Kansan Uutiset: Helsinki somalinuorten näkökulmasta 20.8.2012
Mun Stadi -kirja kertoo Helsingistä ja suomalaisuudesta somalinuorten silmin.
Siirtolaisuusinstituutin syksyn kirjauutuus esittelee siirtolaisnuorison ajatuksia Suomesta ja suomalaisuudesta.
Mun Stadi -kirjan tekemiseen osallistuneita nuoria yhdistää se, että heidän vanhempansa ovat kotoisin Somaliasta, ja että he ovat koko lapsuutensa tai ainakin suuren osan siitä asuneet Suomessa. Kirjassa nuoret tarkastelevat sanoin ja kuvin suhdettaan uuteen kotikaupunkiinsa Helsinkiin.
Mun Stadi tuo lukijan tulkittavaksi seitsemän nuoren maalaaman kuvan, jossa suomalaisuus, siirtolaisuus, etnisyys ja paikallisuus näyttäytyvät mielenkiintoisesti uudessa valossa.
Suomessa syntyneet somalinuoret kokevat pääosin olevansa kotonaan Helsingissä, mutta tavalla, jolla ei välttämättä ole vielä nimeä: ”Kai me ollaan jonkinlainen uusi sukupolvi suomalaisia ja itse kukin vähän kaikkea muuta”.
Suomalaisuus ja stadilaisuus määrittyvät tätä kautta uudelleen erilaisina alakulttuurisina merkityksinä.
Perinteisesti toisen polven siirtolaisten on ajateltu integroituvan vahvasti uuden kotimaansa tapoihin vanhempiensa esimerkin vastaisesti. Mun Stadin perusteella Helsingin somalinuoret ovat enemmänkin välitilassa uuden ja vanhan kulttuurin välillä.
Afrikkalainen yhteisöllisyys ja uskonnollisuus painavat edelleen vaakakupissa, toisaalta uusi kotiseuturomantiikka ja suomalainen tapa toimia ja ajatella ovat jo muokanneet heidän identiteettiään.
”Somalialaisissa perheissä on erilainen tapa kasvattaa lapsia kuin suomalaisissa, mut loppupeleissä, kun asuu Suomessa niin monta vuotta niin kasvatustapa länsimaistuu”.
Mun Stadi on ajankuva 2010-luvun Suomesta, jossa maahanmuutto ja siihen liittyvät uudet ilmiöt ovat olleet voimakkaasti esillä julkisessa keskustelussa viime vuosina.
Mukaan mahtuu myös nuorten kritiikkiä sekä lähtökulttuuria että uuden maan oloja kohtaan.