perjantai 31. elokuuta 2012

Yle: KYSin Viro-kokeilu päättyi - sairaanhoitajat aloittivat työssään

Yle Savo: KYSin Viro-kokeilu päättyi - sairaanhoitajat aloittivat työssään 31.8.2012

Yliopistollinen sairaala kehittää malleja, joita se voi hyödyntää palkatessaan henkilökuntaa ulkomailta. Esimerkiksi maahanmuuttajasairaanhoitajia on vielä vähän, mutta heitä tarvitaan tulevaisuudessa lisää.

Kuopion yliopistollinen sairaala jatkaa ulkomaan-rekrytointiensa kehittämistä. KYSissä on päättynyt hanke, jossa sairaanhoitajia etsittiin Virosta. Sairaalassa on aloittanut työnsä kevätkesästä muutama virolainen sairaanhoitaja.

Heille muun muassa annettiin jo kotimaassaan suomen kielen opetusta. KYS hyödyntää hankkeesta saatuja kokemuksia kehittäessään malleja henkilökunnan palkkaamiseen ulkomailta.

KYSissä on kuitenkin vielä verrattain vähän muista maista tulleita sairaanhoitajia; maahanmuuttajasairaanhoitajia työskentelee sairaalassa nykyisin kolmisenkymmentä. Kaikkiaan KYSin hoitohenkilökuntaan kuuluu noin 2 500 ihmistä.

Uutta näkökulmaa

Sairaalan rekrytointipäällikön viransijaisen Minna Saihomaan mukaan ulkomaisille sairaanhoitajille on tulevaisuudessa tarvetta muun muassa eläköitymisen vuoksi. Maahanmuuttajien palkkaamisella tavoitellaan kuitenkin myös monikulttuurista osaamista ja näkemystä hoitotyöhön.

Saihomaan mukaan muista maista kysellään jonkin verran sähköpostitse Kuopion yliopistollisen sairaalan työmahdollisuuksista. Hän arvioi, että yhteydenotot ovat viime vuosina lisääntyneet hieman.


Mistä on kyse?
- Kuopion yliopistollinen sairaala kehittää tapoja rekrytoida väkeä ulkomailta
- Sairaalassa on päättynyt hanke, jossa sairaanhoitajia palkattiin Virosta
- KYSissä on aloittanut alkukesästä muutama virolainen sairaanhoitaja, jotka ovat saaneet kielikoulutusta jo ennen muuttoaan Suomeen
- KYSissä työskentelee nykyisin noin 30 maahanmuuttajasairaanhoitajaa, joka on hyvin pieni osa koko hoitohenkilökunnasta
- Maahanmuuttajia tarvitaan lisätyövoimaksi mutta myös tuomaan monikulttuurista näkemystä hoitotyöhön