tiistai 14. elokuuta 2012

Yle: Täältä tulevat pääkaupunkiseudun junantuomat

Yle Uutiset: Täältä tulevat pääkaupunkiseudun junantuomat 14.8.2012

Työ- ja opiskelupaikat sekä mielikuvat vilkkaasta suurkaupungista ovat aina vetäneet toiveikkaita muuttajia Etelä-Suomeen. Väestötutkija Timo Aro kuitenkin lyttää luulot Helsingistä savolaisten Amerikkana. Pääkaupunkiseudun muuttovoitot kerätään nykyään ulkomailta.

Pääkaupunkiseutu paisuu, se ei ole mikään uusi havainto.

- Helsinki on kasvanut viimeiset sata vuotta muuttovoiton ja korkean syntyvyyden ansiosta, toteaa väestötieteilijä, valtiotieteen tohtori Timo Aro.

Vuosina 2007-2011 Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten muodostamalle pääkaupunkiseudulle muutti muualta Suomesta 157 552 ihmistä, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista.

Pääkaupunkiseudulta taas muutti samana aikana ulos 152 005 ihmistä, joten muuttovoitto Suomen sisäisältä oli vain 5 547 muuttajaa.

Muuttovoitto ulkomailta

Erityisesti Helsinki kasvaakin voimakkaasti ulkomailta tulevan muuton ansioista.

- Viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana maahanmuutto Helsingin seudulle on kaksi-kolme kertaa suurempaa kuin se oli 2000-luvun alussa esimerkiksi. Se on pitkän aikavälin väestökehityksessä keskeisin muutos, Timo Aro selvittää.

Suomen ulkopuolelta saapui vuosina 2007-2011 pääkaupunkiseudulle 53 818 ihmistä. Ulkomaille taas muuttii 26 752 ihmistä, joten ulkomaiden muuttovoittoa pääkaupunkiseudulle tuli 27 066 ihmistä.

Maahanmuutto, muuttovoitto maan sisäisestä muuttoliikkeestä ja kasvava syntyvyys tarkoittavat sitä, että pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Helsingillä on jatkuvasti kova kasvupaine.

Uusia, jopa kymmeniä tuhansia asukkaita vetäviä asuinalueita rakennetaankin muun muassa Kalasatamaan, Östersundomiin, Kruunuvuorenrantaan, Myllypuroon, Pasilaan sekä Länsisatamaan.

"Rusinat pullasta"

Tähän saakka opiskelijat, pienituloiset ja ulkomaalaiset muuttajat ovat pääkaupunkiseudulla saapuneet suurimmaksi osaksi Helsinkiin. Helsingistä taas on lähtenyt paljon vauraampia muuttajia ympäristökuntiin.

- Ympäristökunnat saavat vuosikymmenestä toiseen ikään kuin rusinat pullasta. Tämä tilanne on kestämätön ja muuttuu vielä pahemmaksi, jos muuttovirrat jatkuvat yhtä suurina kuin tähän saakka, Aro toteaa.

Maakuntien väliset muutot ovat vain pieni osa kaikesta Suomen muuttovirrasta. Timo Aro muistuttaa, että koko maassa muutetaan vuosittain lähes miljoona kertaa, joista kaksi kolmasosaa kuntien sisällä. Kuntien rajat ylittävistä muutoista noin puolet tehdään saman työssäkäyntialueen sisällä.