keskiviikko 22. elokuuta 2012

Turun Sanomat: Agali katsoi asianomistajien sepittäneen yhdessä syytökset

Turun Sanomat: Agali katsoi asianomistajien sepittäneen yhdessä syytökset 22.8.2012

Törkeästä ihmiskaupasta, ihmissalakuljetuksesta, kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ja muusta syytetty turkulaisyrittäjä Serggio Agali torjui keskiviikkona Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa häneen kohdistetut syytteet. Agalin mukaan asianomistajat ovat yhdessä sopineet häntä vastaan esitetyt syytökset ja viranomaiset ovat liian löyhin perustein uskoneet heitä.

Syyttäjä vaatii Agalille vähintään kahden vuoden vankeutta ja yli 400 000 euron vahingonkorvauksia. Viiden muun syytetyn joukossa ovat Agalin isä ja kaksi veljeä, jotka syyttäjän mukan ovat avustaneet ihmissalakuljetuksissa ja yrityskuvioissa.

– Ketään ei ole pakotettu mihinkään eikä kukaan ole ollut vastoin omaa tahtoaan töissäni, Agali vakuutti.

Toista viikkoa jatkuvassa monimutkaisessa ja lukuisia rönsyjä käsittävässä oikeudenkäynnissä kuultiin nyt Agalia itseään. Hän sanoi, ettei ole järjestänyt ketään epämääräisin keinoin Suomeen töihin. Henkilöt jotka syyttävät häntä muun muassa surkean pienistä palkoista, halusivat tulla Suomeen ja he saivat oleskeluluvan kun pääsivät töihin Agalin neljään yritykseen vuosina 2008-2010. Kahdeksastatoista asianomistajasta viisi on esittänyt väitteitä alipalkkauksesta. Eräs mies väitti saaneensa kuukaudessa vain 150 euroa palkkaa.

– Kuka sellaista väitettä uskoo, kun maahantullut saa vastaanottokeskuksessakin 380 euroa kuukaudessa? Miksi hän tulisi minun töihini palkalla, jolla Suomessa ei eläisi, Agali kummasteli.

Asianomistajien mukaan joitakin heistä järjestettiin Suomeen Turkista ja Italiasta velaksi ja sillä ehdolla, että he tekivät minimipalkalla töitä Agalin yrityksissä. He joutuivat uhkailujen kohteeksi ja heitä käytettiin eri yritysten töissä, minkä Agali kiisti oikeudessa. Hänen ravintoloissaan työskentelee yli 100 ihmistä, joista vain osa on ulkomaalaisperäisiä.

Agalin mukaan työsopimukset tehtiin etupäässä kirjallisina, koska vastaanottokeskus vaati ne nähtäväkseen joka kuukauden alussa. Yritysten kirjapito oli kunnossa ja sitä Agali aikoo esitellä tulevina istuntopäivinä. Hän on kutsunut oikeuteen 22 todistajaa, jotka kertomuksilla esitetyt väitteet on tarkoitus osoittaa perättömiksi.

Oikeudenkäynnissä käytetään viiden eri arabi-tai kurdimurteen tulkkia ja se hidastaa käsittelyä, joka jatkuu lokakuulle. Juttuvyyhtiä on mainittu kebabskandaaliksi, koska Agalin väitetään hankkineen kauppoihinsa ja ravintoloihinsa varastettua lihaa noin 100 000 euron arvosta. Tästä häntä syytetään ammattimaisesta kätkemisrikoksesta.

Juttu on saamassa lähipäivinä uusia käänteitä, kun syyttäjät täsmentävät ja täydentävät tähän mennessä mainittuja kahdeksaa rikosnimikettä. Niiden jatkeeksi on tulossa ainakin syyte oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, mutta sitä ei vielä kerrottu, kuka saa syytteen.

Keskiviikkona Agali kertoi ottaneensa 2009 töihin erään kaksikymppisen turkkilaisen tämän vanhempien pyynnöstä. Erään yrityksen liikevaihto laski vuoden aikana noin 20 000 euroa, koska mies vei kassasta rahaa ja tunnustikin Agalille vieneensä arviolta 10 000. Agalin mukaan tapahtumat varmentuivat valvontakameran kuvista. Nyt mies syyttää häntä alipalkkauksesta. Tämäkin rönsy tulee Agalin mukaan esille todistajien kautta.