maanantai 7. toukokuuta 2012

Demari: Sekalainen joukko rahakasan päällä

Demari, pääkirjoitus: Sekalainen joukko rahakasan päällä 7.5.2012
Ilkka, pääkirjoitus: Jytkyjä uutisia odotellessa 6.5.2012

Perussuomalaisten eduskuntavaalien suurvoitto on lässähtämässä valjuksi politiikanteoksi sekä puolueen edustajien aiheuttamien ongelmien selvittelyksi. Nopeasti paisunut puolue on myös jakautunut kuppikunniksi, mikä ennakoi takkuista taipaleen jatkoa. Puolueen pitkään 20 prosentin pinnassa pyörinyt kannatus on viimeisimmän mittauksen mukaan laskenut 14,1 prosenttiin.

Voiton jäljiltä perussuomalaisilla on kaikesta huolimatta vielä seuraavat kolme vuotta 39 kansanedustajan ryhmä – ellei ryhmä repeä. Lisäksi Timo Soinin johtamalle joukolle maksetaan loppuvaalikausi joka vuosi noin 7 miljoonaa euroa puoluetukea. Rahat puolue ottaa mieluusti vastaan; aiemman puoluetuen kritiikkinsä se on unohtanut.

Puoluetuen avulla perussuomalaiset yrittävät lujittaa hataraa puoluekoneistoaan. Uusi puoluetalo Helsingin ydinkeskustasta jo ostettu.

Viestintänsä kohentamiseenkin perussuomalaisilla on käyttää miljoonia euroja valtion tukea. "Suurena harppauksena" puolue uusii sekä Perussuomalainen-lehden että verkkopalvelunsa.

Perussuomalaiset ovat heränneet oman viestintänsä tärkeyteen sitä mukaan kuin uutuuden imu populistipuolueen ja sen puheenjohtajan Timo Soinin ympäriltä on karissut. Mediajulkisuuden määrä ja laatu eivät enää nosta vaan päin vastoin laskevat perussuomalaisten suosiota.

Perussuomalaisten päätoimittajavalinta on vähintään erikoinen. Diplomi-insinööri Matias Turkkilan yhteisöviestinnälliset näytöt rajoittuvat toimeliaisuuteen maahanmuuttokriittisellä Hommaforum-sivustolla. Aktiivisuutta Turkkila on osoittanut myös kansalliskiihkoisessa Suomen Sisu -järjestössä. Puolueen viestintävastaavaksi nimitetty on ilmoittanut jättävänsä muukalaisvihamieliset yhteisöt, mutta harvoinpa koira karvoistaan pääsee ainakaan kokonaan.

Puheenjohtaja Soinille tuntuu olevan tärkeintä, että perussuomalaisten verkkosivustosta saadaan yksi maan seuratuimmista. Kävijämäärämittari edellä meneminen taas väistämättä tarkoittaa sitä, että kohuja ja kärjistyksiä on luvassa.

Puolueiden on tärkeää satsata tiedotustoimintaansa, mutta perussuomalaisten tapa toteuttaa viestintäuudistus arveluttaa. Saattaa hyvinkin käydä niin, että puolueen viestit hämärtyvät entisestään. Onneksi kenenkään ei tarvitse olla perussuomalaisten viestinnän varassa.

___________________________________________

Ilkka, pääkirjoitus: Jytkyjä uutisia odotellessa

Perussuomalaiset ovat kuluneen vuoden aikana nuhdelleet mediaa tämän tästä. Puolue on moittinut, että sen viestit on ymmärretty mediassa väärin tai niitä ei ole ymmärretty laisinkaan. Kansanedustajat on raahattu julkisuuteen epäolennaisissa asioissa ja totiset valtiopäiväteot on jätetty pimentoon.

Nyt puolue aikoo ottaa median haltuunsa sillä ainoalla tavalla, mikä politiikassa on mahdollista eli tehostamalla omien viestinten toimintaa. Verkkosivuja uudistetaan ja Perussuomalainen-lehden ilmestymiskertoja lisätään.

Kiinnostavinta uudistusuutisessa on, että perussuomalaiset ovat valinneet uudistusten toteuttajaksi ja lehtensä päätoimittajaksi insinööri Matias Turkkilan. Turkkila on maahanmuuttokriittisen Hommaforum -keskustelupalstan perustajia. Hän on ansioitunut myös muun muassa Jussi Halla-ahon vaalikampanjan päällikkönä.

Turkkilan lupauksena on tehdä lehdestään Suomen kiinnostavin poliittinen sivusto. Siinä hän voi onnistua yllättävänkin hyvin. Jo päätoimittajan edelliset työt antavat viitteitä siitä, minkälaisia otteita voi olla odotettavissa.