perjantai 10. elokuuta 2012

Turun Sanomat: Yli puolet turvapaikanhakijoista jää kiinni ikänsä valehtelusta

Turun Sanomat: Yli puolet tutkituista turvapaikanhakijoista jää kiinni ikänsä valehtelusta 10.8.2012

Suuri osa tutkittavista turvapaikanhakijoista ilmoittaa ikänsä väärin. Vuodesta 2010 voimaan tulleen ulkomaalaislain mukaan poliisilla, Maahanmuuttovirastolla ja rajavartiolaitoksella on oikeus pyytää oikeuslääketieteellinen ikäarviotutkimus, mikäli viranomaisilla on riittävä epäilys siitä, ettei turvapaikanhakija ole sen ikäinen kuin sanoo olevansa.

Vuoden 2010 ikäarviotutkimuksissa 62 prosenttia turvapaikanhakijoista osoittautui täysi-ikäisiksi, vaikka he olivat ilmoittaneet viranomaisille olevansa alaikäisiä. Edelleen merkittävä osa tutkimuksista antaa tulokseksi eri iän, mitä hakija itse ilmoittaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijalla ei välttämättä ole tarkkaa tietoa oikeasta iästään, koska mitään papereita sen takuudeksi ei ole. Ikä ilmoitetaan kuitenkin väärin myös tahallisesti.

Komisario Juha Holopainen Helsingin poliisin turvapaikkatutkimuksesta uskoo, että oikeuslääketieteelliset tutkimukset ovat vähentäneet väärinkäytöksiä.

– Selkeästi oikeaan ilmiöön on tartuttu. Etenkin vuonna 2009 Suomeen tuli runsaasti myös sellaisia henkilöitä, joiden havaittiin olevan selkeästi vanhempia, mitä he ilmoittivat, kommisario Holopainen sanoo.

LUE LISÄÄ PERJANTAIN TURUN SANOMISTA

Tämä on korjattu versio. Aikaisemmassa oli virheellisesti lyhennetty otsikko ”Yli puolet turvapaikanhakijoista jää kiinni ikänsä valehtelusta”.

--------------------------------

- Ikäarviotutkimuksien määrä kasvoi voimakkaasti vuoden 2009 alusta ennen lakimuutosta. Ennen sitä ikäarviotutkimuksia suoritettiin harvoin, oikeushammaslääkäri, tohtori Olli Varkkola Helsingin yliopiston Hjelt-instituutista kertoo.

[..]

Vuonna 2010 ikäarviotutkimuksia tehtiin Suomessa 83, viime vuonna 69 ja tänä vuonna niitä on tehty vajaa 30. Tutkimuksia selvästi tarvitaan, sillä vuonna 2010 tutkituista turvapaikanhakijoista 62 prosenttia osoittautui täysi-ikäisiksi, vaikka he olivat ilmoittaneet viranomaisille olevansa alaikäisiä. Varkkola arvelee, että prosenttiosuus on pysynyt samansuuruisena.

Lainsäädäntöneuvos Tiina Sinkkanen sisäasiainministeriön maahanmuutto-osastolta sanoo, että ulkomaalaislain muutoksien takana olivatkin osaltaan väärinkäyttötapaukset, joissa aikuiset turvapaikanhakijat ilmoittivat ikänsä alakanttiin.

Turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt viime vuosina, mikä on laskenut myös tutkimusten määrää.

- Tieto näiden tutkimusten tekemisestä on varmaankin levinnyt, Varkkola toteaa.

Kaikki eivät tiedä ikäänsä

Ylitarkastaja Monica Harju Maahanmuuttovirastosta sanoo, että turvapaikanhakija saattaa ilmoittaa ikänsä väärin yksinkertaisesti sen takia, ettei hänellä ole tarkkaa tietoa oikeasta iästään, koska mitään papereita sen takuudeksi ei ole tai paperit ovat hukkuneet johonkin matkan varrella.

[...]

Turvapaikanhakijoiden ikäarviointi on herättänyt myös kritiikkiä. Asiasta keskusteltiin kiivaasti etenkin vuoden 2010 lakimuutoksen aikaan.- Muun muassa erilaiset pakolais- ja vähemmistöjärjestöt ovat arvostelleet pelkkää lääketieteellistä selvitystä epähumaanina.