torstai 23. elokuuta 2012

Aamulehti: Pariskunta palkkasi romanikerjäläisen siivoamaan – työ ei maistunut!

Aamulehti: Pariskunta palkkasi romanikerjäläisen siivoamaan – työ ei maistunut! 23.8.2012
Aamulehti: Paha päänsärky pakotti kerjäläisen lopettamaan työnteon Tampereella

Keskustorilla kyykkii tupakannatsojen perässä pirteä pariskunta.

Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat noukkineet kaduille heitettyä törkyä tunnissa pari muovikassillista. He survovat jätteet Keskustorin suureen yleisroskikseen. Taskuista löytyy onneksi lisää muovipusseja.


– Mennään Laukontorille, siellä on yhdessä kulmassa aina paljon roskia, Ilkka ehdottaa.

”Helsinki ei näin paha”

Oli lokakuu, kun juuri Nurmijärveltä Tampereelle muuttanut pariskunta katseli pöyristyneenä Ratinan asunnostaan Tampereen valtatien kaistojen välistä viheraluetta. Kaistale oli autoilijoiden heittämien serviettien, pahvimukien, tupakka-askien ja savukkeenpätkien peitossa.

Erkkilät kahmaisivat heti muovipussit mukaansa.

– Siivosimme aluksi kotireviiriämme, mutta pian valtasimme Laukonsillan, Pyynikin, Kauppakadun ja Keskustorin. Sloganimme on, että jos itse kukin ei tartu roskaan, ongelma ei poistu koskaan, Ilkka lausuu.

Töitä todellakin riittää: pelkästään Pyynikiltä tupakantumppeja kertyi pariskunnan ja heidän lapsenlastensa pusseihin yhtenä päivänä toista tuhatta. Kaduilla lojuu paperiroskaa, serviettejä, rikottuja lasipulloja, juomamukeja ja tupakantumppeja, mutta Erkkilät ovat löytäneet myös kännykän akun, kuulokkeet, kaulakorun ja Haarlan palatsilta Björn Borgin laukun, korkokengät sekä korvakorut.

Pariskunta nimeää Tampereen sottaisimmiksi paikoiksi Koskipuiston, Laukontorin ja Keskustorin. Erityisesti Laukontorin ja Keskustorin välissä olevan Aleksis Kiven kadun pätkän siivous on Erkkilöiden mukaan täysin retuperällä.

– Muutaman viikon Tampereella asuttuamme kiinnitimme heti huomiota kaupungin roskaisuuteen. On täysin turhaa, että verorahoja käytetään roskien keräämiseen ihmisten asennevamman takia, kun rahat voitaisiin ohjata vaikkapa sairaanhoitoon, Ilkka harmittelee.

– Helsingin keskustakaan ei ole näin paha, Kaija lisää.

Kerjäläinen lähti avuksi

Erkkilät ovat yrittäneet houkutella mukaansa muita kaupunkilaisia siivouskavereiksi. Ilkka tarjosi lounaspalkalla eräälle romanikerjäläiselle urakkaa.

– Hän lähti innokkaana mukaamme keräämään roskia, mutta kolmen vartin jälkeen hän valitteli päänsärkyä. Kun ehdotin urakkaa seuraavalle päivälle, kerjäläinen kieltäytyi ja sanoi ”only money”, eli hän tahtoi vain rahaa.

Eläkkeellä olevalle pariskunnalle roskien keräily on yhteinen harrastus. Iltakävelylle Ratinan rantabulevardille otetaan aina pussukat ja näppylähanskat mukaan, samoin matkalle kirjaston lehtilukusaliin. Erkkilät keräävät roskia vähintään kolme kertaa viikossa.