perjantai 17. elokuuta 2012

Yle: Petri Kejonen: Lisää filippiiniläisiä Suomeen

Yle, kolumni: Petri Kejonen: Lisää filippiiniläisiä Suomeen 17.8.2012

Hallituksen sisällä siirretään desimaalipilkkua vanhuspalvelulain henkilöstömitoituksesta ja kiistellään siitä, pitääkö mitoituksen olla sitovaa vai ei. Suurempi ongelma on tulevaisuudessa vanha tuttu; mistä saadaan vanhuksia hoitavaa henkilökuntaa?Väestörekisterikeskus kertoi, että Suomessa on nyt yli miljoona 65 vuotta täyttänyttä. Iäkkäiden määrä kasvaa, kun elinikä pidentyy.

Vaikka suuri osa iäkkäistä elää tervettä ja aktiivista elämää, väistämättä osa tarvitsee jossain vaiheessa apua ja hoivaa. Silloin kun kotipalvelut ja senioritalot eivät enää riitä.

Kesäkuun alussa julkistettu Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn julkistama kysely sote-palveluiden toiminnasta ja henkilöstöjärjestelyistä tarjosi karun kuvan hoitohenkilökunnan riittävyydestä tulevaisuudessa. Hoitajatkin eläköityvät ja viime vuosina alalta on lähtenyt muihin tehtäviin noin 30 000 työntekijää.

Hoitajat ajaa alalta huonontuneet työolot ja palkkaus. Viime keväänä Suomen sosiaali- ja terveys ry:n julkaiseman sosiaalibarometrin mukaan suuri joukko kuntien sosiaalitoimen- ja terveyskeskusten johtajista kertoi kuntien budjetoivan alakanttiin sosiaali- ja terveysmenoja. Erityisesti lasten ja vanhusten palveluissa.

Sitovalla henkilöstömitoituksella kunnat pakotettaisiin varaamaan riittävästi rahaa vanhustenhoitoon. Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan hoitajien minimimäärän toteuttaminen (0,7 hoitajaa vanhusta kohti) vaatii noin 4 100 uuden hoitajan palkkaamista.

Mistä rahat? Mistä hoitajat, kun veto käy alalta pois?

Pohjoismainen hoivapalvelujätti Attendo kouluttaa parhaillaan Filippiineillä vanhustenhoitajia Suomeen lähetettäväksi. Sari Sairaanhoitajat pelkäävät, että lentokoneesta tuleekin pienipalkkaisia hoiva-avustajia, joita kunnat tilaavat firmoista täyttämään minimimääräyksiä.

Hoivafirmoissa on nuuhkaistu, että uusi vanhuspalvelulaki lisää kysyntää.

Petri Kejonen
kirjoittaja on Radion Ajankohtaistoiminnan päällikkö