perjantai 31. elokuuta 2012

Turun Sanomat: Muslimit yllyttävät toisiaan vastakkain Facebookin suomalaissivulla

Turun Sanomat: Muslimit yllyttävät toisiaan vastakkain Facebookin suomalaissivulla 31.8.2012

Muslimien ylläpitämillä suomenkielisillä Facebook-sivuilla leviää videoita, joissa yllytetään islamin eri suuntauksia edustavia muslimeja toisiaan vastaan. Kannanotot liittyvät Syyrian tilanteeseen. Nettipoliisi Marko Forssin mukaan videoiden julkaiseminen voi olla rikos Suomessa, jos niissä yllytetään väkivaltaan tai syyllistytään kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

– Jos rikokseen syyllistytään, sillä ei ole merkitystä, onko kyseessä suomenkielinen vai joku muu linkki, jos se on selkeästi suunnattu Suomessa asuville, Forss sanoo.

Turun Sanomien esille nostamaa videojulkaisua Forss ei ainakaan suoralta kädeltä pidä rikollisena, eikä poliisi aio siihen reagoida.

– Sotimiskutsut ovat arveluttavia, mutta eivät välttämättä rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä.

Nettipoliisin mukaan Suomessa tällaiseen toimintaan törmää harvoin.

– Ulkomaisilta sivuistoilta uhoavia puheita löytyy paljon, etenkin brittisivustoilta.

Suomalaissivuille linkitetyt videot ovat pääasiassa arabiankielisiä, mutta englanniksi tekstitettyjä. Tuorein niistä on tältä viikolta. Siinä muslimiveljiä kehotetaan veljeyden nimissä tukemaan Syyriassa kärsiviä sunnimuslimeja shiiavihollisia vastaan. Arabiankielisellä videolla puhuva imaami korostaa Allahin olevan voittajien puolella.

Uskontotieteen dosentti Tuomas Martikainen Helsingin yliopistosta näkee koko ilmiössä tuttuja piirteitä.

– Se on nykypäivän taistolaisuutta, jossa nuoruuden innolla asetutaan kapinaan valtavirtaa vastaan.

Martikaisen mukaan radikaalin islamin edustajat löytävät vihollisen yleensä lännestä. Syyrian kriisissä kohteena ovat oman uskonnon sisällä olevat shiiamuslimit.

– Retoriikka on sama, vain kohde vaihtuu.

Martikainen ei pidä suurimpana ongelmana sitä, että nuoret lähtevät henkeään uhmaten kriisikohteisiin. Ongelma syntyy siitä, kun paikalta löydetään omia hengenheimolaisia.

– Kun on kyse nuorista ihmisistä, ratkaisevaa on se, millaisia henkilösuhteita siellä syntyy heidän kanssaan, Martikainen muistuttaa.

LUE LISÄÄ PERJANTAIN TURUN SANOMISTA