Helsingin Sanomat: Perheenyhdistämisen tiukennukset eivät juuri saa kannatusta 16.8.2012
Useat viranomaiset ja kansalaisjärjestöt vastustavat sisäministeriön aikeita kiristää maahanmuuttajien perheenyhdistämisen ehtoja.
Sisäministeriö ehdotti keväällä tehdyssä selvityksessä, että entistä useammalta maahanmuuttajalta alettaisiin vaatia riittävää toimeentuloa ennen kuin he voisivat saada myös perheensä Suomeen.
Muutos koskisi humanitaarisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneita, joita on vain pieni osa kaikista kansainvälistä suojelua Suomesta saavista.
Lisäksi ministeriö väläytti, että Suomessa pitäisi pohtia niin sanotun asuntoedellytyksen käyttöönottoa. Se tarkoittaa, että Suomesta oleskeluluvan saaneella pitäisi olla käytössään riittävä asunto ennen perheenyhdistämistä.
Vain harva noin 30:stä selvitykseen lausuntonsa antaneista kannattaa suoralta kädeltä ehtojen kiristämistä. Lausuntokierros päättyi heinäkuussa.
Esimerkiksi Helsingin sosiaalivirasto katsoo, ettei kansainvälistä suojelua saavien perheenyhdistämisen edellytyksiä tulisi enää tiukentaa. Samalla kannalla ovat muun muassa Väestöliitto, Suomen Punainen Risti ja Suomen Pakolaisapu.
Ministeriöistä varautuneimmin sisäministeriön ehdotuksiin suhtautuvat työ- ja elinkeinoministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö.
Sosiaali- ja terveysministeriö huomauttaa, että nykyisin perheenkokoajan ei ole edes mahdollista saada riittävän kokoista, valtion tuella rakennettua vuokra-asuntoa, ennen kuin perheenjäsenet ovat saaneet oleskeluluvat ja muuttaneet Suomeen.
Puolueista asiaan ottivat kantaa Sdp, vasemmistoliitto, vihreät, Kd ja Rkp.
Kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta niistä kaikki suhtautuvat lausunnoissaan varautuneesti uusiin perheenyhdistämisehtojen kiristyksiin ennen kuin on arvioitu, millaisia vaikutuksia aiemmilla muutoksilla on ollut.
Suomi on viime vuosina tehnyt useita lainmuutoksia, joilla perheenyhdistämissäännöksiä on tiukennettu eri tavoin. Niiden käytännön vaikutuksista on toistaiseksi vain vähän tietoa.
Sisäministeriön maahanmuutto-osastolla on jo ehditty tutustua lausuntoihin, mutta jatkotoimista ei vielä ole päätetty. Ylitarkastaja Katri Niskasen mukaan asiaa aiotaan käsitellä jo lähiviikkoina.