maanantai 20. elokuuta 2012

Iltalehti: Suomestakin huhutaan lähteneen taistelijoita Syyriaan

Iltalehti/STT: Suomestakin huhutaan lähteneen taistelijoita Syyriaan 20.8.2012

Suojelupoliisi Supo ei halua kertoa, onko poliisin tietoon tullut epäilyttäviä matkoja Syyriaan.

Suomen arabien keskuudessa kiertää huhu, jonka mukaan Suomestakin olisi lähdetty taistelemaan Syyriaan. Tiedetään, että Syyrian aseistautuneiden ryhmien riveissä on lukuisia ulkomaalaisia.

Suomessa asuvan Syyrian opposition edustajan tietoon ei ole tullut, että joukossa olisi suomalaisia.

- Se ei ole mahdotonta, mutta minulla ei ole siitä tietoa. On mahdollista, että jotkut tekevät niin - ei vain Suomessa, vaan ympäri maailman, koska maailmalla asuu miljoonia syyrialaisia, kertoo Syyrian kansallisneuvoston jäsen Mania Alkhatib STT:lle.

Suojelupoliisi Supo ei halua kertoa, onko poliisin tietoon tullut epäilyttäviä matkoja Syyriaan.

- Seuraamme matkustamista Suomesta kriisialueille ja niiden lähelle. Seuraamme myös tätä asiaa, mutta emme kommentoi yksittäisiä maita, sanoo Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Supo seuraa myös kriisialueille, kuten Syyriaan, suuntautuvia rahasiirtoja. Huolena on, että rahat päätyvät vääriin tarkoituksiin - jopa terrorismin tukemiseen.

- Kaikkien viranomaisten ongelmana on, että kun raha ylittää Suomen rajat, sen seuraaminen mihin raha oikeasti menee on kauniisti sanottuna haasteellista, Portaankorva kertoo.

Ulkomaalaiset taistelijat ovat edelleen pienenä vähemmistönä Syyriassa. Suurin osa heistä tulee lähimaista, kuten Libyasta, Libanonista ja Tunisiasta. Kapinallisten riveihin on liittynyt ihmisiä myös länsimaista.