perjantai 3. elokuuta 2012

Yle: Marjatiloilla syynätään ulkomaalaisten työoloja

Yle Uutiset: Marjatiloilla syynätään ulkomaalaisten työoloja 3.8.2012

Savon marjatiloilla kiertää parhaillaan työsuojelutarkastajia. Tarkoituksena on saada kattava kuva kausityöntekijöiden työehdoista ja työoloista. Kierros on ensimmäinen laaja tarkastuskierros marjanviljelytiloille.

Marjapelloilla puhutaan nyt etenkin venäjää, ukrainaa, viroa. Siksi työsuojelutarkastajien ilmaantuminen marjatiloille sopii yleiseen linjaukseen, jonka mukaan ulkomaisen työvoiman valvontaa lisätään.

Valvonnan tarvetta on marjatiloillakin, sanoo apulaispiiripäällikkö Maija van der Weij Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

- Marjaviljelyala näkyy meidän asiakaspalvelussa ihan joka kesä. Tulee kyselyjä ja epäkohtailmoituksia. Se on ihan päivittäistä vilkkaimpaan poiminta-aikaan.

Jokunen vuosi sitten työsuojeluviranomaiset ilmoittivat muutaman ulkomaalaisiin liittyvän työsyrjintätapauksen poliisille. Jotkut eivät päässeet esitutkintaa pidemmälle, mutta yhdestä tapauksesta tuomittiin käräjäoikeudessa sakkoja.

Työaikakirjanpidosta löytyy puutteita

Nyt menossa oleva tarkastuskierros aloitettiin lähettämällä sadalle etelä- ja pohjoissavolaiselle marjatilalle laaja kysely työsuhde-ehdoista ja työoloista. Lähes kaikki vastasivat. Vastausten perusteella työterveyshuolto näyttää olevan jo hyvin kunnossa. Sen sijaan työaikakirjanpidossa etenkin urakkatyön osalta oli puutteita. Samoin palkoissa, kertoo apulaispiiripäällikkö van der Weij:

- Pääsääntöisesti työnantajat maksaa maaseutuelinkeinojen työehtosopimuksen mukaista palkkaa, mutta kyselyn perusteella joitakin epäilyjä on, että siellä ilmenisi alipalkkausta.

Viidenkymmenen tarkastettavan tilan joukkoon on valittu näitä, mutta otantana myös joukko muita, lähinnä suuria marjatiloja. Tiloille on päästy, vaikka oloja syynätään kaikkein kiireimpään poiminta-aikaan.

Puheenjohtajan tila aurasi tietä

Suonenjoen Seudun Marjanviljelijäin yhdistyksen puheenjohtajan Veijo Karkkosen tila Kuopion Karttulassa oli yksi ensimmäisistä tarkastetuista. Papereiden kokoamisessa ja tutkimisessa meni kiireiden keskellä useampi tunti, valittelee Karkkonen. Tarkastusraporttia ei vielä ole tilalle tullut, mutta Karkkonen luottaa, ettei mitään isompaa moitittavaa tule.

- Ja kerroin jo siinä tarkastuksen yhteydessä, että olen itse ja myös Marjanviljelijäin yhdistys on valmis toimimaan yhteistyössä koulutuksen ja neuvonnan osalta siinä, mitä näissä tarkastuksissa tulee parannettavaa ja missä tarvitaan korjausliikkeitä, lupaa marjanviljelijöiden nokkamies.

Tämä kesä on ollut Karkkosen mukaan haastava myös työoloille. Satokausi viivästyi, sateet ovat estäneet poimintaa, ja hyvällä säällä taas on tehty pitkää päivää.


Mistä on kyse?
- Työsuojeluviranomaiset tarkastavat 50 savolaista marjatilaa
- Tilakäynnit liittyvät ulkomaalaisen työvoiman käytön valvontaan
- Työehtojen epäkohdista tulee poiminta-aikaan paljon ilmoituksia aluehallintovirastoon