perjantai 3. elokuuta 2012

Karjalainen: Ulkomaalaisten osuus raiskaajista on hälyttävän suuri

Karjalainen, pääkirjoitus: Ulkomaalaisten osuus raiskaajista on hälyttävän suuri 3.8.2012

Suomen vankiloissa istui toukokuussa tuomioitaan noin sata miestä, jotka oli tuomittu siveellisyysrikoksista eli raiskauksista tai seksuaalisista hyväksikäytöistä. Heistä 25 oli ulkomaalaisia. Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos Optula on puolestaan laskenut tuomioistuinaineistoista löytyvien tuomittujen nimien perusteella, että raiskauksista vankeuteen tuomituista 34 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia.

Nämä Yleisradion A-studion (1.8.) keräämät tiedot osoittavat, että merkittävä osa raiskaajista on ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia.

A-studion selvityksen mukaan huomattava osa näistä tuomituista on lisäksi kotoisin sotaa käyvistä maista. Optula onkin perustellusti käynnistänyt tutkimusohjelman, jossa selvitetään eri maahanmuuttajaryhmien alttiutta rikoskäyttäytymiseen ja jossa selvitetään myös seksuaalirikollisten kokemukset alkuperäisten kotimaidensa aseellisissa konflikteissa.

Kun tuomituista raiskaajista varmuudella neljännes on ulkomaalaisia, on se hälyttävä merkki siitä, että heidän kotouttamisessaan suomalaiseen kulttuuriin ei olla onnistuttu. Suvaitsevaisuus ei sisällä sitä, että vaikeistakaan olosuhteista Suomeen tulleen ulkomaalaisen sallittaisiin rikkoa lakia, ja siveellisyysrikokset ovat rikoksista vakavimpia: niissä usein murennetaan raiskatuksi tai muulla tavoin seksuaalisesti hyväksikäytetyksi tulleen itsetunto ja aiheutetaan jopa hänen loppuelämänsä kestävä trauma.

Tällaiset tilastot ovat mannaa ulkomaalaisvastaisille suomalaisille ja tarjoavat kasvualustan rasismille. Juuri siitä syystä tämänkaltaisista ongelmista ei pidä vaieta, vaan niihin pitää tarttua ja etsiä niihin ratkaisuja. Ongelmista vaikeneminen ruokkii epäluuloja.

Painokkaasti on todettava, että vaikka ulkomaalaisten osuus seksuaalirikollisista on suuri, raiskaajien osuus Suomessa olevista ulkomaalaisista on sittenkin häviävän pieni. Suomessa asuu alle 200  000 ulkomaalaista, ja heistä valtaisa enemmistö on yhtä lailla lainkuuliaisia kuin kantasuomalaisetkin ovat.

Maahanmuuttajien osoittelulle raiskaajiksi ei ole perusteita. Seksuaali- ja kattavammin väkivaltarikosten määrä on viime vuosina kasvanut huomattavasti, eli ongelma on pahentunut ilman ulkomaalaisiakin.

Kotouttamisessa on joka tapauksessa korjattavaa: siihen pitäisi nykyistä enemmän sisällyttää tietoa kulttuurien välisistä eroista ja erityisesti eri sukupuolten välisestä viestinnästä.