymmenkunta imaamia, jotka ovat saaneet uskonnollista koulutusta korkeakoulussa, useimmat Lähi-idässä tai Afrikassa.
Imaamien koulutukseen kiinnitettävä huomiota

Saksan kansallisen akatemiasäätiön tutkijan Mounir Azzaouin mielestä on tärkeää, että kun muslimien määrä Suomessa kasvaa, imaamien koulutustaustaan aletaan kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Parasta olisi, jos uskonoppineita voitaisiin tulevaisuudessa kouluttaa suomalaisessa korkeakoulussa.

- Aluksi koulutusta voitaisiin antaa yhteistyössä ulkomaisten korkeakoulujen kanssa. Mutta jos nuoria muslimeja lähetetään koulutettavaksi ulkomaille, on tärkeää, että heidät koulutetaan sellaiseen oppiin, joka on yhteensovitettavissa suomalaisen yhteiskunnan kanssa, sanoo Azzaoui, joka toimi Saksan muslimien keskusneuvoston puhemiehenä 2001 - 2006.

Muutamissa EU-maissa järjestetään tai ollaan järjestämässä yliopistotason koulutusta islamilaisille uskonoppineille. Azzaouin mielestä hyvin koulutettu imaami on tehokas lääke kyräilevää ja sulkeutunutta uskonnollisuutta vastaan.

- Jos nuoret muslimit eivät saa kunnollista opetusta moskeijassa tai koulussa, on vaara, että heitä alkavat vetää puoleensa opettajat, jotka tarjoavat hyvin yksinkertaisia vastauksia, Azzaoui sanoo.

Saksassakin korkeasti koulutetuista uskonoppineista Azzaouin mukaan pula. Yksi syy on raha: imaamin nettoansiot ovat Saksassa noin 1 000 euroa kuukaudessa.

- Tuollaisilla tuloilla on vaikea motivoida itsensä pitkiin opintoihin, Azzaoui arvelee.

"Asia ei ole niin yksinkertainen"

Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami Anas Hajjar on samoilla linjoilla Azzaouin kanssa. Vie kuitenkin aikaa, ennen kuin suomalaisessa korkeakoulussa aletaan kouluttaa imaameita, Hajjar arvelee.

- Suomessa koulutettu imaami tuntee Suomen olot. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Pitäisi olla islamilainen professuuri yliopistossa. Tähän tarvittaisiin paljon taustajoukkoja yliopistossa. Ei-muslimi ei voi opettaa muslimia uskon asioissa, Hajjar muistuttaa.