perjantai 4. toukokuuta 2012

Kansan Uutiset: Suomen urheilu menettää lahjakkuuksia: Homofobiaa, rasismia ja itsemurha-ajatuksia

Kansan Uutiset: Suomen urheilu menettää lahjakkuuksia: Homofobiaa, rasismia ja itsemurha-ajatuksia 4.5.2012

Urheilu menettää lahjakkuuksia homofobian ja rasismin vuoksi.

Vähemmistöjen kokeman syrjinnän lisäksi myös harrastusten kalleus estää yhdenvertaisen mahdollisuuden osallistua liikuntaharrastuksiin.

Tiedot perustuvat sisäasiainministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä valtion liikuntaneuvoston julkistamiin tutkimuksiin vähemmistöjen kokemasta syrjinnästä ja osallistumisen esteistä urheilutoimintaan.

Loukkaavaa käytöstä

Tulokset kertovat, että urheiluseuroissa jyllää menneen maailman meno.

Urheiluseuroissa vallitsevat negatiiviset asenteet ovat esimerkiksi heikkoa kielitaitoa merkittävämpi osallistumisen este vähemmistöihin kuuluville ja lahjakkaan urheilijan harrastus voi lopahtaa huonoon vastaanottoon seurassa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat kohtaavat lisäksi suoraa syrjintää sekä väheksyvää ja loukkaavaa käytöstä.

Tutkijoiden mukaan vikaa on myös tiedottamisessa: Se ei tavoita urheiluseuroissa vähemmistötaustaisia nuoria riittävästi.

Syrjintä ajaa suunnittelemaan itsemurhaa

Opetusministeriön perjantaina antaman tiedotteen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta käy ilmi, että syrjivän käyttäytymisen muodoista yleisiä olivat välttely, epäkunnioittava kohtelu ja käyttäytyminen ikään kuin seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva liikkuja ei olisi yhtä älykäs kuin syrjivästi käyttäytynyt itse.

Osa kyselyyn vastanneista oli ajatellut tai suunnitellut itsensä vahingoittamista tai itsemurhaa nimenomaan liikunnan parissa kohtaamansa syrjinnän takia.

Usea tutkimukseen osallistujista koki myös jossain määrin pelkäävän harjoituksiin menemistä, harkitsevansa urheilulajin lopettamista ja siirtymistä toisen valmentajan valmennukseen tai toiseen joukkueeseen.

Aikuisilla tärkeä rooli

Tutkijat peräänkuuluttavat yhdenvertaisuuskoulutusta valmentajille ja liikunnan opettajille. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki toteaa, että keskeinen rooli syrjinnän vähentämisessä onkin juuri näillä tahoilla.

– Liikunnan opettajien ja valmentajien pitää olla valmiita kohtamaan vähemmistöihin kuuluvia urheilijoita ja oppilaita ja puuttumaan syrjintään. Yhdenvertaisuusperiaatteista on tultava käytäntöä. Tietoa pitää nyt levittää urheiluseuroihin, Arhinmäki arvioi.

Tutkimukset verkossa:

Yhteiset kentät -tutkimus ja Kop kop - Pääseekö sisään? -opas: www.yhdenvertaisuus.fi, www.intermin.fi/julkaisut (julkaisut teemaluokassa: Yhdenvertaisuus)

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä liikunnan ja urheilun parissa -tutkimus