perjantai 17. elokuuta 2012

HS: Poliisi teki rikosilmoituksen Hirvisaaren homovertauksesta

Helsingin Sanomat/STT: Poliisi teki rikosilmoituksen Hirvisaaren homovertauksesta 17.8.2012

Perussuomalaisten kansanedustajan James Hirvisaaren homokommentti ylittää esitutkintakynnyksen, katsoo Päijät-Hämeen poliisi. Rikostarkastaja Kari Kajalan mukaan poliisitutkinnan alkamisen ja laajuuden ratkaisee kuitenkin valtionsyyttäjä.

Kajala teki tänään Hirvisaaresta rikosilmoituksen, koska hänen mielestään homoseksuaalisuuden vertaaminen kehitysvammaisuuteen saattaa olla kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Hommaforumilla julkaistusta kommentista tuli poliisille nimetön tutkintapyyntö pari viikkoa sitten.

________________________________________

Uusi Suomi: Poliisi ei haluaisi enää tutkia James Hirvisaaren homopuheita

Kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) kirjoitus keskustelupalstalla on johtanut rikostutkintaan. Päijät-Hämeen poliisi vahvistaa Uudelle Suomelle, että Hirvisaarta tutkintaan epäiltynä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Poliisi kuitenkin katsoo, että Hirvisaari ei olisi syyllistynyt rikokseen tai että rikos olisi arvioiden niin vähäinen, ettei esitutkintaa tulisi enää jatkaa.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Kari Kajala kertoo, että esitutkinnan jatkaminen on nyt valtakunnansyyttäjän käsissä.

Kajala on esittänyt syyttäjälle tutkinnan rajoittamista sillä perusteella, että kirjoitus on ”rajatapaus”.

- Perustelin esitystä sillä, ettei kirjoitus välttämättä täytä rikoksen tunnusmerkistöä tai se on rikoksena vähäinen, Kajala sanoo.

- Valtakunnansyyttäjä on toimivaltainen viranomainen. He päättävät, jatketaanko esitutkintaa vai ei.

Esitys tutkinnan rajoittamisesta tarkoittaa käytännössä sitä, ettei poliisin esitutkinnassa ole selvinnyt selvää epäilyä rikoksesta.

Poliisi ei kuitenkaan voi itse lopettaa esitutkintaa, sillä Hirvisaaren homokirjoitus on lähellä rikosta.

- En voi itse sitä päätöstä tehdä, koska kyseessä on rajatapaus, Kajala sanoo.

Päijät-Hämeen poliisille tuli heinäkuun lopussa nimetön ilmoitus Hirvisaaren kirjoituksesta Hommafoorumilla.

Kirjoituksessa kansanedustaja pohti homoseksuaalisuutta. Hirvisaaren näkemys oli, että homoseksuaalisuus on kehitysvammaan verrattava poikkeama.

Kansanedustaja korosti vaativansa homoille samoja oikeuksia parisuhteeseen kuin heteroille, mutta halusi varata avioliiton vain heteropareille.

Hirvisaari ehdotti kirjoituksessaan myös rekisteröidyn parisuhteen kehittämistä ”homoliitoksi”, joka olisi lain edessä tasavertainen avioliiton kanssa.

Rikosilmoitus tehtiin poliisin mukaan homojen vertaamisesta kehitysvammaisiin.

Kouvolan hovioikeus tuomitsi aiemmin James Hirvisaaren sakkoihin muun muassa kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Korkein oikeus ei myöntänyt Hirvisaarelle valituslupaa ja tuomio jäi voimaan.