maanantai 7. toukokuuta 2012

MTV3: Vantaa kieltää luvattoman leiriytymisen – ”ei kyse kerjäläisistä”

MTV3: Vantaa kieltää luvattoman leiriytymisen – ”ei kyse kerjäläisistä” 7.5.2012
Helsingin Sanomat: Vantaa häätää luvattomat leirit 8.5.2012

Vantaan kaupunki puuttuu luvattomaan leiriytymiseen.

Luvattomasta leiriytymisestä on kaupungin mukaan tullut viime aikoina entistä enemmän palautetta. Vantaalla onkin nyt otettu asiaan sama kanta kuin Helsingissä, eli leiriytyminen kaupungin omistamilla alueilla ei ole sallittua ilman erillistä lupaa.

Asiasta päättivät maankäytön ja ympäristön toimialan sekä tilakeskuksen viranhaltijat.

Vantaan kaupunki on valtuuttanut poliisin poistamaan luvattomasti leiriytyneet henkilöt ilman erillistä pyyntöä. Kaupungin johtoryhmä totesi tänään kokouksessaan, että poliisia pyydetään puuttumaan välittömästi luvattomaan leiriytymiseen.

Yksityisiin kiinteistöihin leiriytymiseen tai majoittumiseen poliisi voi ensisijaisesti puuttua vain kiinteistön omistajan pyynnöstä, ellei siitä aiheudu esimerkiksi ympäristöhaittoja.
Telttaleirejä parkkipaikalla

Itä-Euroopasta tulevat romanikerjäläiset ovat alkaneet näkyä myös Vantaan katukuvassa ja heidän on kerrottu jopa osin siirtyneen majoittumaan Vantaalle. Vantaan kaupungin valmiuspäällikän Jouko Sillanpään mukaan kieltoa ei kuitenkaan ole suunnattu pelkästään kerjäläisiin.

– Kyllähän jotkut leiriytyvät muutenkin. Kerjäläiset ovat ehkä nousseet esille, mutta on itsestään selvä asia, että ihmiset saavat oleskella vapaasti. Kysymys on siitä, että kaupunki haluaa, että majoitutaan sisätiloihin tai majoitusliikkeeseen. Halusimme periaatepäätöksen, kun ilmat alkavat lämmetä, hän sanoo.

Leiriytyjiä on ollut tänä keväänä muun muassa Energia Areenan parkkipaikalla Myyrmäessä.

– Siellä on ollut muutama teltta ja auto, joissa on ollut patjoja. Autot ovat Suomen rekisterissä, mutta niillä on romanialainen omistaja, Sillanpää kertoo.

– En voi sanoa varmuudella, ovatko leiriytyjät romanialaisia. He voivat ehkä olla myös virolaisia tai venäläisiä rakennustyötä tilapäisesti tekeviä.

Viime vuonna leiriytyjiä oli ainakin Tikkurilan kirjaston parkkipaikalla.

EU-maiden kansalaiset saavat oleskella Suomessa kolmen kuukauden ajan tarvitsematta oleskeluunsa lupaa. Suomen lainsäädäntö ei myöskään kiellä häiritsemätöntä kerjäämistä.

____________________________________________

Helsingin Sanomat: Vantaa häätää luvattomat leirit

Bukarestista kotoisin oleva Mirela ruokaili maanantaina parkkipaikalla Tikkurilassa. "Emme me tee mitään pahaa. Olemme sivistyneitä kerjäläisiä. On toisia, niitä jotka kerjäävät kävellen, he varastavat. Ihan niin kuin Suomessakin on erilaisia ihmisiä", hän harmitteli suomalaisten suhtautumista romaneihin.

Vantaa seuraa Helsingin esimerkkiä ja alkaa suhtautua entistä tiukemmin luvattomaan leiriytymiseen maillaan. Kaupungin pysyväispäätöksen mukaan poliisi voi häätää luvattomat leiriytyjät heti ilman, että kaupunki sitä erikseen pyytää.
Vantaa on saanut asukkailtaan viime aikoina aiempaa enemmän palautetta luvattomista leireistä.
Jo viime syksynä romanit leiriytyivät autoineen Vantaalle Tikkurilan keskustaan. He poistuivat, kun heille jaettiin parkkisakkoja.
Viime aikoina kolmen auton leiriä on pidetty ainakin Myyrmäessä. Kesän lähestyessä odotettavissa on huomattavasti lisää leiriytyjiä.
Ulkomailta tulleita romanikerjäläisiä on siirtynyt Helsingistä ympäristökuntiin, kun Helsinki on alkanut ajaa luvattomia leiriytyjiä pois aiempaa topakammin.

Kaikkien ympäristökuntien ei ole tarpeen reagoida Helsingin linjauksiin. Esimerkiksi Järvenpäässä suhtautuminen luvattomiin leireihin on valmiiksi jyrkkä. Reagointia vaativat leirit ovat tosin tähän saakka jääneet yksittäistapauksiksi.
Myöskään Espoo ei ole suunnitellut jyrkempiä otteita luvattomaan leiriytymiseen.
"En ole havainnut, että Espoossa asiaa olisi toistaiseksi koettu merkittäväksi ongelmaksi", teknisen toimen johtaja Olavi Louko kommentoi.
Louko aikoo silti ottaa asian esille kaupunginjohtajien ja ylimpien virkamiesten kesken.

Bukarestista kotoisin oleva Mirela on ollut Suomessa nyt kaksi kuukautta. Hän ja hänen miehensä kerjäävät ja soittavat eri puolilla Helsinkiä ja Vantaata. Yöt he viettävät autossaan Helsingissä.
"On vaikea löytää nukkumapaikkaa. Autossa ei voi käydä suihkussa. Pitää mennä saunaan, ja se maksaa."
Mirela haluaisi nukkumapaikan: "Ettei tarvitsisi yöpyä tien päällä."
Leireissä hän ei ole asunut.

Romanien majoittumista pitää hankalana kysymyksenä myös Helsingin Diakonissalaitoksen palvelualueen johtajan Pekka Tuomola. Laitos pyörittää Helsingissä romanien päiväkeskus Hirundoa.
Toisaalta ihmisiä tahtoisi auttaa, toisaalta luvalliset leirit vain pahentavat romanien kokonaistilannetta, Tuomola puntaroi. "Jos heille järjestetään leiri tai muu asumispaikka, siitä menee heti viesti, että asiat on järjestetty täällä hyvin, tulkaa tänne."
Tuomolan mukaan luvallisten leirien järjestäminen olisi loputon suo. Hän kysyy, mitä tehdään, kun leiri tulee täyteen: jätetäänkö osa ulos vai perustetaanko uusi leiri?
"Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että leiri ei ole ihmisen asumispaikka."

Tuomola luonnehtii Diakonissalaitoksen omaa romanityötä lähinnä ensiavuksi.
"Meidän mielestämme ainoa oikea ja kestävä ratkaisu tähän olisi, että heidän olojaan parannettaisiin heidän kotimaassaan. Se ei auta heti, mutta sellaisiin ratkaisuihin pitäisi päästä", hän korostaa.

"Emme ole täällä omasta halustamme. Meillä ei ole töitä Romaniassa. Olemme nuoria ja voisimme tehdä töitä. Minua hävettää kerjätä", Mirela vastaa.