torstai 9. elokuuta 2012

SVT: Helsinki lisää maahanmuuttajien rekrytoimista

SVT: Helsinki lisää maahanmuuttajien rekrytoimista 9.8.2012

Kymmenesosa helsinkiläisistä on maahanmuuttajia Helsingin kaupunki pyrkii lisäämään maahanmuuttajien osuutta työntekijöistään. Tavoitteena on palkata heitä samassa suhteessa kuin heitä on kaupungin asukkaina.

Lähemmäs 40 000 ihmistä työllistävä Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja. Viime vuosina se on määrätietoisesti lisännyt maahanmuuttajien osuutta henkilöstöstä. Helsinkiläisistä jo 11 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia.

- Meillä pitäisi olla muunkielistä väkeä myös 11 prosenttia henkilöstössä. Olemme tällä hetkellä vasta noin puolivälissä sitä tavoitetta, sanoo Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Hannu Tulensalo.

- Maahanmuuttovirtaa tapahtuu sekä ulkomailta että maan sisältä, joten meillä pitää olla valmiuksia palvella. Parhaiten se toimii siten, että meillä on myös tätä muunkielistä väkeä palveluksessamme, Tulensalo perustelee.

Maahanmuuttajien palkkaaminen etenee kuitenkin vaihtelevasti kaupungin eri yksiköissä. Muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvat sijoittuvat toistaiseksi lähinnä kiinteistö- ja ravitsemuspalveluihin sekä terveydenhuoltoon. Pitkälle koulutetuilla on vaikeuksia päästä koulutustaan vastaavaan työhön.

- Pyrimme mataloittamaan näitä kynnyksiä, eli pätevyys- ja kielitaitovaatimuksia, voidaksemme palkata heitä tehtäviin, joissa suomenkielen taito ei ole niin tärkeä, Hannu Tulensalo sanoo.