keskiviikko 15. elokuuta 2012

HS: Tuottaja Erkko Lyytinen: Mannerheim-filmin aiheuttama vihareaktio suuri yllätys

Helsingin Sanomat/STT: Tuottaja Erkko Lyytinen: Mannerheim-filmin aiheuttama vihareaktio suuri yllätys 15.8.2012
Erkko Lyytinen: Vielä yksi päivä h-hetkeen! (blogi)

Suomen Marsalkka -elokuvan aiheuttama vihareaktio tuli suurena yllätyksenä, kertoi filmihankkeen tuottaja Erkko Lyytinen STT:lle keskiviikkona.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että pääosin Keniassa kuvatussa elokuvassa Carl Gustaf Mannerheimia esittää kenialainen näyttelijä Telley Savalas Otieno.

"En ymmärrä tätä hommafoorumin reaktiota, vihareaktiota. Tässä pitää nostaa [tuotantotiimin] turvallisuustasoa yllättäen. Eihän se voi mennä niin, että ihmisten turvallisuutta aletaan uhkailla, jos he tekevät elokuvaa", Lyytinen sanoi.

Elokuva keskittyy Mannerheimin ihmissuhteisiin. Tekijätiimi ei Lyytisen mukaan odottanut, että suomalaisten on vieläkin vaikea käsitellä aihetta.

"Mannerheim on näköjään yhä jossakin määrin tabu. Mutta ehkä uuden tulkinnan aika on nimenomaan nyt. Meidän täytyy pystyä kansakuntana kohtaamaan tämä."

Tarkemmat tiedot filmin teosta julkistetaan vasta torstaina, kun hankkeen tuotantoyhtiö Yleisradio järjestää tiedotustilaisuuden. Lyytinen kuitenkin kertoi, että elokuva kuvattiin pääosin Keniassa ja pieneltä osin Suomessa.

"Tämä on kansainvälinen filmituotanto. Siitäkin voi päätellä, että filmi on suunnattu kotimaan ohella ulkomaisille markkinoille."

Lyytinen myöntää, että filmin tekijöiden kannalta on hankalaa, kun tietoja Suomen Marsalkka -hankkeesta vuosi julkisuuteen etuajassa.

"Hanketta on tehty puolitoista vuotta, joten olimme odottaneet, että se pysyisi poissa uutisista myös nämä viimeiset päivät. Toisaalta tämä kertoo siitä, että Suomessa on valtavan hienoa tutkivaa journalismia. Itse asiassa (median tiedonhaku) todistaa osuvasti siitä sananvapaudesta, josta myös elokuvamme kertoo."

Ensimmäisenä Mannerheim-filmin afrikkalaisesta pääosan esittäjästä uutisoi Iltalehti tiistaina. Keskiviikkona Helsingin Sanomat julkaisi tekemänsä haastattelun, jossa Telley Savalas Otieno kertoi hankkeen vaiheista.

Varsin pienellä budjetilla valmistunutta Mannerheim-filmiä oli tekemässä parisenkymmentä ihmistä. Noin 50 minuutin mittainen elokuva saa ensi-iltansa 28. syyskuuta Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.

"Toivottavasti elokuva pääsee myös teatterilevitykseen Suomessa", Lyytinen lisää.

_______________________

Aamulehti: Marski-elokuvan tuottaja syyttää ”hommafoorumeita” uhkailusta

Kohua herättäneen Suomen Marsalkka -elokuvan tuottaja sanoo, että elokuvan tuotantotiimin turvallisuustasoa pitää nostaa, koska tiimiä on uhkailtu.

– En ymmärrä tätä hommafoorumien reaktiota, vihareaktiota. Tässä pitää nostaa [tuotantotiimin] turvallisuustasoa yllättäen. Eihän se voi mennä niin, että ihmisten turvallisuutta aletaan uhkailla, jos he tekevät elokuvaa, Lyytinen sanoi STT:lle.

Lyytinen nostaa lausunnossaan esiin maahanmuuttokriittisen Hommafoorumi-keskustelupalstan. Kyseisen foorumin keskustelu on kuitenkin Marski-uutisoinnin kohdalla ollut varsin monivivahteista ja pohdiskeleva. Ainakaan tätä kirjoitettaessa keskiviikkona iltapäivällä Hommafoorumin aihetta koskevasta ketjusta ei löydy yhtään uhkausta.

Hommafoorumissa uutiselle lähinnä hymähdellään. Sitä analysoidaan myös tietoisena provokaationa.

”Totta kai kyseessä on harkittu provokaatio, sillä ihmisten reaktiot tiedetään (toivotaan) samanlaisiksi kuin aiemman homo-Mannerheim-elokuvan yhteydessä (Katriina Lillqvist julistautui pian äärioikeiston uhkaamaksi sananvapauden marttyyriksi). Ja totta kai provosointi kiistetään ja selitellään moneen kertaan keskustelun spinnatessa taiteellisen vapauden kautta suvaitsemattoman perussuomalaisäärioikeiston uhkaan. Mutta edelleen totta kai Yleisradiolla tai millä tahansa porukalla pitää olla oikeus esittää Mannerheim, Muhammed tai kuka tahansa aikaa sitten kuollut henkilö ihan sellaisena kuin haluaa”, pohtii nimimerkki Roope Hommafoorumissa.

Elokuvan tuottaja Lyytinen sanoo STT:n haastattelussa yllättyneensä ”vihareaktiosta”. Koska elokuva keskittyy Mannerheimin ihmissuhteisiin, tekijätiimi ei Lyytisen mukaan odottanut, että suomalaisten on vieläkin vaikeaa käsitellä aihetta.

– Mannerheim on näköjään yhä jossakin määrin tabu. Mutta ehkä uuden tulkinnan aika on nimenomaan nyt. Meidän täytyy pystyä kansakuntana kohtaamaan tämä, Lyytinen sanoo.

”Paljon kiinnostavampaa tulee olemaan elokuvaan liittyvä keskustelu ja etenkin Yleisradion selitykset. Mannerheim on suomalaisille tärkeä hahmo ja symboli Suomen historiassa, ja hänen esittämisensä homona tai mustana tiedetään suututtavan ja raivostuttavan monia ihmisiä, voisi sanoa jopa kansanryhmiä. Näiden ihmisten loukkaamista ei kuitenkaan vältellä tai noteerata samalla tavalla kuin eräiden muiden ryhmien ja niiden symbolien. Päinvastoin tähän pyritään tietoisesti, vaihtelevista syistä.”, Hommafoorumissa pohditaan.

Myös muilla keskustelupalstoilla elokuvaa on kommentoitu lähinnä väsyneen kyllästyneesti.

”Yle on valjastettu monikulttuurin levittämiseen ja perinteellisesti vasenmiston hallinnassa. Se on poliittiseen propakandaan perustettu yhtiö, ei se mikään salaisuus ole kellekkään. Joten varsin luonnollinen päätös on tämäkin tätä taustaa vasten. Lopulta saahan sitä tekijä tehdä mitä lystää elokuvillaan. Ymmärrän kuitenkin jos joku suivaantuu silti”, kommentoidaan Iltalehdessä.

”Ideologinen ja lapsellinen yritys. Samaa tasoa, kuin koulujen vessanseinien kirjoittelut. Ettekö YLE:ssä tosiaan pysty parempaan?” kommentoi toinen.

Iltalehden keskustelufoorumilla on toki myös runsaasti alatyylisiä heittoja, mutta ei uhkauksia.

”Marski on ollut kuolleena jo 60 vuotta. Kaikki kunnia muistolleen, mutta oikeasti ketään ei kiinnosta tai kuohuta tuollainen. Jos taitelijat haluaa olla radikaaleja, ne tekee satiireja nykyisistä vallanpitäjistä eikä ammoisina aikoina eläneistä. Mutta eihän Suomessa sellaista kyetä tekemään”, kommentoidaan Vauva-lehden kuuluisan räyhäkkäällä keskustelufoorumilla.

Erkko Lyytinen myöntää STT:lle, että filmin tekijöiden kannalta on hankalaa, kun tietoja Suomen Marsalkka -hankkeesta vuosi julkisuuteen etuajassa.

– Hanketta on tehty puolitoista vuotta, joten olimme odottaneet, että se pysyisi poissa uutisista myös nämä viimeiset päivät. Toisaalta tämä kertoo siitä, että Suomessa on valtavan hienoa tutkivaa journalismia. Itse asiassa (median tiedonhaku) todistaa osuvasti siitä sananvapaudesta, josta myös elokuvamme kertoo.

Ensimmäisenä Mannerheim-filmin afrikkalaisesta pääosan esittäjästä uutisoi Iltalehti tiistaina. Keskiviikkona Helsingin Sanomat julkaisi tekemänsä haastattelun, jossa Telley Savalas Otieno kertoi hankkeen vaiheista.

_________________________________

Yle Uutiset: Mannerheimista revitään netissä mustaa huumoria

Kohu Ylen Mannerheim-elokuvan päänäyttelijästä on saanut kuvanikkarit liikkeelle. Mannerheimin pilakuvista on tullut päivän mittaan meemi eli verkossa leviävä ilmiö. Kuvissa marsalkan iho on tummennettu ja kuviin on liitetty sarkastisia tekstejä.

"Sama - mutta silti eri" ja "Auta minua Renny Harlin - olet ainoa toivoni". Värikkäät tekstit koristavat tuoreita kuvamanipulaatioita Mannerheimista.

Niin ikään tulevat vaalit ovat pistäneet mielikuvituksen liikkeelle: "Ovensuukyselyiden perusteella - menossa läpi". Kuvateksteissä vihjataan myös marsalkan seksuaaliseen suuntaumiseen ja kysytään, miksei kukaan ajattele veteraaneja.

Tuottaja toivoo työrauhaa

Elokuva on aiheuttanut myös muunlaisia reaktioita. Ilta-Sanomat kertoo verkkosivuilllaan, että elokuvan tekijöitä on uhattu vakavasti. Hankkeen tuottaja Erkko Lyytinen on yllättynyt "hommafoorumien reaktioista, vihareaktioista".

- Tuotantotiimin turvallisuustasoa on nostettava, Lyytinen kommentoi STT:lle.

Lyytinen ottaa asian esille myös omassa blogikirjoituksessaan, jonka hän julkaisi keskiviikkona.

- Toivoisin, että elokuvantekijänä saisin toteuttaa projektin rauhassa ilman että meihin tekijöihin kohdistuisi suoranaista väkivallan uhkaa ja herjausta. Toivottavasti hankkeen ympärillä syntynyt kuohunta ei johda ylireagointeihin, hän kirjoittaa.

"Niitä ei Hommalla ole"

Hommaforum ihmettelee Lyytisen väitteitä Twitterissä.

- Miksi uhkailuväitteet, kun niitä ei selvästikään Hommalla ole. Miksi uhristatuksen tavoittelu?

- Lyytinen syyttää "hommafoorumeita" uhkailusta. Tämä voidaan todeta valheeksi lukemalla homman ketju, Hommaforum twiittaa.

Keskusteluketju Ylen Mannerheim-elokuvasta löytyy Hommaforumista tästä linkistä.

Keniassa kuvatun Mannerheim-elokuvan päärooliin valittiin afrikkalainen näyttelijä Telley Savalas Otieno. Elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa.

_____________________________________________

Erkko Lyytinen: Vielä yksi päivä h-hetkeen! (blogi)

Huomenna kaikki on julkista. Yllättävä vellonta ja kuohunta ehkä päättyisi siihen. Kerromme, kuinka elokuvahanke sai alkunsa, miten se toteutettiin ja millainen kuva Mannerheimista elokuvassa välittyy.

Voimme vihdoin näyttää, millainen tämä kansallisesti merkittävä teos on. Voitte seurata julkistamistilaisuutta klo 10 alkavassa Yle Areenan live streamissa.

Jo nyt on tullut selväksi, että elokuva tulee poikkeamaan joiltain osin niistä ennakko-odotuksista. Tärkeintä meille on ollut keskittyä elokuvassa ihmiseen ja tarinaan ihmisyydestä. Uskon vakaasti, että kun huomenna hanke kaikessa monipuolisuudessaan julkistetaan, myös ne vihaa lietsovat, pelonsekaisesti hankkeeseen suhtautuvat ymmärtävät, että se on juuri tähän aikaan sopiva.

Toivoisin, että elokuvantekijänä saisin toteuttaa projektin rauhassa ilman että meihin tekijöihin kohdistuisi suoranaista väkivallan uhkaa ja herjausta. Toivottavasti hankkeen ympärillä syntynyt kuohunta ei johda ylireagointeihin.

Palataan huomenna lisäinformaation kanssa.