MTV3: Kirkon ulkomaanapu: Yksi asia erottaa Somalian rauhanprosessin aiemmista 23.8.2012
Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen on toiveikas Somalian rauhanprosessin suhteen. Hän kuitenkin muistuttaa, että tilanne on maassa edelleen erittäin hauras.
Pentikäinen sanoi MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa, että nykyinen tilanne eroaa yhdellä erityisellä tavalla aiemmista yrityksistä luoda vakautta Somaliaan.
– Se, mikä tässä tilanteessa on toista, on se, että johtajia ei ole määrätty ulkoa päin. Aikaisemmin YK tai joku yhteisö siinä lähialueelta on vetänyt muutaman ihmisen maasta ja sanonut, että sinä olet presidentti ja sinä pääministeri, hoitakaa homma.
Pentikäinen vertasi tilannetta siihen, että Euroopan unioni tai Venäjä olisi määrännyt Suomelle presidentin.
Somalian valtio on edelleen erittäin hauras, ja maassa valtaa ovat pitäneet eri klaanit.
– Nyt nämä klaanit ovat suostuneet tulemaan yhdelle koolle. Nyt parlamentti on nimitetty ja odotetaan, että parlamentti nimittää presidentin, Pentikäinen sanoi.
Tilanne parantunut Mogadishussa
Somalian pääkaupunki Mogadishu oli vuosikausia todennäköisesti maailman vaarallisin kaupunki. Nyt tilanne on hieman parantunut, kun ääri-islamilainen al-Shabaab-järjestö ajettiin ulos kaupungista.
– Mogadishussa on pieni pätkä, jossa katuvalot palavat. Tämä on täysin poikkeuksellista Somalian viime vuosien historiassa.
Mogadishun parantunut tilanne on johtanut siihen, että jotkut Suomessa asuvat somalialaiset ovat uskaltaneet vierailla kaupungissa vuosien jälkeen.
– Se, että ihmiset uskaltavat mennä sinne ja pääsevät näkemään sukulaisiaan, niin sillä on todella iso henkinen merkitys, Pentikäinen sanoi.
Hän huomautti, että taisteluja käydään edelleen Mogadishun lähettyvillä. Mogadishussakin kuolee Pentikäisen mukaan melkein päivittäin ihmisiä, ja se on edelleen sota-aluetta.
Halla-aho halutaan viedä Mogadishuun
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ilmoitti eilen, että hänen mielestään osa Suomessa asuvista somaleista ei enää ansaitse pakolais- tai suojeluasemaa. Halla-aho viittasi nimenomaan siihen, että Suomessa asuvat somalit ovat käyneet Mogadishussa tapaamassa sukulaisiaan.
Mogadishussa on tuhansia Afrikan unionin rauhanturvaajia, joista valtaosa on Ugandasta.
Halla-aho siteerasi hallitukselle tekemässään kirjallisessa kysymyksessä ulkoministeriön matkustustiedotetta, jossa kerrottiin taisteluiden lakanneen kaupungissa.
Pentikäinen sanoi Huomenta Suomessa, että Kirkon ulkomaanapu aikoo viedä Halla-ahon tutustumaan Mogadishun arkeen.
– Minusta on hienoa, että Halla-aho lupasi tämän keskustelun yhteydessä lähteä Mogadishuun. Ehkä kannattaa kuunnella vähän muutakin kuin lukea ulkoministeriön matkustustiedotteita, että tiedetään mikä se todellinen tilanne on, Pentikäinen sanoi ja lupasi ottaa Halla-ahon mukaan keskusteluihin Suomen somaliyhteisön kanssa.