Yle Etelä-Karjala: Ihmiskaupan uhreille harkitaan tukiverkostoa 17.8.2012
Joutsenon vastaanottokeskus etsii yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa uusia keinoja auttaa ihmiskaupan uhreja. Vastaanottokeskus on aloittanut länsirannikon vastaanottokeskusten kanssa kokeilun, jolla nopeutetaan ihmiskaupan uhrien avunsaantia.
Joutsenon vastaanottokeskuksessa etsitään keinoja tukea ihmiskaupan uhreja nykyistä tehokkaammin.
Vastaanottokeskus selvittää yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa, voisiko ihmiskaupan uhrien tueksi muodostaa valtakunnallisen tukiverkoston. Verkosto hoitaisi vuorokauden sisällä ihmiskaupan uhrien majoittamisen ja mahdolliset muut ensitarpeet.
Vastaanottokeskus on aloittanut verkoston kokeilun länsirannikon vastaanottokeskusten kanssa. Tavoitteena on jouhevoittaa ihmiskaupan uhrien avunsaantia. Vuoden loppuun asti kestävässä kokeilussa ovat mukana Turun, Vaasan, Kristiinankaupungin sekä Oulun vastaanottokeskukset.
- Kyseiset vastaanottokeskukset järjestävät alueelleen tuleville mahdollisille ihmiskaupan uhreille majoituksen, toimeentulon ja terveyspalvelut 24 tunnissa, valottaa Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen.
Ihmiskaupan uhrit eivät majoitu vastaanottokeskukseen vaan esimerkiksi kaupungin vuokra-asuntoon.
Apua nopeammin
Tähän mennessä Joutsenon vastaanottokeskus on hoitanut tarvittavat järjestelyt, saapuipa ihmiskaupan uhri minne päin Suomea tahansa. Kokeilussa vetovastuu ihmiskaupan uhrien auttamiseksi on edelleen Joutsenossa eli muut vastaanottokeskukset toimivat Joutsenon toimeksiannosta.
- Tällä turvataan ihmisten avunsaanti ja säästetään aikaa, Kähkönen toteaa.
Aikaa säästyy muun muassa sillä perusteella, että mukana olevat vastaanottokeskukset tuntevat omien alueidensa palvelut Joutsenoa paremmin.
Lisää apua työperäisen ihmiskaupan uhreille
Vastaanottokeskuksessa perjantaina vieraillut sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) totesi, että vaikka Suomi on saanut tunnustusta ihmiskaupan vastaisesta työstä, on auttamisjärjestelmässä edelleen selkeitä kehittämistarpeita.
Räsänen vaatii uusia ratkaisuja erityisesti työperäisen ihmiskaupan uhrien auttamiseen. Räsäsen mukaan monet työperäisistä uhreista ovat miehiä tai perheitä. Heille ei kuitenkaan välttämättä löydy räätälöityjä palveluja samaan tapaan kuin naisuhreille tai seksuaalisen hyväksikäytön seurauksena uhriutuneille.
Ihmiskaupan uhrien määrä on lisääntynyt Suomessa vuosittain. Valtaosalla auttamisjärjestelmän piirissä olevista henkilöistä on taustallaan työperäinen hyväksikäyttöepäily.
Sisäasiainministeriössä valmistellaan parhaillaan ehdotusta erityisen ihmiskauppalain säätämiseksi.