torstai 23. elokuuta 2012

HS: Perussuomalaisten kysely: Kaksi kolmesta vähentäisi maahanmuuton menoja

Helsingin Sanomat: Perussuomalaisten kysely: Kaksi kolmesta vähentäisi maahanmuuton menoja 23.8.2012
Verkkouutiset/STT: Perussuomalaisten Putkonen: Kehitysapu edellyttää 5 prosentin talouskasvua

Suomalaisista 60 prosenttia kannattaa sitä, että Suomi leikkaisi kansainvälisiin sopimuksiin perustuvista menoista siksi aikaa että Suomen oma talous saadaan taas kasvu-uralle.

Eniten suomalaiset olisivat valmiita leikkaamaan maahanmuuton kustannuksista. Tätä mieltä on 63 prosenttia suomalaisista. Kehitysyhteistyörahoja olisi valmis karsimaan 60 prosenttia kansalaisista.

Joka toinen suomalainen olisi valmis tinkimään kansainvälisten ilmastosopimusten velvoitteista ja kolmasosa uusiutuvien energialähteiden tuista.

Kysymykset esitettiin perussuomalaisten pyynnöstä viime kevään puoluebarometrin yhteydessä. Kyselyn toteutti TNS Gallup.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen kertoi torstaina, että tulokset olivat yllättävänkin voimakkaasti perussuomalaisten näkemyksiä tukevia.

Puolueen laskujen mukaan maahanmuuttoon, ilmastovelvoitteisiin ja energiatukiin menee 3,5 miljardia vuodessa. Rahoista osa pitäisi puolueen mukaan sijoittaa kansalaisten hyvinvointiin kotimaassa.

"Ensin pitää oma piha hoitaa kuntoon ennen kuin naapurin pihalle lähdetään sipuleita istuttamaan", Putkonen kuvaili. Hänen mukaansa maailman parantamisen aika on sitten kun siihen on varaa.

_____________________________________________

Verkkouutiset/STT: Perussuomalaisten Putkonen: Kehitysapu edellyttää 5 prosentin talouskasvua

Suomen pitäisi leikata ja osin jäädyttää kehitysapu, kunnes talous on saatu kasvu-uralle, sanoo perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.

–Tarvitaan 3–5 prosentin kasvua. Kolmella prosentilla työllisyys säilyy ja viidellä se paranee. Samaan aikaan teollisuuden kasvun täytyisi olla 7–9 prosenttia.

Perussuomalaiset julkaisivat torstaina huhtikuussa valmistuneen galluptutkimuksen.

Sen mukaan 61 prosenttia suomalaisista kannattaa Putkosen tapaan kehitysavusta leikkaamista. Yhtä moni haluaisi leikata myös maahanmuuttomenoista.

Tutkimus on ollut tähän asti vain perussuomalaisten sisäisessä käytössä.

Tutkimuksen tehneen TNS Gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkonen huomauttaa, ettei siinä selvitetty, kuinka paljon maahanmuutosta tai kehitysyhteistyörahoista pitäisi leikata.

–Tutkimuksesta selviää, että ihmisten mielestä jonkun verran pitää säästää kaikenlaisista menoista, Pehkonen sanoo.

Tutkimuksessa kysyttiin, miten suomalaiset yleisesti suhtautuvat siihen, että Suomi leikkaisi yksipuolisesti sellaisia menoja, jotka perustuvat kansainvälisiin sopimuksiin, jotka koskevat esimerkiksi YK:ta ja EU:ta.

Maahanmuuton ja kehitysyhteistyön lisäksi kysyttiin halusta leikata YK:n ilmastorahastosta ja uusiutuvan energian tuista. Tutkimustulokset ovat Pehkosen mukaan edelleen päteviä.

Putkosella vain mutu-tuntumaa

Matti Putkosen mukaan ihmisten kanta kehitysapuun on muuttunut viidessä vuodessa. Hän kuitenkin myöntää, että arvio perustuu täysin mutu-tuntumaan.

–Tutkimustuloksellisesti en pysty sanomaan, mutta sen mitä ihmisten kanssa kiersin ja puhuin viisi vuotta sitten, niin ajatukset ovat muuttuneet. Silloin kukaan ei asettanut kyseenalaiseksi kehitysyhteistyön rahoitusta.

Työmieheksi itseään kutsuva Putkonen tulkitsee tutkimusta värikkääseen tyyliinsä.

–Kansalaisten mitta on täynnä, kun veroeuroja mätetään ympäri maailmaa ja myös sellaisiin kohteisiin, joilla ei luoda työtä ja toimeentuloa tai vahvisteta sosiaalista turvallisuutta, Putkonen sanoo.

Putkosen mukaan perussuomalaiset eivät kuitenkaan halua lopettaa kokonaan osallistumista kehitysapuun.

–Kehitysyhteistyössä on paljon hyvää. Kun rahaa on, osallistutaan taas täysin rinnoin. Pitäisi kuitenkin varmistaa, että raha menee ruohonjuuritasolle, nimenomaan lasten ja naisten hyväksi.