tiistai 14. elokuuta 2012

Ilta-Sanomat: Turkulaiselle kebab-yrittäjälle vaaditaan vankeutta ihmiskaupasta

Ilta-Sanomat: Turkulaiselle kebab-yrittäjälle vaaditaan vankeutta ihmiskaupasta 14.8.2012

Turkulaisen ravintoloitsijan ihmiskauppasyytteiden käsittely alkoi tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Mies vastaa syytteisiin muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja laittoman maahantulon järjestämisestä. Syyttäjä vaatii miehelle vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan kebab-ravintolan, lihaliikkeen ja kahvilan omistava mies olisi junaillut joitakin laittomia siirtolaisia Suomeen.

Heille ja useille muille työntekijöilleen mies olisi maksanut palkkaa, joka ei yllä lähellekään työehtosopimuksen rajoja. Lisäksi häntä syytetään varastetun lihan ostamisesta ravintolansa käyttöön.

Ravintoloitsijan lisäksi syytteessä on hänen isänsä ja kaksi veljeään sekä viides mies. Muiden syytteet ovat lievempiä kuin ravintoloitsijan, mutta syyttäjä vaatii heillekin vankeusrangaistuksia.

Sekä ravintoloitsija että muut vastaajat kiistävät syytteet.

Syyttäjä katsoo ravintoloitsijan ja hänen yritystensä saaneen rikollisin keinoin kaikkiaan noin 400 000 euron edestä hyötyä. Maksamatta jääneiden palkkojen osuus rahamäärästä lähentelisi 200 000:ta euroa.

Neljätoista vaatii palkkaansa

Jutussa on neljätoista asianomistajaa eli väitetyn rikoksen uhria. Syyttäjän mukaan ravintoloitsija on käyttänyt hyväkseen työntekijöidensä riippuvaista asemaa ja turvatonta tilaa.

Mies olisi erehdyttämällä, uhkaamalla ja kavaluudella pakottanut heitä pakkotyöhön joko ilman palkkaa tai hyvin pienellä palkalla.

Oikeudenkäynnin ensimmäisinä päivinä kuullaan asianomistajia. Aluksi kuultu mies on ravintoloitsijan sukulainen, joka kertoi saapuneensa Turkuun Turkista ravintoloitsijan junailemana vuonna 2008.

Matkan järjestelyistä koituva velka oli hänen mukaansa tarkoitus maksaa takaisin siten, että mies työskentelee aluksi palkatta.

Turvapaikkaa anonut mies käännytettiin samana vuonna kuitenkin takaisin Kreikkaan. Kreikasta hän tuli uudestaan Suomeen 2009. Miehen mukaan ravintoloitsija oli ystävällinen ensimmäisenä vuonna, mutta asenne koveni seuraavana vuonna.

Oikeudenkäynnille on varattu seitsemäntoista käsittelypäivää, viimeinen istunto on merkitty syyskuun 21. päivälle.