torstai 16. elokuuta 2012

KMV-lehti: Koskelantalot sai ohjeen, mutta valtuuston kanta ratkaisee

KMV-lehti: Koskelantalot sai ohjeen, mutta valtuuston kanta ratkaisee 16.8.2012

Mänttä-Vilppulan kaupunginhallitus suhtautuu yksimielisen myönteisesti SPR:n Hämeen piirin ylläpitämän turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen siirtämiseen Ruovedeltä Mänttä-Vilppulan Länsi-Koskelaan.

Hallitus kuitenkin totesi, että kaupungissa tehtävien pakolais- ja maahanmuuttopäätösten tulee olla sopusoinnussa kaupungin taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden kanssa.Koskelantalot Oy:n hallitus pyysi heinäkuussa Mänttä-Vilppulan kaupunginhallitukselta konserniohjausta päätöksestä vuokrata SPR:n Hämeen piirille ja Ruoveden vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoille Pitkän-Louhelan kerrostatalosta 30 asuntoa.

Hallitus käsitteli asiaa maanantaina ja antoi Koskelantaloille ohjeen, ettei kaupunginhallituksella ole mitään Koskelantalojen vuokrauspäätöstä vastaan.

Kaupunginjohtaja Esa Sirviön mukaan ylin päättävä elin on kuitenkin valtuusto.

– Jos se ottaa kielteisen kannan turvanpaikanhakijoihin niin myös hallituksen on muutettava konserniohjettaan Koskelantalot Oy:lle, toteaa Sirviö.

Sirviö muistutti, että uudet asukkaat vähentävät vuokra-asuntojen vuokrien korotustarvetta ja tuovat uusia asukkaita muun muassa Länsi-Koskelan Siwaan.

Turvapaikanhakijoiden asiaa hallitus käsitteli maanantaina 13. elokuuta. Hallitus päätti esittää, että valtuusto kävisi 27. elokuuta arvokeskustelun suhtautumisesta pakolais- ja maahanmuuttoasioihin sekä turvapaikanhakijoiden siirtymiseen Mänttä-Vilppulaan.

-----

KMV-lehti: Maahanmuuttajien lapset ovat tervetulleita Pohjaslahden kouluun

Turvapaikanhakijoiden 12 lasta ja Mänttä-Vilppulaan muuttaneet 5 maahanmuuttajalasta ovat tervetulleita Pohjaslahden kyläkoulun valmistavaan opetukseen.

Vanhemmille ja muille kyläläisille järjestettiin koululla tiedotustilaisuus tiistaina 14. elokuuta eikä suunnitelmaa vastaan asettunut kukaan.

Päinvastoin, tulo nähdään ”lottovoitoksi” kylälle ja koululle, joka valmistavan opetuksen myötä muuttuisi 2-opettajaisesta 4-opettajaiseksi 28 oppilaan kouluksi. Pohjaslahtelaisia koululaisia on alkaneena lukuvuonna 11.

Turvanpaikanhakijoista, maahanmuuttokeskuksen toiminnasta ja kouluun tulevista lapsista olivat pohjaslahtelaisille kertomassa Ruoveden vastaanottokeskuksen johtaja Minna Jussila sekä apulaisjohtaja Jaana Nguyen.

– Lapset odottavat Ruovedellä jo kovasti kouluun pääsyä ja kyselevät siitä joka päivä. Heillä ei ole motivaatio-ongelmia, johtajat kertoivat.

Kansallisuuksia Ruoveden vastaanottokeskuksessa on 23. Mänttään työperäisen muuton kautta tulleet ovat kansallisuudeltaan puolalaisia ja kiinalaisia.

Kysymyksiin vastaamassa oli myös sivistysjohtaja Taina Peltonen. Hän totesi vanhempien joutuvan ottamaan kantaa myöhemmin myös siihen, kelpaisiko heidän lapsilleen 1-opettajainen koulu.

Valmistavan opetuksen sijoittuminen Pohjaslahdelle vastaa opettajakunnan toiveisiin opetuksen hajauttamisesta myös Vilppulan kouluille.

Peltosen mukaan se on kuitenkin kokeilu eikä välttämättä pysyväisratkaisu. Kyläläiset toivoivat kokeilun kestävän ainakin kaksi vuotta.

Uusien oppilaiden kuljetusten Pohjaslahden kouluun toivotaan olevan myös Mäntässä koulua käyvien käytössä.

Samoin kylällä toivotaan liikenneturvallisuuden parantamista ylityspaikalla, jos kirjasto siirtyy luokkien tieltä koululta kylätalolle.

Kuvateksti: Koulun rehtori Tapio Parvianen (oik.), valtuutettu Jaakko Majaranta kuin oppilaiden vanhemmatkin näkevät valmistavaan opetukseen tulevien ulkomaalaislasten tuovan piristystä koulun ja kylän elämään.